MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

2021 Mersin Ekonomik Raporu 22.06.2022 tarihinde yayınlandı

2021 yılı Mersin Ekonomik Raporu elektronik kitap formatında hazırlanarak kullanımınıza sunulmuştur. Üzerine tıklayarak açılan yeni pencere içerisinde okuyabilirsiniz. Dilerseniz açılan pencere içerisinden bilgisayarınıza .pdf formatında indirmeniz de mümkündür.


2021 Mersin Ekonomik Raporu

Pandeminin toplumsal hayata olan olumsuz etkileri yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlasa da, ekonomideki etkileri hala devam ediyor. Bilim dünyası üstüne düşeni yaptı ve ürettiği aşılarla sorunu kökten çözecek bir umut yarattı. Artık iş dünyası olarak beklentimiz, ekonomik istikrarın sağlanacağı ortamı yaratmak için karar alıcıların çaba sarf etmesidir. Ne yazık ki, Rusya-Ukrayna gerilimi bu anlamda dünyanın huzur ve barış egemen bir gelecek tesis etmesine yönelik umutlarımızı kırıyor. Tüm bu küresel, bölgesel gerilim ve meydan okumalar ekonomileri olumsuz etkiliyor. Enerji ve emtia fiyatları arttıkça küresel ekonomideki kırılganlıklar artıyor. Öte yandan küresel ölçekte yaşanan göç sorunu da yeni bir tehdit olarak büyüyor. Firmaların artan borçları, azalan üretim kapasiteleri, 2021 yılında zirve yapan ve derinden hissettiğimiz kur-enflasyon-faiz sarmalının sebep olduğu sorunlar ekonomimizde büyük bir stres yaratıyor. Geleceği göremeyen iş dünyası anlık ve günlük iş yapmaya odaklandı. İş dünyasında az sayıdaki büyük sermayeli, kurumsallaşmış şirketler dışında artık orta ve uzun vadeli stratejik plan yapan firmamız neredeyse yok. Tüm firmalar taktik planlarla, kısa vadeli, anlık üretim, satış, ihracat çabası içinde.

Rusya-Ukrayna savaşı, zaten kurla artan ham madde ve emtia  orununu daha da genişletti. Özellikle enerji ve gıda ham maddesi anlamında bu ülkelerle çok fazla ilişki içinde olan Türkiye; hem enerji fiyat ve arz güvenliği, hem de gıda fiyatları konusunda ciddi sorunlar yaşadı, enflasyondaki artışın refah düzeyinde yarattığı etki ülkenin en önemli sorunu haline geldi. Türkiye olarak üreten ülke olmak önem arz etmektedir. Kendi ham maddemizi üretmemiz, kaynaklarımızı planlı şekilde kullanabilmemiz gerekir. Türkiye küresel ve bölgesel boyuttaki fırsat ve risklere karşı hazırlıklı olmalıdır.

Mersin olarak, MTSO olarak günün sorunlarına odaklanırken, yarını unutmuyoruz. İşte bu noktada ekonomiyi ve sosyal yaşamı oluşturan aktörlerin yıllar itibariyle takibi ve mevcut potansiyellerinin etkin bir şekilde ortaya koyulabilmesi amacıyla; Odamız tarafından Ekonomik Raporumuz hazırlanmaktadır. Kent için referans kaynak özelliği taşıyan raporda; “toplumsal ve kültürel yapı”, “ekonomik yapı ve makro ekonomik göstergeler”, “alt yapı sistemleri”, “sivil toplum kuruluşları” ana başlıkları altında farklı kurumlarca derlenen veriler detaylı olarak incelenmiş, Dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ve beklentilere ait değerlendirmelerle bir araya getirilmiştir. Yayınımızın üyelerimize ve ilgililere faydalı olmasını diler, destek veren tüm Kurum ve Kuruluşlara teşekkür ederiz

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER