7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu 25 Ekim 2017 Tarihli ve 30221 Sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu kanun ile; iş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulü düzenlenmiştir.
Buna göre, 01.01.2018 tarihinden itibaren uygulanmak üzere bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurma zorunluluğu dava şartı olarak getirilmiştir.
İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat taleplerinin bu kapsamda arabuluculuğa tabi tutulmayacak. Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandıracak ve bu süre en fazla bir hafta uzatılabilecektir.
Asıl işveren- alt işveren ilişkisinin varlığı halinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurulduğunda, anlaşmanın gerçekleşebilmesi için işverenlerin arabuluculuk görüşmesine birlikte katılmaları ve iradelerinin birbirine uygun olması aranacaktır. Arabuluculuğa başvurunun zamanaşımı süreleri bakımından durdurucu niteliktedir.
Ayrıca bu kanun ile yetki ve görev hükümlerinde bazı değişiklikler düzenlenmiştir. Bu kanun ile arabuluculuk süreci sonrası yapılacak yargılamanın basit yargılama usulü olacaktır.
Fesih bildirimine itiraz, disiplin cezalarına ilişkin davalar, bazı haklı nedene dayalı fesih davalarına ilişkin kararlar, ücretin gününde ödenmemesi, çalışma süresi bir yılı aşmamış işçilerin yıllık ücretli izin hakkı ve izin sürelerine ilişkin taleplerine dair davalar, küçüklerin çalışmasına ilişkin bazı davalara ilişkin temyiz yoluna başvurulamayacaktır.
Kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat, kötü niyet tazminatı, iş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat davalarının zamanaşımı sürelerinin beş yıl olacaktır.
İlgili Resmi Gazete sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Üyelerimize duyurulur.