MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Üyelere Hedging uygulamaları anlatıldı 10.01.2020 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Global Menkul Değerler A.Ş. iş birliğinde piyasalara ve yatırım araçlarına ilişkin 2020 yılında beklentiler ile kur riskinden korunmak için türev araçların nasıl kullanılacağına dair bilgi vermek adına “Kur Riski Yönetimi ve Hedging Uygulamaları” konulu panel düzenlendi. Panelde Global Menkul Değerler Araştırma Bölüm Direktörü Burak Salman, Türkiye ve dünyanın 2019 yılı ekonomik verilerini değerlendirip 2020 projeksiyonu çizerken; Vadeli İşlemler Birim Müdürü Engin Küçük, hedging uygulamalarını anlattı.


Üyelere Hedging uygulamaları anlatıldı

2019 yılının ekonomik açıdan Türkiye için bir dengelenme yılı olduğunu anlatan Global Menkul Değerler Araştırma Bölüm Direktörü Burak Salman, 2020'de de Türkiye ve dünya ekonomileri açısından olumlu verilerin devam edeceğini söyledi. Toparlanmanın 2019 yılı ikinci yarısında başladığını, bu toparlanmanın iç tüketimle öne çıktığını kaydeden Salman, bu dönemde otomobil, beyaz eşya, konut ve mobilya gibi tüketim odaklı sektörlede ciddi bir toparlanma görüldüğünü anlattı. 2019'un Türkiye için tedbirli başladığını yıl içinde alınan önlemlerle, tüm finansal kalemlerde yılın olumlu tamamlandığını bildiren Salman, dünyada da bu dönemde çeşitli çalkantılar, küçülmeler, ticaret savaşları yaşandığını ifade etti. 2020'de ise global ekonomilerde büyüme hazının toparlanmasını beklediklerine değinen Salman, "ABD –Çin ticaret savaşlarının sona ermesi, Berxit’in 31 Ocak’ta karara bağlanarak gerçekleşmesi bekleniyor. 2019’u dengeleme yılı olarak geçiren Türkiye ekonomisinin büyüme hızının artması, 2019'da dengelenen enflasyonun 2020’de bir miktar daha gerilemesi bekleniyor. Aynı zamanda Merkez Bankası politika faizini tek haneye indirmesi ve yurtiçi talepte canlanma da beklenenler arasında" dedi.

Küçük: "Kur riski hedge edilmeli"
Türev Araçları Birim Müdürü Engin Küçük ise Hedging işlemlerinin detaylarını ve kimlerin bu yönteme başvurması gerektiğini anlattı. Gelir ve gideri farklı para birimlerinden olan kişilerin kur hareketlerinden olumsuz etkilenmemek adına açık pozisyonlarını hedge etmesi gerektiğini vurgulayan Küçük, "Kısacası bu işlem kar kaygısı gütmeden kur riskinin yönetilmesi olarak adlandırılabilir" dedi. Konuyu örneklendirerek anlatan Küçük, kur riskinin nasıl hedge edileceğini ise, "Spot piyasada taşınan pozisyonlar ve açık bekleyen pozisyonlara karşılık vadeli piyasalarda aynı büyüklükte ters pozisyon alınarak hedge işlemi yapılır. Koruma amaçlı işlemlerde kar amacı güdülmez. Riskten korunmak için fiyat sabitlemesi yapılır" sözleriyle açıkladı.
Özellikle kurdaki hareketlenmenin kısa zamanda büyük boyutlara ulaştığı dönemlerde ciddi koruma sağladığına değinen Küçük, "Bilançonuzu olumlu etkileyecek gelişmeleri değerlendirmeniz yanında olumsuz etkileyecek savunma planları da yaparsanız iyi olur. Şirketler savunma planı oluştururken ilk olarak şirket parasının ne kadarını riske atmak istiyor, ne kadar riske girebilir saptamalı çünkü her hedge işleminin bir maliyeti vardır. İkincisi şirketin bu riski kaldırabilecek gücü var mı? Bu iki noktaya dikkat ederek bilançolarında olumsuz etkilenecek bir savunma planı oluşturulması mümkün" dedi.

 

Burak Salman'ın sunumu için TIKLAYINIZ

Engin Küçük'ün sunumu için TIKLAYINIZ

 

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER