MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

2023 Mersin Ekonomik Raporu 22.07.2024 tarihinde yayınlandı

2023 yılı Mersin Ekonomik Raporu elektronik kitap formatında hazırlanarak kullanımınıza sunulmuştur. Üzerine tıklayarak açılan yeni pencere içerisinde okuyabilirsiniz. Dilerseniz açılan pencere içerisinden bilgisayarınıza .pdf formatında indirmeniz de mümkündür.


2023 Mersin Ekonomik Raporu

         Mersin, 1886 yılında kurulan, Türkiye’nin en eski ve köklü Ticaret ve Sanayi Odalarından birine sahiptir. Eğer bugün Mersin ihracatta Türkiye’nin en büyük 7’inci ili, vergi tahakkuku ve tahsilatında 6’ıncı ili konumundaysa; dış ticarette, hinterlandı ile birlikte, İstanbul’dan sonra en önemli dış ticaret bölgesinin merkezi konumundaysa; Türkiye’nin en büyük limanına sahip ve dünyanın ise en büyük 100 liman listesine girmiş durumdaysa; tarım ve lojistikte yarattığı katma değerde lider bir kent, sanayide ise üretim, ihracat, istihdam ve yarattığı katma değerde bir zamanların sanayide marka illerini geride bırakan bir kent haline gelmeyi başardıysa; işte tüm bunların arkasında, bugüne verdiği önem kadar, kentin ekonomisi başta olmak üzere, Mersin’in bütünsel kalkınmasıyla ilgili birçok konuda sorumluluk duyan bir camia olarak, kentin gelecek kurgusunu da ihmal etmeyen bir Mersin Ticaret ve Sanayi Odası vardır, Mersin iş dünyası vardır. Bu anlamda, MTSO olarak, üyelerimize etkin hizmet vermek ve sektörlerin güncel sorunlarının tespiti ve çözümünü sağlamak dışında verimlilik, dijitalleşme, yeşil dönüşüm, iklim değişimine uyum, yeni nesil uygulamalı mesleki eğitim ve kümelenme gibi stratejik konulara da odaklanıyoruz. Amacımız; Cumhuriyetin ilk 100 yılında ülkemize en çok destek veren, katma değer yaratan kentlerden biri olma özelliğimizi, Cumhuriyetimizi, bağımsızlığımızı bize armağan eden büyük Atatürk’ün mirasına uygun olarak, ikinci 100 yılında da artırarak devam ettirmektir. Üreten bir Türkiye, üretimini ihracata entegre edebilen bir Türkiye, katma değer yaratan ve yüksek teknolojiyi üretim ve hizmetlerde kullanabilen bir Türkiye hedefimizdir. Bu noktada, tüm bu gelişmelerin merkezinin insan olduğunu unutmadan, eğitim konusunu odak noktası yapan bir MTSO olmaya devam edeceğiz. Tüm sorunların arasında, umutla, kentimize ve ülkemize değer katmaya devem edeceğiz.

       İşte bu vizyonda; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, kentimizin ve iş dünyasının yaşadığı sıkıntıları istatistiklerden faydalanarak somut veriler aracılığıyla ortaya koyabilmekteyiz. Bu bağlamda; Odamız tarafından hazırlanan kitabımız farklı kurumlarca derlenen istatistiki bilgilerin detaylı olarak bir araya getirilerek, toplumsal ve kültürel yapı, ekonomik yapı ve makro ekonomik göstergeler, alt yapı sistemleri, meslek kuruluşları alt başlıklarında incelenen konuların yanı sıra Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki gelişmeler ve beklentilere ait değerlendirmelere de yer verilmiştir. Yayınımızın üyelerimize ve ilgililere faydalı olmasını diler, destek veren tüm Kurum ve Kuruluşlara teşekkür ederiz.

 

Hakan Sefa ÇAKIR
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER