Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Odamıza iletilen yazıda, Dahilde İşleme Rejimi (DİR)’in ihraç ürünlerimize dünya piyasalarında rekabet gücü kazandırmak, ülke ihracatını arttırmak, ihraç pazarları ve ihraç ürünlerimizi çeşitlendirmek amacıyla, ihracatçılarımızın, dünya piyasa fiyatlarından gümrük muafiyetli olarak ve ticaret politikası önlemlerine tabi olmaksızın, hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul ile ambalaj ve işletme malzemelerinin ithaline imkan veren ekonomik etkili bir gümrük rejimi olduğu belirtilmiştir.
Özellikle 1980 yılından bu yana küresel ekonominin gereklerini tüm unsurlarıyla yerine getirerek ihracata dayalı bir kalkınma modelinin izini süren ülkemizde DİR, diğer ekonomik etkili gümrük rejimlerinden ayrılmakta ve cazip durumda bulunmaktadır. Bu sistem, ihracatı teşvik amaçlı olarak tüm dünyada etkin olarak kullanılmaktadır.
Yazının devamında, Ekonomi Bakanlığı tarafından, 64. Hükümet Eylem Planı kapsamında “Dahilde İşleme Rejimi’nin gözden geçirilmesi” konulu eylem planı ile ilgili olarak bir çalışma yürütülmekte olduğu, bu çerçevede DİR mevzuatında yapılacak değişikliklerde, ülkemiz üretim yapısının gözden geçirilerek, bu rejimin yurt içi üretimi ve ihracatı teşvik edecek şekilde yeniden düzenlenmesinin önemli olduğu belirtilmiştir.
Söz konusu eylem çerçevesinde yerli üretimi ve ihracatı teşvik edecek şekilde DİR sisteminin yeniden düzenlenmesine yönelik Odamız görüş ve önerileri talep edilmektedir.
Bu çerçevede konu ile ilgili görüş bildirmek isteyen üyelerimizin görüşlerini 26 Nisan 2016 mesai bitimine kadar k[email protected] e-mail adresine iletmeleri beklenmektedir.