TIR SERVİSİ DUYURULARI

Sayın Yetkili ​15 Ocak 2019

Yıllık çok girişli Almanya, Belçika ve Hollanda geçiş belgelerinin dağıtımına Odamızda bugün (15 Ocak 2019) saat 13:00' den itibaren Yönerge'de belirtilen kurallar çerçevesinde başlanmıştır. Bugün, Odamızdan talep edilmeyen belgelerin dağıtımına Limandaki Ofisimizde devam edilecektir.

İstenen belgeler:

• Başlıklı kağıda dilekçe
  • Vekaletname ve Kimlik Fotokopisi
  • Firma Kaşesi

Belge ücreti 55 TL dir.

- Ayrıca;

Sayın Yetkili ​15 Ocak 2019

Yıllık çok girişli Almanya, Belçika, Hollanda ve Fransa geçiş belgelerinin dağıtımına Yönerge'de belirtilen kurallar çerçevesinde başlanmıştır.

• Firmalar bu belgelere ait çok girişli kontenjanlarını 07.02.2019 günü mesai bitimine kadar kullanmak zorundadırlar, aksi takdirde kalan firma kontenjanları 08.02.2019 günü itibariyle genel kullanıma açılacaktır.

Fransa çok girişli belgeleri ise diğerlerinden farklı olarak yıllık kontenjandan tahsis edilmeyecektir. Kontenjanı bulunan firmaların Fransa’ya ikili ve transit taşıma yapan araçlarına Fransa-Çokkonvans-Normal belgesi tahsis edilecektir.

FRANSA çok girişli geçişli belgeleri topluca tahsis edilmeyecek, çıkan araca tek tek verilecektir. Kontenjandan dağıtılan Fransa çok girişli belgelerin dağıtım süresi 31.03.2019 olarak belirlenmiştir, dolayısıyla 01.04.2019 tarihi itibariyle genel kullanıma açılacaktır.

15.01.2019 tarihinde yayınlandı

Sayın Yetkili

11.02.2017 tarih ve 29976 sayılI Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (TIR İşlemleri) (Seri No:1)’de Değişiklik yapılmasına Dair Tebliğ hükümleri gereğince 25.04.2017 itibariyle TIR Karnesi kapsamında ülkemize yönelik yapılan ithalat ve transit taşımaları için elektronik ön beyan sunma zorunluluğu getirildiği ve ön beyan uygulamasının bu tarihten itibaren IRU TIR EPD ile TIRCUS uygulamaları ile başarıyla uygulandığı TOBB tarafından bildirilmektedir.

Bununla birlikte Ticaret Bakanlığı tarafından yazılım güncellemesi devam eden TIR-Transit Takip Programının yakın zamanda devreye alınmasının planlandığı ve ön beyanda girilen tüm bilgilerin varış gümrük idarelerine de aktarılmasının sağlanacağı, ancak firmalar tarafından bugüne kadar verilen ön beyanların hatalı veya eksik olmasından kaynaklanan sorunların ilgili Genel Müdürlüğe intikal ettiği özellikle parsiyel taşımalar başta olmak üzere verilen tüm ön beyanlarda eşya kap bilgisi, kap miktarı ve varış gümrük idarelerinin eksiksiz olarak beyan edilmesinin önem arzettiği de TOBB tarafından bildirilmektedir.

Ahmet Şahin
TIR ve ATA Karnesi Şefi

26.10.2018 tarihinde yayınlandı

Sayın Yetkili,

TOBB'den alınan yazıda, Çin Halk Cumhuriyeti’nde 18.05.2018 tarihinden itibaren TIR  Karnesi ile taşıma işlemlerinin başladığı ve bu kapsamda taşıma yapan TIR Karne Hamillerinden Çin Halk Cumhuriyeti’nin uygulamaları hakkında bilgi edinildiği belirtilmektedir.

Çin Halk Cumhuriyeti’nde Horgos, Ercnhot, Manzhouli, Suifenhe, Dalian ve Irkeshtam olmak üzere toplam altı adet TIR gümrük ofisinin bulunduğu,  ilk TIR Karne taşımasının Kazakistan üyesi TIR Karne Hamili tarafından Horgos sınır kapısı kullanılarak Çin’den Gürcistan’a yapıldığı belirtilmektedir. Bahsi geçen taşıma için, TIR Karne Hamilinin TIR-EPD sistemini kullanarak özet beyanı gerçekleştirdiği ve prosedürlerde hiçbir sıkıntı yaşanmadığı bildirilmektedir.

Taşımanın Çin’e Horgos ya da Irkeshtam’dan giriş yapması ve iç bölgeye ilerleyecek olması durumunda genel bilgiler aşağıdaki sunulmaktadır;

• Çin Halk Cumhuriyetine veya Çin Halk Cumhuriyeti’nden yapılan taşımalarda yük bilgilerinin sunulması zorunlu olmakla beraber TIR operasyonu sınır kapılarında sonlandırılır,
  • Taşımanın bir iç bölgeye devam etmesi için ilgili taşıma izni gereklidir,
  • Çin Gümrüğü uygulamaları çerçevesinde, tüm araçlar ve sürücüler ön kayıt işlemlerine tabi tutulur,
  • Yükün Irkeshtam sınır kapısından ülkeye giriş yapıp Kashgar bölgesine taşınması haricinde, GPS izleme cihazı giriş yapan araca kurulur,
  • TIR Karne işlemleri genellikle komisyoncular tarafından gerçekleştirilir.

Rus sınır geçiş noktaları olan Zabaikalsk ve Pogranichniy’in, Çin Halk Cumhuriyeti’nde TİR taşımalarının yapılabildiği Manzhouli ve Suifenhe sınır kapılarının karşısında bulunduğu, Rusya Federasyonu Adalet Bakanlığı tarafından onaylandığı takdirde 30 gün içerisinde bu sınır kapılarından taşımaların gerçekleştirilebileceği belirtilmektedir.

Çin Halk Cumhuriyeti tarafından, “Motorlu kara taşıtları, treyler ve diğer araçlar için boyut, dingil yükü ve kütle limiti” ile ilgili geçerli standartlar 27.07.2016 tarihinde yürürlüğe girmiş olup https://www.iru.org/apps/infocentre-item-action?id=2255&lang=en  internet sitesinden detaylara ulaşılabilmektedir.

20.04.2018 tarihinden itibaren Çin’deki giriş-çıkış kontrol ve karantina görevleri gümrük idareleri ile entegre edildiği bildirilmektedir. Buna ek olarak, sınır kapılarının daha kullanışlı bir hale getirilmesi amacıyla bu yıl Horgos’a sekiz şeritli yeni bir sınır kapısının açılması planlandığı duyurulmaktadır. Ayrıca, Çin gümrük idareleri, Kazak muadilleri ile beraber; TIR işlemleri ve zaman hassasiyeti olan yük taşımaları için özel bir Yeşil Hat oluşturmayı düşündüklerini bunun yanı sıra ithalat ve ihracat prosedürleri için harcanan zamanı azaltmak için de çalıştıklarını belirtmektedirler.

Bilgilerinizi ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiğiniz bir taşıma varsa deneyimlerinizi, planlanan taşımalar ve ihtiyaç duyulan idari tedbir ve sınır kapısı önerilerini TOBB ile (Elif Tangil (elif.tangil@tobb.org.tr)) paylaşmanız hususunda gereğini rica ederiz.

Saygılarımızla,

Ahmet Şahin