Son yıllarda duran kamu ve özel sektör yatırımlarının sektörü olumsuz etkilediği görüşünde birleşen MTSO 27 No’lu Makine Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyeleri, en kısa sürede en azından kamu yatırımlarına başlanmasıyla sorunların azalmasını bekliyor.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 27 No’lu Makine Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyeleri sektöre ilişkin değerlendirmeler yaparak projeleri hakkında bilgi verdi. Üzerinde durulan öncelikli konu yatırımlar oldu. Dünyada başlayan ticaret savaşlarının ardından gerek özel sektör gerekse kamuda yatırımların durması nedeniyle pazarda bir daralma yaşandığına dikkat çeken Meclis Üyeleri, aynı zamanda artan girdi maliyetlerinin de sıkıntıları artırdığına dikkat çekti. Mersin’de de sektörün gelişip büyümesi adına sanayi yatırım alanlarının belirlenmesini bekledikleri görüşünde birleşen üyeler, bu alanda yapılmasını bekledikleri çalışmalara da değindi.
Darıcı: “2020’den umutluyuz”
Yönetim Kurulu Üyesi ve Darıcıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Darıcı, 2018 yılı Ağustos ayından bu yana Amerika’nın başlattığı ticari savaşlar sonrasında gelen sektörel krizin devam ettiğini söyledi. Dünyada başlayan krizin Türkiye’yi de etkilediğini ve 2019 yılında yatırımların yok denecek kadar azaldığını kaydeden Darıcı, “Ancak 2020 yılından biraz umutluyuz. Çünkü bu yıl hükümet tarafından yüzde 5’lik büyüme hedefleniyor. Hedef tutmayıp yüzde 3’te kalsa bile bir önceki yıla göre daha iyi bir performans ortaya çıkacaktır” değerlendirmesini yaptı. Hareketlenmeyi Mart ayı sonuna doğru beklediklerine dikkat çeken Darıcı, Haziran ayında kıpırdanmaların iyice hissedilir duruma geleceğini ümit ettiklerini vurguladı.
Sektördeki birçok firmanın kapanma noktasına geldiğine değinen Darıcı, acil çözüm üretilmemesi halinde sıkıntı yaşayan firmaların silsile şeklinde birbirlerini etkileyebileceğini anlattı.
“Kamu yatırımlarına başlanmalı”
Gerek kurdaki artışın, gerekse kredi faiz oranlarının yükselmesinin de yatırımları durma noktasına getirdiğini kaydeden Yalçın Darıcı, özel sektörün yanı sıra kamunun da beklenen yatırımları yapmıyor olmasının sektörü zorladığını ifade etti. Bu nedenle özel sektöre de güven vermesi adına en azından kamu yatırımlarının bu yıl içinde başlamasını beklediklerini vurgulayan Darıcı, nitelikli büyümenin sağlanması için yatırıma ve üretime duyulan ihtiyacı hatırlattı. Bunun yanında dövize endeksli olması nedeniyle girdi maliyetlerinin yükselmesi, elektrik ve doğalgaz zamlarının da firmaları olumsuz etkilediğini hatırlatan Darıcı, “Büyük bölümümüz Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteriyoruz. Yaklaşık 15 yıl geçmesine rağmen halen bu bölgenin yol sorununun çözülmemiş olması, D-400 yolunun trafik yoğunluğu da eklenince sorunlar büyüyor” ifadelerini kullandı.
Aşut: “Krediler iyi ama geri ödeyeceğimiz iş yok”
Son bir yıldır daralan piyasaları canlandırmak adına çok ciddi kredi imkanları sağlandığını hatırlatan Meclis Üyesi ve Aşut Fiberglass Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Aşut ise bu imkanların çok iyi olduğunu ancak kullanacak firmaların bu kredileri geri ödeyebilmek için iş yapması gerektiğini söyledi. İş yapabilecekleri bir yatırım ortamı bulunmaması nedeniyle bu kredilerin de sorunlara çözüm üretemediğini kaydeden Aşut, “Bugün lokomotif diyebileceğimiz çok büyük firmalar bile ödemelerini geciktirmeye başladı. Lokomotif durursa arkadaki vagonların hepsi birbirine çarpar” değerlendirmesini yaptı. Sanayi kuruluşlarının kapanma aşamasına geldiğini, kapanmasalar dahi birçok firmanın yüzde 30’a yakın eleman çıkarmak durumunda kaldığını ifade eden Aşut, yatırımların başlaması için uygun zeminin sağlanmasını beklediklerini vurguladı.
“Kümelenmeyi sağladık ancak ortam uygun değil”
Gerek Mersin’deki nükleer enerji yatırımı gerekse Türkiye genelindeki büyük montanlı yatırımlardan daha fazla pay alabilmek adına Mersinli sanayiciler olarak kümelenme çalışmaları yaptıklarını, güçlerini birleştirdiklerini hatırlatan Fahrettin Aşut, “Bizler eksiklerimizi tamamladık, artık daha büyük işler alabilecek konuma geldik ancak büyük yatırımlar durdu. Bugün nükleer yatırımında dahi yapılan işlerin tahsilatında sorun yaşanıyor” diye konuştu. Mersin’e büyük yatırımlar çekilmesi gerektiğine de değinen Aşut, bunun için acil olarak sanayi arsası oluşturulması gerektiğini anlattı. Aynı şekilde bölgeye gelecek yatırımlara bilgisi olan olmayan herkesin karşı çıkıp engellemeye çalışmasından şikayetçi olan Aşut, bir konuda muhalefet yapılmadan önce konunun iyi araştırılması gerektiğini, bilinçsizce yapılan karşı çıkışların kent ekonomisini olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.