MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Yaş meyve sebze ihracatını artıracak çalışmalar sürüyor 20.02.2017 tarihinde yayınlandı

Mersin için önemli ihraç kalemleri arasında yer alan yaş meyve sebze ihracatını artırma yönündeki çalışmalar sürüyor. Alternatif pazarların güçlendirilmesi adına Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Ülkeleri yaş meyve sebze sektör temsilcileri Mersinli meslektaşları ile bir araya geldi. Ticari İşbirliğinin geliştirilmesine yönelik düzenlenen programın Gala Yemeğine Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da katıldı. Bakan Elvan, narenciye üretiminin yüzde 25'inin Mersin'de yapıldığını ifade ederek, “Ülkemiz dünyada İspanya'dan sonra en fazla narenciye ihracatı yapan ülke konumunda olup yüzde 11’lik paya sahip. Ülkemiz toplam narenciye ihracatının yüzde 35’i ise Mersin'den yapılmaktadır” dedi.


Yaş meyve sebze ihracatını artıracak çalışmalar sürüyor

Kalkınma Bakanlığı himayelerinde, Mersin Valiliği koordinasyonunda, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve Çukurova Kalkınma Ajansı işbirliğinde, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin katkılarıyla Mersin-Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ticari İşbirliği Programı gerçekleştirildi. 19 – 21 Şubat tarihlerini kapsayan programın Gala Yemeği’ne Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın yanı sıra, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Mersin Milletvekilleri Ali Cumhur Taşkın, Hacı Özkan, CHP Mersin Milletvekilleri Hüseyin Çamak, Serdar Kuyucuoğlu, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, AK Parti Mersin İl Başkanı Cesim Ercik ile Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden gelen 45 kişilik heyet katıldı. Yemekte konuşan Bakan Elvan, bu toplantının sadece Mersin ve Türkiye için değil paydaş ülkeler için de bereketli sonuçlar doğuracağına inandığını söyledi. Mersin’de üretilen yaş meyve ve sebzenin Mersin’in, Türkiye’nin ve hitap ettiği coğrafyanın bir değeri olduğunu vurgulayan Elvan, “Bu değerin dolaşıma girmesi bizim için ne kadar önemliyse, ihracat ve ithalatçılar için ne kadar önemliyse, bölge ekonomileri için de o kadar önemlidir. Çukurova, Ortadoğu, Anadolu ve Kafkasların, Akdeniz'e açılan önemli bir kapısı. Aslında Çukurova denince ağırlıklı Mersin ve Adana akla geliyor ama Mersin, büyük bir limanı olması dolayısıyla dünyaya açılan ana kapımızdır. Mersin, transit ticaret yollarına yakınlığı ile yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, dünya üzerindeki en eski yerleşim yerlerinden biridir. Mersin'in büyüme ve ülke kalkınmasına sağladığı katma değer de her geçen gün artmaktadır. Büyüyen limanıyla Mersin, tek başına 2,7 milyar dolar, hinterlandıyla 20 milyar dolar dış ticaret hacmiyle ülkemizin en önemli ticaret merkezlerinden biridir” dedi.
Mersin'in fiziki alt yapısını güçlendirmeye yönelik desteklerinin artarak devam ettiğini dile getiren Elvan, “Yapımı tamamlanan bin 300 yataklı Şehir Hastanemizin de açılışı yapıldı. Mersin Şehir Hastanemiz sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın en modern hastanesidir. 30 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak ve 7 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak olan Çukurova Havalimanı’nın da ihalesi tamamlandı ve önümüzdeki günlerde inşaatına başlayacağız. Serbest bölgesi, organize sanayi bölgesi ve sanayi siteleriyle Mersin güçlü bir üretim merkezidir. Kentteki 3 üniversite, teknoloji gelişme bölgesi ve araştırma merkezleri, teknoloji ve inovasyona dayalı üretim yapısını daha da güçlendirmekte” ifadelerini kullandı. Mersin’in büyük bir ticaret kenti olmasının yanında önemli bir tarım şehri olduğunu da vurgulayan bakan Elvan, özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren sanayide ihtiyaç duyulan bitkisel ürünlerin üretildiği, işlendiği ve dünyaya pazarlandığı merkez konumunda olduğunu söyledi. Elvan, ilin ekonomik yapısına bakınca tarımın payının yüzde 14 olduğunu görüleceğine dikkat çekerek, “Bunun İzmir, Bursa, Gaziantep gibi diğer gelişen illerle karşılaştırınca yüksek bir oran olduğu görülüyor” diye konuştu.

