T.C. Mersin Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Odamıza iletilen yazıda, 01.04.2012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği kapsamında; ekmek üretimi, satımı ve dağıtımı işlerinde çalışan personelin alması gereken Hijyen Eğitim Belgesi ile ilgili olarak ilgili Bakanlık ve Türkiye Fırıncılar Fedarasyonu arasında 25.01.2012 tarihinde imzalanan protokol, 18.01.2017 tarihinde yenilendiği bildirilmiştir.
Protokol kapsamında verilen eğitimlerin geçerlilik süresi 5 (beş) yıl olup, ekmek üretimi, satımı ve dağıtımı işlerinde çalışan ve bugüne kadar eğitim almamış veya belge geçerliliği sona ermiş tüm personelin söz konusa eğitime katılmaları gerekmektedir.5996 Sayılı Kanun kapsamında yapılacak olan kontrol ve denetimler sırasında; ekmek üretimi, satımı ve dağıtımı işlerinde çalışan personelin gıda hiyeni eğitimi aldıklarını gösterir Hijyen Eğitim Belgesine sahip olmadıklarının tespit edilmesi durumunda, 5996 Sayılı Kanunun 41-1/(a) maddesi gereğince, parekende işyerlerine ikibin Türk Liraası, diğer işyerlerine beş bin Türk Lirasıidari para cezası uygulanacaktır.Ayrıca, 05.07.2013 tarih ve 28696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hijyen Eğitim Yönetmeliği kapsamında, doğrudan toplum sağlılığının korunması ve geliştirilmesi esasına göre çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi işyerlerinde çalışan personele kişisel hijyen eğitimleri ile Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği kapsamında düzenlenen gıda hijyeni eğitimlerinin bir bağlantısı bulunmamaktadır.Söz konusu işyerlerinde çalışan personelin her ili eğitimi de almaları gerekmektedir.
5996 Sayılı Kanun kapsamında ekmek üretimi, satımı ve dağıtımı işlerinde yapılacak olan kontrol ve denetimler sırasında, gıda hijyen eğitim almamış veya belge geçerliliği sona ermiş personelin tespit edilmesi durumunda, işyerlerine 5996 Sayılı Kanunun 41-1/(a) maddesi gereğince yasal işlem uygulanacaktır.
Üyelerimize duyurulur.