MTSO 34 No’lu Komite Üyeleri, yaşanan sorunlara yönelik yürüttükleri faaliyetlerden aldıkları olumlu sonuçlarla sektörün canlanmasına katkı sunuyor.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 34 No’lu Ağaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri çalışmalarına sektör temsilcilerinden gelen şikayetler ve talepler doğrultusunda yön veriyor. Kurdukları temaslar ve yürüttükleri lobi ile sorunların çözümüne katkı sunan Komitenin çalışmalarını anlatan Meclis Üyeleri, elde ettikleri sonuçları değerlendirdi. Sektörün mevcut durumuna da değinen Üyeler, özellikle ihracatta daha yüksek rakamlara ulaşılabilmesi adına neler yapılabileceğini anlattı.
Meclis Üyesi ve Yaren Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, özellikle hammadde konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Türkiye’de yeterli hammadde bulunmaması nedeniyle ithalat ile açığın kapatılmaya çalışıldığına değinen Tekli, bu durumun hem rekabetçi yapıyı bozduğunu hem de ülkenin dış ticaret dengesini olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.
Yaşanan sorunu Komite olarak dile getirip Orman Genel Müdürlüğü ile gerekli görüşmeleri yaptıklarını kaydeden Tekli, “Bu görüşmeler sonunda 19 milyon metreküp olan yıllık üretilecek ağaç emvalinin miktarının yaklaşık 30 milyon metreküpe çıkmasını sağladık” dedi. Bu rakamların da sektörün ihtiyacını tamamen karışlamayacak olmasına rağmen önemli bir adım olduğunu kaydeden Tekli, yerli üretim arttığı sürece sektörün daha da güçleneceğini, bu yöndeki çalışmaları önümüzdeki dönemlerde de sürdürmeye devam edeceklerini anlattı.
Tekli: “Orman ürünlerine de ihracat desteği bekliyoruz”
Üretim ve iç piyasaya satış kadar ihracat ayağını da önemsediklerini vurgulayan Sabri Tekli, Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşabilmesi adına ihracatçıya bir takım destekler verilmesi gerektiğine de dikkat çekti. Ağaç ve orman ürünleri ihracatının desteklenmediğine işaret eden Tekli, narenciye ya da farklı ürünlerde olduğu gibi navlun desteği ya da Dfif gibi desteklerden yararlanmak istediklerini vurguladı. İç piyasayı da değerlendirip, Mersin’in lojistik kenti olması nedeniyle özellikle palet üreticisi firmaların bu dönemde ciddi sorunlar yaşamadığına dikkat çeken Tekli, lojistik sektöründeki harekete paralel olarak sektörün halen canlı kaldığını anlattı. Ancak ihracatta da sektörel bazda düşüşler yaşanabildiğini hatırlatan Tekli şunları söyledi: “Tüm dünyada yaşanan gelişmeler elbette bölgemizi de etkiliyor. Son dönemlerde ortaya çıkan korona virüs salgını nedeniyle başta Çin olmak üzere birçok ülke ile ticaretimiz sekteye uğradı. Özellikle Çin’e yapılan mermer ihracatı tamamen durdu. Bu sektöre palet satışlarımız da elbette geriledi. Ancak 7 ve 8’inci aydan itibaren bu sektörde de yeniden hareket bekleniyor.”
Seyhan: “Orman emvali satışlarında teminat mektubu faiz oranı %9.6’ya düştü”
Meclis Üyesi ve Seyhan Palet Sahibi Alpay Seyhan da sektör sorunlarıyla yakından ilgilendiklerine işaret etti. Üye ziyaretleri sırasında kendilerine gelen talepler ve sorunlara karşı üretilen çözüm önerilerini dinleyip konunu takipçisi olduklarını vurgulayan Seyhan, sonuç odaklı çalıştıklarını anlattı. Özellikle maliyetleri düşürmeye yönelik çalışmalara yöneldiklerini dile getiren Sayhan, ilk olarak faiz oranlarının düşürülmesine yönelik yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Komite olarak takip ettikleri bu çalışmadan olumlu sonuç almanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Seyhan, “Orman ürünleri, palet ve kereste imalatı üzerine çalışıyoruz. Yaklaşık 3-4 ay önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yapılan orman emvali ihalelerinde vermek durumunda olduğumuz teminat mektuplarının faiz oranı yıllık %14.4’tü. Odamızın da desteğiyle Bakanlıkta yaptığımız temaslar sonucunda bu oran % 9.6’ya düşürüldü. Yaklaşık yüzde 5’lik indirim anlamına gelen bu gelişme sektörde çığlık atarcasına bir sevinçle karşılandı” dedi.
Seyhan, indirimlerin kullanıcılara da yansıyacak olması adına önem taşıdığını dile getirerek, düzenlemenin yapılmasında emeği geçen başta Orman Genel Müdürü olmak üzere tüm Genel Müdürlük yetkililerine teşekkür etti.
“Keresteciler Sitesi’nin elektrik sorunu çözüldü”
Aynı zamanda üyelerin büyük bölümünün faaliyet gösterdiği Keresteciler Sitesi’nde yaşanan elektrik kesintisi sorununu hatırlatan Alpay Seyhan, bu konuda da titiz bir çalışma yürüterek istedikleri sonuca ulaştıklarını anlattı. Yaptıkları girişimler sonunda sitedeki elektrik trafosu genişletme çalışmalarının tamamlandığını bildiren Seyhan, elektrik kesintilerinin sona erdiğini ifada etti. Yeni dönemde sektörün ihtiyacı olan nitelikli personel bulma konusundaki çalışmalara ağırlık vereceklerini kaydeden Seyhan şunları söyledi: “Nitelikli personel ihtiyacı çok fazla. Bu sorunun çözümü için Mesleki yeterlilik kurslarının açılmasını istiyoruz. Meslek Yüksek Okulları ile bağlantılarımızı artırdık. Talep ettiğimiz niteliklere uygun personel eğitilmesine yönelik girişimlerde bulunuyoruz. Aynı zamanda buralarda eğitim gören öğrencilere staj imkanı sağlıyoruz.” Yine sektör bünyesinde yer alan mobilya konusuna da değinen Seyhan, bu alanda yapılan KDV indirimlerinin sektöre can kattığına değindi.