MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Ulusal Turunçgil Kongresi hazırlıkları sürüyor 13.06.2019 tarihinde yayınlandı

Kent dinamikleri, 2020’de Mersin’de yapılacak 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi’ne hazırlanıyor. 2020 Kasım ayında gerçekleşecek kongreye ilişkin çalışmalar ve hazırlanan web sitesi düzenlenen bir etkinlikle kamuoyuna tanıtıldı. 


Ulusal Turunçgil Kongresi hazırlıkları sürüyor

14. Uluslararası Turunçgil Kongresi (ICC 2020), 8-13 Kasım 2020 tarihleri arasında Mersin’de gerçekleştirilecek. 1968 yılından bu yana her 4 yılda bir organize edilen Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin 14’üncüsünün Mersin’de düzenlemesi için 2012’de atılan ilk adımın ardından, kongrenin Mersin’e verilmesiyle başlayan çalışmalar aralıksız sürüyor. Bu çerçevede, Mersin 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi Web Sitesi Tanıtımı özel bir etkinlikle gerçekleştirildi. Kongre sektöre ivme kazandırmasının yanı sıra Mersin’in tanıtımı ve turizminin gelişimi adına da büyük önem taşıyor.
Toplantıya, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan ve Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı. 

Kaçmaz: “Türkiye turunçgil üretiminde küresel bir oyuncu haline gelmiştir” 
Toplantının açılış konuşmasını yapan 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi Başkanı Kemal Kaçmaz, Türkiye’nin turunçgil üretiminde küresel bir oyuncu haline geldiğini vurguladı. Dünyada ve Türkiye’de turunçgil üretimini rakamlarla açıklayan Kaçmaz, tüm turunçgil ürünlerinde Türkiye’nin üretimde de ihracatta da üst sıralarda yer aldığına dikkat çekti.
Türkiye’nin 2018 sonu itibariyle gerçekleşen 4,5 milyon tonluk yaş meyve sebze ihracatı içinde turunçgil sektörünün payının yüzde 45 olduğunu anımsatan Kaçmaz, “Turunçgil ihracatta bir yan ürünken ulaştığı rakamlarla ana ihraç ürünü kadar güçlenip öne çıkmıştır” değerlendirmesini yaptı. Turunçgilin artık başlı başına bir sektör haline geldiğini ifade eden Kaçmaz, “Oluşturduğu istihdam ve net döviz girdisiyle cari açığın düşmesine destek olan böylesi bir sektörün Çukurova’ya katkısı ortadadır. 8-13 Kasım 2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi’ne ev sahipliği yapacak olmanın heyecanı içindeyiz. Ülkemizin, ilimizin ve sektörümüzün tanıtımının yanı sıra Türkiye turunçgil sektörünün gelişimine büyük katkılarda bulunacağına inandığımız bu kongrenin yerel ve bölgesel düzeyde beklentimizden çok daha fazla çıktıları olacaktır” diye konuştu. 

Demir: “Katma değeri ve ihracat değerini artırmaya yönelik çalışmalıyız” 
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir de bu tür kongrelerin ülkenin ve sektörün tanıtımı açısından büyük önem taşıdığına işaret etti. Yaş meyve sebze sektörü ve narenciye sektörünün Türkiye ekonomisinde çok büyük öneme sahip olduğunu dile getiren Demir, “İstihdamıyla 10 milyon insanı ilgilendiren, 2,5 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirdiğimiz, Türkiye’ye döviz girdisi sağlayan bir sektör. Türkiye’nin ihracatının gelişimine baktığımızda, 2018 yılı itibariyle 170 milyar dolarla önemli bir ihracat noktasına gelmiş bulunuyoruz. Ancak geldiğimiz noktada gerçekleştirmemiz gereken husus; ihracatımızın katma değerinin artırılması. Gerek narenciye sektörü gerek yaş meyve sektörü gerekse diğer ihracat sektörlerimiz için de şimdiye kadar dikey çalışmalarla ihracat artımında belli bir noktaya geldik ama ihracatımızın birim fiyatı 1,1-1,2 dolarlar seviyesinde. Bu, gelişmiş ülke ortalamalarının çok altında. Sektördeki katma değeri ve ihracat değerini artırmaya yönelik çalışmalıyız” ifadelerini kullandı. 
Mersin’de araştırma geliştirme faaliyetleri ve ihracat pazarlarına yoğunlaşmaya katkı sunacak bir tarım teknoparkı kurulduğunu kaydeden Demir, şunları söyledi: 
“İhracat pazarlarımızdaki mevcut fiyatlar hak ettiğimiz fiyatların altında yer alıyor. Bu nedenle bakanlık olarak özellikle Rusya krizinden sonra sektörün karşılaştığı darboğazın tekrarlanmaması için Uzakdoğu pazarlarına yönelik çalışmaları Tarım Bakanlığımızla birlikte yoğunlaştırdık. Japonya’ya greyfurt ve limon ihraç ediyoruz. Portakal ve mandalina konusunda çalışmalar devam ediyor. Bu pazarlarda ihracatın karlılığı çok daha yüksek ve istikrarlı pazarlar. Dolayısıyla ihracatçılarımızın dikkatlerini bu pazarlara çekmek istiyoruz. Aynı şekilde Çin, Güney Kore, Endonezya ve Malezya’da çalışmalarımız devam ediyor.”

Aktaş: “Bakanlık olarak elimizden gelini yapmaya hazırız” 
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş ise turunçgil sektöründe birçok sorun yaşanabileceğini dile getirerek, buna rağmen sektör temsilcilerinin en kalitelisini, iyisini yetiştirme gayretinin sürmesi gerektiğini ve bakanlık olarak bu noktada her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Dijital çağda ürünlerin ilaçsız, kalıntısız üretilip dünya piyasalarına sunulması gerektiğini vurgulayan Aktaş, “Biz bu ürünleri kalıntısız ve en kaliteli şekilde ürettiğimiz sürece dünyadaki tüm pazarların gelip buradan ürün talep edeceğini düşünüyorum” dedi. 
Bakanlık olarak 2020 kongresine ilişkin ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Aktaş, “Mümkün olduğu kadar Cumhurbaşkanımızın koordinasyonunda bu işi yüklenip özellikle açılışta Tarım Bakanları, Ticaret Bakanları seviyesinde davetleri istişare edeceğiz. Ne kadar çok insanı getirirsek hem tarım hem turizm açısından o kadar çok etkili olacağını düşünüyorum” diye konuştu. 

Su: “Kongrenin ülkemize, bölgemize ciddi katkıları olacak” 
Mersin Valisi Ali İhsan Su da son dönemde Mersin özelinde ve Türkiye genelinde turunçgilde hem üretimde hem kalitede hem de ihracatta yaşanan artışa dikkat çekerek şunları söyledi: 
“Biz de bu alanda çalışıyoruz. İlimizde tarımsal araştırma yapacaklara yönelik önemli bir ar-ge merkezi olan Tarım Teknoparkını kurduk, çalışmaları devam ediyor. Bir yıla kadar tam olarak hizmete sunacağız. Ayrıca yine tarım sektörüne yönelik Tarsus’ta bir Tarsus Gıda OSB ve Tarsus Gıda İşleme OSB kurduk. Bunlar da tarım sektöründe ilimize, ülkemize önemli açılımlar kazandıracak.” 
Narenciyenin dünyada ve Türkiye’de önemli bir tüketim maddesi olduğuna dikkat çeken Su, “Biz bunun üretimini ne kadar artırabilirsek, çeşit ve kaliteyi artırıp 12 aya yayma imkanı yakalarsak çok daha iyi noktalara geleceğiz” ifadelerini kullandı. 
Uluslararası Turunçgil Kongresi çerçevesinde bir dizi çalışma yaptıklarını belirten Su, kongrenin tarıma, ihracata ve üretime yönelik katkılarının yanında Mersin’in ve Türkiye’nin tanıtımına da ciddi katkıları olacağına işaret ederek, “Yaklaşık 2 bin 500 civarında akademisyen, uzman, iş insanı bu kongreye gelecek. Bu konukları gezdireceğiz, kentimizde yapılanları, üretimleri anlatacağız. Bu da hem tarımı hem turizmi destekleyecek” ifadelerini kullandı. 
Toplantıda daha sonra Kemal Kaçmaz tarafından kongrenin hazırlık sürecine ilişkin bilgiler verilirken, akademisyenler de hazırlanan web sitesinin tanıtımını yaptı. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER