MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

2022 Mersin Ekonomik Raporu 08.05.2023 tarihinde yayınlandı

2022 yılı Mersin Ekonomik Raporu elektronik kitap formatında hazırlanarak kullanımınıza sunulmuştur. Üzerine tıklayarak açılan yeni pencere içerisinde okuyabilirsiniz. Dilerseniz açılan pencere içerisinden bilgisayarınıza .pdf formatında indirmeniz de mümkündür.


2022 Mersin Ekonomik Raporu

Her ekonomik kriz toplumlarda yeni bir oluşumu doğurmuştur. Dünya tarihinin sonuçları bakımından en uzun soluklu ekonomik krizlerinden olan 2008 küresel finans krizi sonunda küçülen dünya ekonomileri, ülkelerin korumacı politikaları küresel ekonominin küçülmesine ve sonunda "Arap Baharı" denen sosyal patlamaya neden oldu. Her ne kadar adı "bahar" olsa da Türkiye ve özelinde Mersin'in önemli dış pazarlarını oluşturan bu ülkelerdeki sorunlar bize doğrudan yansıdı. Bu bölgelere ihracatımız azaldı. Üstüne gelen pandemi süreci ve ulusal çapta yaşadığımız ekonomik sorunlar Ukrayna-Rusya savaşının olumsuz etkileri ile zirve yaptı. Ekonomisi Kobilere dayanan bir Türkiye için gerçekten özel sektör adına büyük bir sınav verildi. Ve ardından gelen deprem faciası hem ekonomik, hem sosyal, hem de psikolojik olarak ülke çapında bir travmaya neden oldu. Bu süreçte bölgeye en yakın kent olan Mersin olarak 500 bine yakın göç aldık. Depremzede vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya çalıştık. Tüm bu olumsuz tablo içinde, Mersin özelinde her yıl artan üretim ve ihracat rakamlarımız hem kentimize hem de ülkemize, hem moral hem de destek oldu. Mersin her türlü makro yatırım eksiğine, yerine gelmeyen projelerine, raflarda bekletilen yatırımlarına rağmen üreten kent olmaya, katma değer yaratmaya, istihdam yaratmaya ve ürettiğini ihracata entegre ederek ülkemizin cari açığını kapatma çabasına devam etti. Bu arada Mersin; vergi verme oranı ile Türkiye'nin 5'inci kenti olarak aldığından fazlasını ülkesine veren bir kent oldu. Tüm bu başarının arkasında Mersin Ticaret ve Sanayi Odasının sayıları 30 bine ulaşan üyeleri, Mersin firmaları, değerli Mersin girişimcileri vardır. Mersin; sanayisiyle, tarım ve gıda sektörleriyle, lojistik gücüyle ve alternatif turizm adımlarıyla, dış ticaret gücüyle dünya ile bağlantısını asla kesmeyen, 176 ülkeye ve 7 kıtaya ihracat yapan bir dünya kenti olmaya devam etti. 


Mersin olarak, MTSO olarak günün sorunlarına odaklanırken, yarını unutmuyoruz. Ar-Ge, bilim, inovasyon, ileri teknoloji, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı bir dijital ekonomi modeli, e-ticaret gibi konuları toplumun, her firmanın ana gündemi yapmaya devam edeceğiz. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de iş dünyamızı bu yeni dünyaya hazırlamak, entegre etmek için kendimizi revize ediyoruz. Temel projelerimiz bu hedefi gözetecektir. Tarım, sanayi, turizm, ticaret, lojistik, dış ticaret alanlarında her birinde bir zenginlik potansiyeli olan bir Mersin bu süreçte geleceğe en umutla bakan bir kent olacaktır. 


Bu bağlamda; Odamız tarafından hazırlanan kitabımız farklı kurumlarca derlenen verilerin detaylı olarak bir araya getirilerek, toplumsal ve kültürel yapı, ekonomik yapı ve makro ekonomik göstergeler, alt yapı sistemleri, sivil toplum kuruluşları alt başlıklarında incelenen konuların yanı sıra Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki gelişmeler ve beklentilere ait değerlendirmelere de yer verilmiştir. Yayınımızın üyelerimize ve ilgililere faydalı olmasını diler, destek veren tüm Kurum ve Kuruluşlara teşekkür ederiz.

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER