MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

2017 Mersin Ekonomik Raporu 14.06.2018 tarihinde yayınlandı

2017 yılı Mersin Ekonomik Raporu elektronik kitap formatında hazırlanarak kullanımınıza sunulmuştur. Üzerine tıklayarak açılan yeni pencere içerisinde okuyabilirsiniz. Dilerseniz açılan pencere içerisinden bilgisayarınıza .pdf formatında indirmeniz de mümkündür.


2017 Mersin Ekonomik Raporu

ÖNSÖZ

2017 yılı Türkiye açısından ekonomiyi doğrudan etkileyen dış etkenler anlamında zorlu bir yıl oldu.  Özellikle Suriye’deki iç savaş, bunun Orta Doğu’ya ve burada etkili olmak isteyen küresel güçlere yansıması ve dahası Türkiye’nin de ulusal çıkar ve güvenliği adına Suriye’ye girmek zorunda kalması temel gündemler arasında yer aldı. Ancak, hükümetin geçmiş dönemlerden ders çıkarması ve ekonomide güçlü olmadan gerçek bir güçten bahsedilemeyeceğini görmesi, bu dönemde ekonomik reformların ertelenmemesini sağladı. Bu reformlar, ekonomiyi bu kırılgan dönemlerde ayakta tuttu. Doğru teşvik, destek ve hibeler, Odamızın da katkı koyduğu nefes kredileri, istihdam teşvikleri ve reformlar, ekonomiye nefes aldırdı. Yaşanan bunca soruna rağmen Ülke olarak, Mersin olarak üretmeye ve ihraç etmeye devam ettik. İhracatımızı az da olsa arttırdık. Özellikle AB ülkelerine olan ihracat artışımız önemli bir başarıdır. Her ne kadar Orta Doğu ve bazı pazarlara olan ticaretimiz daralsa da, AB pazarı gibi katma değerli bir pazarı tekrar yakalamak önemlidir. 2018 yılının ülke çapında bir ihracat yılı olması için çalışmamız gerekmektedir. Özellikle cari açığımızın kapanması adına ithal ara girdiyi azaltacak stratejiler etkin bir şekilde uygulanmalıdır. Aslında bu stratejiler KOBİ’lere yayılmalıdır. Her şeye rağmen 2017 yılı 2016’da yaşanan ekonomik kayıpların kısmen de olsa telafi edildiği bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye ekonomisi, 2017 yılında kredi destekli yüksek büyüme trendine girmesi, istihdam teşviklerinin işsizlik oranında düşüş sağlaması;  yaklaşık 1.4 milyon kişi istihdam edilmesi, doğru desteklerin olumlu sonuçları olarak değerlendirilebilinir.

Mersin özelinde ise; Mersin üretimini ve ihracatını arttırdı. Ancak, karını arttıramadı. Aslında bu Türkiye’nin sorunudur. Belki de en çok düşünülmesi gereken konu da budur. Üretiyoruz ama para kazanamıyoruz. Yani, aynı koşu bandında koşan biri gibi; Koşuyoruz ama mesafe alamıyoruz. Bunun da tek bir nedeni var; düşük ve orta-düşük teknolojili bir üretim sistemine sahip olmamız. Yani, katma değer yaratmayan bir sistem.  Artık, hem ülke hem de Mersin olarak düşük-orta teknolojili üretimden, daha çok katma değer yaratacak olan yüksek teknolojili üretime geçmemiz gerekiyor. Orta gelir tuzağından kurtulmamız ve Ar-Ge’ye önem vermemiz gerekiyor. Bu noktada yeni hedefimiz yeni sanayi devrimini sektörlerimize entegre etmek olacaktır.  Bu geçişi sağlayabilirsek ve gençlerimizi buna göre eğitebilirsek işte o zaman hedeflerimize ulaşabiliriz. Mersin’in yeni hedefi budur.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, kentimizdeki ve iş dünyasındaki gerçekleşmeleri istatistiklerden faydalanarak somut bir biçimde ortaya koyabilmekteyiz. Bu bağlamda; Odamız tarafından hazırlanan Ekonomik Raporumuzda, farklı kurumlarca derlenen veriler detaylı olarak bir araya getirilerek, toplumsal ve kültürel yapı, ekonomik yapı ve makro ekonomik göstergeler, alt yapı sistemleri, sivil toplum kuruluşları alt başlıklarında incelenmesinin yanı sıra Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki gelişmeler ve beklentilere ait değerlendirmelere de yer verilmiştir. Yayınımızın Üyelerimize ve ilgililere faydalı olmasını diler, destek veren tüm Kurum ve Kuruluşlara teşekkür ederiz.

 

Ayhan KIZILTAN
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı


Mersin Ekonomik Raporu - 2017 - pdf indirmek için tıklayınız

 

 

 

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER