MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Eğitimciler özel okul sayısına kota istiyor 03.02.2020 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Adana Ticaret Odası’nın (ATO) eğitim meslek komiteleri, sektör sorunlarına ortak çözüm aramak adına bir araya geldi. Her geçen gün artan özel okul sayısına kota getirilmesi talebinde bulunun eğitimciler, KDV oranın yeniden yüzde 1’e indirilmesini ve var olan teşviklerin arttırılmasını istiyor.


Eğitimciler özel okul sayısına kota istiyor

MTSO 28 No’lu Eğitim Hizmetleri Meslek Komitesi Üyeleri, ATO 44 No’lu Özel Eğitim Kurumları Meslek Komitesi Üyeleriyle, ortak sektör toplantısında buluştu. Toplantıda, her geçen gün artan özel okul sayısının kısıtlanması, açılan okullara yeterlilik ve akreditasyon belgesi verilmesi, KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi, destek ve teşviklerin artırılması gibi ortak sektör sorunları masaya yatırıldı. Özel eğitim sisteminin iyileştirilmesini isteyen eğitimciler, yol haritalarını belirlemek için 18 Şubat günü ATO organizasyonunda Adana’da tüm bölge illerden temsilcilerin katılacağı geniş katılımlı bir toplantı düzenlenmeyi planlıyor.

Sektördeki sorunların çözümü için bölgesel hareket edilmesinin daha faydalı ve etkili olacağı konusunda fikir birliği sağlayan eğitimciler, çözüm önerilerini madde madde sıraladı.

Buna göre sektörün önerileri şöyle:

MTSO 28 No’lu Eğitim Hizmetleri Meslek Komitesinin önerileri;

-Son dönemde özel okulların sadece yüzde 3’lük diliminde yaşanan sıkıntı, genele yayılmamalı, sektörü yıpratacak söylemlerden kaçınılmalı. STK’ların medyaya verdiği beyanatlarda buna özen gösterilmeli.

-Yeni okul açılmasıyla ilgili coğrafi planlamalar yapılmalı, okul kontenjanlarının genel doluluk oranının düşük olduğu bölgelere kısıtlamalar getirilmeli. Özellikle bir eğitim kurumunda, devlete ve çalışanlarına karşı mali sorumluluklarını yerine getirmemiş kişilerin ve birinci derecede yakınlarının yeni okul açmasına izin verilmemeli.

-Özel eğitim kurumlarında KDV oranı yüzde 1’e indirilmeli. Eğitim öğretim desteği yeniden verilmeli.

-Öğretmen maaşlarıyla ilgili istihdam giderleri devlet memurları düzeyini geçmemeli, kurumların üzerindeki istihdam yükü azaltılmalı.

-Eğitim kurumlarında istihdam edilecek eğitim personeli maaşlarıyla ilgili düzenlemeler yapılmalı. Önceki yıllarda da uygulanan ancak sorun oluşturduğu için kaldırılan uygulama yeniden getirilmeli.

ATO 44 No’lu Özel Eğitim Kurumları Meslek Komitesinin önerileri;

-Yeni özel okul açılışlarına kota getirilmeli. Okul açılışlarında bağımsız denetim kurumları, MEB veya STK’ların birlikte oluşturduğu kurullar, yeterlilik ve akreditasyon belgesi verebilir.

-Dört yıl üst üste uygulanan ve daha sonra kaldırılan teşvik devam etmeli. Yılda bir defa ödenen Eğitime Hazırlık Ödeneği’nin, bilinen adı kırtasiye yardımı, kaldırılması veya bu ödenekten yapılan SGK kesintileri ve damga vergisi kesintileri kaldırılmalı. Özel okulların daha iyi hizmet verebilmesi için eğitimde KDV oranı yüzde 1’e indirilmeli.

-Özel eğitim kurumları, zorunlu ücretsiz okutulan öğrenciler dışında, okul yönetimince alınan kararlar doğrultusunda, başarılı öğrencilerin okullarını tercih etmelerini sağlamak amacıyla yüzde 25, 50, 75 ve yüzde 100 şeklinde başarı ve spor başarı bursu verebilmektedir. Bu bursla ilgili vergi incelemelerinde yapılan farklı yorumlar sonucu tarhiyatlar çıkmaktadır. Bunun ortadan kaldırılması için KDV uygulama tebliğinde düzenleme yapılmalı.

-Her yıl Ocak ayında ödenen Özel Okullar Harcı’na 2 taksitte ödeme imkanı getirilmeli.

-Resmi okullarda görev yapan öğretmenlerin ek ders ücretlerinden sadece gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi uygulanmaktadır. Özel eğitim kurumu öğretmenlerinin ek ders ücretlerinden ise gelir ve damga vergisine ilaveten SGK prim kesintisi uygulanmaktadır. Bu fark kaldırılmalı.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER