MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Üyelere ticaret şirketlerindeki cezai sorumluluklar anlatıldı 15.03.2016 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Hukuk Müşavirliği tarafından üyeleri bilgilendirmek adına Ticaret Şirketlerinde Cezai Sorumluluk Semineri düzenlendi. Toplantıda üyeler şirket ortak ve yöneticilerinin cezai sorumlukları, iş kazaları bağlamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenlerin uygulamada alması gereken tedbirler ile ölümlü ve yaralamalı iş kazalarından doğan cezai sorumluluklar konularında bilgilendirildi.


Üyelere ticaret şirketlerindeki cezai sorumluluklar anlatıldı

MTSO Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını MTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuh Yükselgüngör gerçekleştirdi.
Oldukça yoğun bir katılımla gerçekleşen toplantının ilk bölümünde Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Mahkemesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çetin Arslan, katılımcılara ticaret şirketlerindeki cezai sorumluluklar konusunda bilgi verdi. Konuşmasında ceza hukukunda gerek uygulamada gerekse mevzuatta alanın giderek genişlediğini anlatan Arslan, sık yaşanan değişimler nedeniyle takipte de bir takım sıkıntılar doğabildiğini belirterek ardından teknik bilgiler aktardı.
İnşaat Mühendisi İş Güvenliği Danışmanı Turgut Sarıfakıoğlu ise iş kazaları bağlamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenlerin uygulamada alması gereken tedbirler konusunda bilgi verdi. Dünya ölçeğinde ne tedbir alınırsa alınsın yüzde 2 oranında iş kazasından kaçma imkanı olmadığını anlatan Sarıfakıoğlu, ardından Türkiye’de bu alanda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. İşverenin çalışanların işle ilgili, sağlıkla ilgili güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu bildiren Sarıfakıoğlu, özellikle en çok sorunun sağlık raporlarında yaşanabildiğine dikkat çekti. Bu nedenle işyeri hekimlerinin ve işverenin meslek hastalıklarını çok iyi bilmesi gerektiğini vurgulayan Sarıfakıoğlu, “Aksi halde rutin kontrollerde bazı hastalıklar gözden kaçabilir ve sağlık raporu getiren bir işçi sonrasında şirkete sıkıntı çıkartabilir” uyarısında bulundu. Sarıfakıoğlu konuşmasında ayrıca bakanlık denetimlerinde işverenin hazır bulundurması gereken evrakları ise şöyle sıraladı:
“İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu Toplantı Tutanakları, acil durum planları tatbikat notları, kaza olay raporlama, ortam ve maruziyet ölçüm kayıtları raporları.”
Toplantı Çetin Arslan’ın Ceza Hukuku Boyutuyla iş kazalarını anlatması ile sona erdi.

 

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER