Ürün İhtisas Borsası’nın kuruluşu tamamlandı 01.04.2017 tarihinde yayınlandı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, ürün ihtisas borsasının kuruluşunu tamamladıklarını ifade ederek, “Bu borsa, Cumhurbaşkanımızın imzalamasıyla yürürlüğe girmiş olacak ve yeni bir piyasayı milletimize kazandırmış olacağız” dedi.

Ürün İhtisas Borsası’nın kuruluşu tamamlandı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı önderliğindeki ‘Üreten Türkiye Konuşuyor’ Toplantılarının ikincisi Adana’da düzenlendi. İlki Van’da gerçekleştirilen toplantı serisine Adana’da devam edildi. 12 il ziyareti sonunda tamamlanacak olan program sonunda iş adamlarından gelen talepler doğrultusunda hazırlanacak rapor, Bakanlar Kurulu’nda değerlendirilerek yeni yol haritası belirlenecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) katkıları, TÜRKONFED, TİM, TÜMSİAD, MÜSİAD, TZOB, ASKON, KAMU-SEN, HAK-İŞ, TESK, MEMUR-SEN, TÜRK-İŞ, TİSK,  TÜGİAD ve TÜGİK olmak üzere 14 STK’nın işbirliğindeki Üreten Türkiye Konuşuyor Toplantı’sı, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ve AB Bakanı Ömer Çelik, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra toplantıya, katkı veren tüm sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve işadamları katıldı.

Açılışta konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, bugüne kadar Türkiye ekonomisinin canlanması adına hükümetin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin 2016 yılında zor günler yaşadığını hatırlatan Tüfenkçi, bu sıkıntılara rağmen yıl sonunda 2,9 büyüme başarısı gösterildiğini söyledi. Darbe girişimi, yurtiçi ve yurtdışındaki terör saldırıları olmasa Türkiye’nin bu dönemde yüzde 4,5’in üzerinde büyüme beklediğini hatırlatan Tüfenkçi, “Darbenin faturası yüzde 1,5 küçülme oldu. Ancak attığımız adımlarla iyi bir 2017 yılı geçireceğimizi tahmin ediyorum. Mevcut rakamlar da bunu gösteriyor” dedi.

2017’de yapacakları çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Tüfenkçi, “Bu dönemde sicil affının tam olarak uygulanmasını takip edeceğiz. Bu yıl işletmelerimizin işini kolay ve güvenli hale getirmek için birçok yeniliğe imza attık. Şirket işlemlerini basitleştirdik. MERSİS ile ticaret sicil kayıtları merkezi bir veri tabanı oluşturduk. Ayrıca sadece kuruluşları değil, tavsiyeyi de 6 ay gibi kısa bir süreye çekip hem kolaylaştırdık hem de maliyeti düşürdük. Çeki kullananların korunması için karşılıksız çekte adli para cezası öngören düzenlemeler yaptık. Karekodlu çeki hayata geçirdik. Çeke itibar kazandıracak çalışmalar yaptık. Böylece çekle ilgili gelen şikayetleri azalttık. Küçük işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırdık. KOBİ’lerin finansmana erişimi önündeki engelleri kaldırdık” dedi.

Tarımda da önemli adımlar atıldığına dikkat çeken Bülent Tüfenkçi, tarım ürünlerinin ticarileşmesi, değerlendirilmesi, sağlıklı depolama imkanlarının sağlanması noktasında lisanslı depoculuk sistemini hayata geçirdiklerini hatırlattı. Ürün İhtisas Borsası’nın kuruluşunu tamamladıklarını da anlatan Tüfenkçi, bu borsaların devreye girmesiyle birlikte yeni bir piyasanın millete kazandırılmış olacağını söyledi. Sebze ve meyve ticaretinde de yeni bir dönem başladığını kaydeden Tüfenkçi, “Hal kayıt sistemiyle ürünün tarladan sofraya kadar izlenmesi, ürünün fiyatlandırması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Sebze ve meyvelerin soğuk zincirinin sağlanması ve fire oranlarının azaltılması yönünde araştırmalar yapıyoruz. Bu noktada faaliyet gösteren taşıma firmalarımıza teşvik çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Çelik: “Hızlanıp olumsuz hava koşullarının ötesine geçmeliyiz”

AB Bakanı Ömer Çelik ise sözlerine, işadamları ve bakanları bir araya getiren bu tür toplantıları Türkiye’de zihniyetin değiştiğinin önemli bir resmi olarak nitelendirerek başladı. “Türkiye ne zaman vatandaş, halk odaklı bir düzenleme ile hareket etse ekonomi ve demokrasisini büyütüyor” değerlendirmesini yapan Çelik, “Bugünkü Türkiye’nin büyümesinin sırrı sivil toplum örgütü temsilcilerinin konuştuğu ve siyasetin de bu vizyondan yararlanarak çalışmalarına yön vermesi, reformlar yapmasında yatmaktadır” ifadelerini kullandı.

Dünya düzeninin değişmeye başladığına da dikkat çeken Bakan Çelik, artık ABD’nin serbest ticarete karşı açıklamalar yaptığını, Çin’in serbest ticaretten yana tutum izlediğini, İngiltere’nin AB’den ayrıldığını, NATO’da, ABD, AB arasında bir takım tartışmalar yaşandığını hatırlatarak, Türkiye gemisinin bu dönemde iyi şekilde yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

Tüm dünyanın yeni bir sanayileşme sürecine girdiğini de hatırlatan Ömer Çelik, Türkiye’nin bu devrimi kaçırmaması, ileri hamle yapması gerektiğini de anlattı. Çelik, “Yerimizde sayamayız. Olumsuz hava koşulları varsa duramayız, daha da hızlanarak bu olumsuz hava koşullarının ötesine geçmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Palandöken: “Gün, omuz omuza verme günüdür”

STK’lara sözcülük yaparak ortak metni okuyan TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise toplantının açılışındaki konuşmasında şunları söyledi:

“Zor bir seneyi geride bıraktık. Bu süreçte küresel ekonomideki riskler de artmaya başladı. Önce İngiltere’nin AB’den ayrılması, sonra ABD Başkanı’nın değişmesi, küresel ekonomide yeni bir belirsizlik başlattı. Küresel dengelerin yeniden oluştuğu bir döneme giriyoruz. Bu döneme iyi hazırlanın. Reform yapmakta öne geçen ülkeler geleceğin kazanını olacak. Hazırlığını iyi yapan ülkeler toz duman dağlınca yoluna devam edecek. İçerideki safları sıklaştırmalıyız. Gün, omuz omuza verme günüdür. Hep birlikte çalışma günümüzdür. Bu kritik dönemde şehirlerimizi daha fazla öne çıkarmalıyız. Yapısal reformları hayata geçirip küresel rekabette bizi öne çıkaracak adımlar atmalıyız.”

Açılış konuşmalarının ardından yuvarlak masa toplantısında işadamlarıyla bir araya gelen bakanlar ve STK temsilcileri sorunları ve çözüm önerilerini dinledi.