İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı ‘İSO 500’ listeleri hakkında bir demeç yayınlayan Mersin Ticaret ve sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut şunları söyledi:
“Mersin iş dünyası olarak İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı İSO 500 listelerini önemsiyor ve iş dünyası olarak motive edici bir şey olarak görüyoruz. Özellikle hala tam bir sanayi envanteri olmayan ülkemizde İSO 500 verilerinin sanayimize dair önemli bilgiler içerdiğini düşünüyoruz. Her yıl açıklanan listeye sürekli yeni firmaların girmesi aslında ekonomik yapımızın ne kadar dinamik olduğunu gösteriyor. Ancak, genel üretim yapısı aktif ve dinamik KOBİ’lere dayanan birçok Anadolu kentinin bu listelerde Marmara kentleri kadar yer almaması buraların sanayisinin gelişmediği anlamına gelmemeli ve sadece bu listeler sanayi anlamında salt bir gösterge olarak kabul edilmemelidir. Örneğin Mersin sanayisi genel ekonomik büyüklük anlamında, bu listelerde Mersin’den daha çok firması olan birçok kentten daha büyük bir sanayi üretimine, ihracatına sahip bir KOBİ kentidir. Elbette, ulusal ve küresel çapta, markalaşmış firmalar hedefimizdir. Bu anlamda bu firmaları oluşturmaya çalışırken bir yandan da ekonomimizin omurgası olan KOBİ’lerimizi de büyütmeye, geliştirmeye çalışıyoruz. İSO 500’de geçen yıl 3 olan Mersin firmaları sayısının bu yıl 7’ye çıkması bu vizyonun bir parçasıdır. İSO 500 listelerine giren tüm Mersin firmalarımızı kutluyorum. Onlar Mersin ekonomisinin rol modelleridir. İSO 500’de geçen yıl zaten var olan firmalarımız listedeki sıralamalarını yükseltirken yeni Mersin firmaları da listeye eklenmiştir.
Ancak, Türkiye sanayisindeki gerçek sorunu görmemiz gerekiyor. İSO 500'ün katma değer dağılımına baktığımızda Türkiye’nin orta gelir tuzağına takıldığını açıkça görüyoruz; İSO birinci 500’e giren firmaların % 36,1’i düşük teknoloji üretim yapıyor. % 43,6’sı orta-düşük teknolojili, % 17,8’si Orta-Yüksek teknolojili, sadece % 2.6’sı yüksek teknolojili üretime sahip. Yani, “düşük ve orta-düşük” teknolojili üretim sanayimizin %80’ini oluşturuyor. Ne yazık ki bu sanayi düzeyi arzu ettiğimiz toplumsal zenginliği sağlayacak bir katma değer yaratmamaktadır. Devlet, özel sektör, üniversiteler bu işe odaklanmalıdır. Yoksa bu listeler sıralamadan başka bir anlam ifade etmez.
Mersin olarak bir yandan KOBİ’lerimizi ortaklık kültürüne, Ar-Ge ve İnovasyona, markalaşmaya yönlendirirken, öte yandan bu listelere girecek çapta yatırımları çekmek için gereken cazibeyi oluşturmaya gayret ediyoruz. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak KOBİ’lerimizi ulusal ve küresel çapta oyuncu yapacak borsaya açılma vizyonunu destekliyoruz. Büyük üretim tesislerine sahip olmak çok güzel ama ülkemizin toplumsal refahı ve adil gelir dağılımı toplumsal anlamda orta sınıfın güçlenmesine, ekonomik anlamda ise kobilerin güçlenmesine ve sayısının artmasına bağlıdır.”
İSO 500 MERSİN FİRMALARI
İSO 500'ün katma değer dağılımı;