“Narenciye ihracatının yüzde 35'i Mersin'den yapılıyor”
Bitkisel ve hayvansal üretim ile gıda ürünleri imalatının Mersin ekonomisi içindeki rekabetçiliğinin en yüksek sektörleri olduğunu kaydeden Elvan, şunları söyledi:
“Topraklarının 4’te 1’i tarım arazisi olan Mersin, ülke geneli meyve üretiminde 1’inci, sebze üretiminde 3’üncü, örtü altı tarım alanlarının büyüklüğü ve üretiminde ise 2’nci sıradadır. Ülkemizdeki limon ve muz üretiminin yaklaşık 4’te 3’ünü, çilek üretiminin ise yüzde 40’ını karşılayan Mersin, bu ürünlerde Türkiye’de lider konumunda olup, kayısı ve biber üretiminde ise ülkemizde 2’nci sıradadır. Ülkemiz dünyada İspanya’dan sona en fazla narenciye ihracatı yapan ülke konumunda olup, yüzde 11’lik paya sahiptir. Narenciye üretiminin yüzde 25’i Mersin'de gerçekleşiyor. Ülkenin, toplam narenciye ihracatının ise yüzde 35’i yine Mersin’den yapılıyor. Mersin, sulama imkanları gelişmiş, verimli topraklardan elde ettiği tarımsal ürünleri, katma değeri yüksek tarım ve gıda ürünlerine dönüştürmektedir. Modern işleme ve paketleme tesisleri, yüksek kapasiteli soğuk hava depoları ve yüzyıllardır toprakla uğraşan tecrübeli insan kaynağı ile teknoloji ve tecrübeyi bir araya getirmeyi başarmıştır. Tarım ve gıda sektörlerindeki katma değeri artıracak tarım teknoparkı ve gıda ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması çalışmaları da hızla devam etmektedir. Mersin, lojistik ve üretim altyapısı, hizmet kalitesi ve sektör çeşitliliği ile yatırımcıların ilgi odağı olmayı sürdürecektir. Tarım sektörü yerli ve yabancı sermayenin hem üretimine hem de ticaretine en fazla ilgi gösterdiği alanlardan biri olmayı sürdürecek.”

Çakacak: “Ticari ağların oluşması açısından önemsiyoruz”
Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise etkinliği başta tarım ve gıda sektörleri olmak üzere Mersin üretim ve ticaret ortamının tanıtılması, ticari ağların oluşması, yeni ortaklıklar kurulması adına önemsediklerini söyledi. Mersin’den dünyanın 158 ülkesine 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydeden Çakacak, MENA ülkelerinin ise bu ihracatta önemli bir paya sahip olduğunu bildirdi. Mersin ihracatı içinde ise tarım ve gıda sektörlerinin üretim miktarına paralel olarak önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Çakacak, “2016’da ilimizden gerçekleştirilen ihracatın yaklaşık 1 milyar dolarlık bölümünü bu sektörler oluşturdu. Rakamlara bakınca da tarım ve gıda sektörlerinin ilimiz için önemi anlaşılacaktır. Bu nedenle MENA ülkelerinden gelen işadamlarıyla gerçekleştirilen çok önemsiyoruz” dedi. Bu buluşmanın ülkeler arası ticari ilişkilere ivme kazandıracağına inandığını kaydeden Çakacak, “Bu görüşmeler önümüzdeki süreçte gerçekleştirilecek olan fuar organizasyonları, çalışma ziyaretleri ve alım heyeti gibi etkinlikler için de zemin oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

Algahamdı: “Büyük Türkiye devleti ile çalışmak hepimizin temennisi”
Suudi Arabistan Meyve ve Sebzeciler Birliği Başkanı Sehaım Saaeed Alghamdı ise gecede yaptığı konuşmada, “Büyük Türkiye devleti ile çalışmak hepimizin temennisi. Bugün buraya size bu konuda ellerimizi uzatmaya,  Körfez ülkeleri ile Türkiye arasında köprü oluşturmaya geldik” dedi. Meyve sebze üreticilerinin ve içinde bulunulan coğrafyanın zor şartlarını hatırlatan Alghamdı, tüm zorlukların el ele verilerek aşılabileceğini dile getirdi.
Geçen yıl ilki gerçekleştirilen meyve sebze buluşması sonrasında önemli başarılara imza atıldığına değinen Alghamdı şunları söyledi:
“Suudi Arabistan’da geçen sene yapılan buluşmanın ardından Türkiye’nin Suudi Arabistan’a 550 bin ton olan yaş meyve sebze ihracatı 850 bin tona ulaştı. Ama bu da yetmez. İşlem hacmini daha da çoğaltacağız. Lojistik noktasında Sayın Bakanımızdan özel destek istiyoruz. Özellikle kara ve deniz taşımasında Mersin’in bir liman kenti de olduğunu düşünerek özel destek bekliyoruz. Şimdiden Suudi Arabistan Hükümeti ve tüccarları adına teşekkür ediyorum.”

Elamis: “Meyve sebze ticaretinde Suudi Arabistan açık bir Pazar”
Riyad Ziraat Odası Başkanı Macit Elamis ise “Tüm Körfez ülkeleri halkları olarak kalplerimiz, dinimiz, tarihimiz birdir. Bizi bir arada tutan bir sürü değer var. Kazançlarımız da müşterek. Ülkelerimiz arasındaki siyasi ilişkiler de zirvede. Özellikle meyve sebze ile ziraat sektöründe Suudi Arabistan açık bir Pazar ve Türk ürünleri de bu pazarda kendisini fazlasıyla kabul ettirdi. Bu imkanları iyi değerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı. Küçük sorunların ortadan kaldırılıp lojistik imkanlarının geliştirilmesiyle ihracatın artmaması için bir sebep bulunmadığını vurgulayan Elamis, “Biz yalnızca yaş meyve sebzede değil, Avrupa ile rekabet edebilecek noktada olduğunuz tarım makineleri konusunda da sizlerle çalışmak istiyoruz. Baklagiller ve yem konusunda da Türkiye bizi ihmal etmemeli. Büyük bir potansiyelimiz olduğunu unutmamalı” dedi.
Konuşmaların ardından Elvan, Suudi Arabistan Meyve ve Sebzeciler Birliği Başkanı Sehaım Saaeed Alghamdı ile RİYAD Ziraat Odası Başkanı Macit Elamis'e hediye verdi. Alghamdı ve Elamis ile Mersinli iş adamları adına MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise Elvan'a hediye takdim etti.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER