Çin Halk Cumhuriyeti'ne TIR Karne Uygulamaları hakkında 15.08.2018 tarihinde yayınlandı

Sayın Yetkili,

TOBB'den alınan yazıda, Çin Halk Cumhuriyeti’nde 18.05.2018 tarihinden itibaren TIR  Karnesi ile taşıma işlemlerinin başladığı ve bu kapsamda taşıma yapan TIR Karne Hamillerinden Çin Halk Cumhuriyeti’nin uygulamaları hakkında bilgi edinildiği belirtilmektedir.

Çin Halk Cumhuriyeti’nde Horgos, Ercnhot, Manzhouli, Suifenhe, Dalian ve Irkeshtam olmak üzere toplam altı adet TIR gümrük ofisinin bulunduğu,  ilk TIR Karne taşımasının Kazakistan üyesi TIR Karne Hamili tarafından Horgos sınır kapısı kullanılarak Çin’den Gürcistan’a yapıldığı belirtilmektedir. Bahsi geçen taşıma için, TIR Karne Hamilinin TIR-EPD sistemini kullanarak özet beyanı gerçekleştirdiği ve prosedürlerde hiçbir sıkıntı yaşanmadığı bildirilmektedir.

Taşımanın Çin’e Horgos ya da Irkeshtam’dan giriş yapması ve iç bölgeye ilerleyecek olması durumunda genel bilgiler aşağıdaki sunulmaktadır;

• Çin Halk Cumhuriyetine veya Çin Halk Cumhuriyeti’nden yapılan taşımalarda yük bilgilerinin sunulması zorunlu olmakla beraber TIR operasyonu sınır kapılarında sonlandırılır,
  • Taşımanın bir iç bölgeye devam etmesi için ilgili taşıma izni gereklidir,
  • Çin Gümrüğü uygulamaları çerçevesinde, tüm araçlar ve sürücüler ön kayıt işlemlerine tabi tutulur,
  • Yükün Irkeshtam sınır kapısından ülkeye giriş yapıp Kashgar bölgesine taşınması haricinde, GPS izleme cihazı giriş yapan araca kurulur,
  • TIR Karne işlemleri genellikle komisyoncular tarafından gerçekleştirilir.

Rus sınır geçiş noktaları olan Zabaikalsk ve Pogranichniy’in, Çin Halk Cumhuriyeti’nde TİR taşımalarının yapılabildiği Manzhouli ve Suifenhe sınır kapılarının karşısında bulunduğu, Rusya Federasyonu Adalet Bakanlığı tarafından onaylandığı takdirde 30 gün içerisinde bu sınır kapılarından taşımaların gerçekleştirilebileceği belirtilmektedir.

Çin Halk Cumhuriyeti tarafından, “Motorlu kara taşıtları, treyler ve diğer araçlar için boyut, dingil yükü ve kütle limiti” ile ilgili geçerli standartlar 27.07.2016 tarihinde yürürlüğe girmiş olup https://www.iru.org/apps/infocentre-item-action?id=2255&lang=en  internet sitesinden detaylara ulaşılabilmektedir.

20.04.2018 tarihinden itibaren Çin’deki giriş-çıkış kontrol ve karantina görevleri gümrük idareleri ile entegre edildiği bildirilmektedir. Buna ek olarak, sınır kapılarının daha kullanışlı bir hale getirilmesi amacıyla bu yıl Horgos’a sekiz şeritli yeni bir sınır kapısının açılması planlandığı duyurulmaktadır. Ayrıca, Çin gümrük idareleri, Kazak muadilleri ile beraber; TIR işlemleri ve zaman hassasiyeti olan yük taşımaları için özel bir Yeşil Hat oluşturmayı düşündüklerini bunun yanı sıra ithalat ve ihracat prosedürleri için harcanan zamanı azaltmak için de çalıştıklarını belirtmektedirler.

Bilgilerinizi ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiğiniz bir taşıma varsa deneyimlerinizi, planlanan taşımalar ve ihtiyaç duyulan idari tedbir ve sınır kapısı önerilerini TOBB ile (Elif Tangil ([email protected])) paylaşmanız hususunda gereğini rica ederiz.

Saygılarımızla,

Ahmet Şahin