MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Türkiye’nin dijital yol haritasını hazırladık  08.03.2018 tarihinde yayınlandı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü tüm dünyada yaşanan dijital dönüşümün önemine dikkat çekerek bakanlık olarak Türkiye’nin dijital dönüşüm yol haritasında son noktaya geldiklerini söyledi. “Yeni üretim devrimini ıskalama lüksümüz yok” diyen Bakan Özlü, “4 tarafımız ateş çemberi. Bin türlü bela ile baş etmek zorundayız. Fakat bunların hiçbiri mevcut güvenlik ortamı, endüstri cephesinde sanayi cephesinde bizi geri bırakamaz. Üretim çabamızı geride bırakamaz” dedi. 


Türkiye’nin dijital yol haritasını hazırladık 

Akdeniz Ekonomi Forumu’nun ikinci gününe katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm kavramları üzerinde durarak bakanlığın bu alanda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. 
Türkiye’nin Akdeniz Havzası’nın yükselen yıldız ülkelerinden biri olduğunu belirten Özlü, bölgedeki toplam 21 ülke içinde milli gelir açısından Türkiye’nin 4’üncü sırada olduğunu, büyüme performansının ise bu ülkelerin ortalamasının 3 katı fazla olduğunu anlattı. Bu yüksek büyüme performansının süreceğine dikkat çeken Özlü, “Öncelik yatırım ortamını iyileştirmek, ileri teknoloji hedeflerinden geri adım atmamak, katmadeğeri yüksek ürün üretimini, sanayiyi teşvik etmek, insanlarımızın bilgi kalitesini artırmak olacak” diye konuştu. 

“Çağımızın gücü teknoloji”
Oturumlarda konuşulan tarım sektörüne de atıfta bulunan Bakan Dr. Faruk Özlü, tarımsal destekleri 2-3 kat artırmayla bu alandaki üretimin, verimin artırılamayacağını söyledi. Tarımsal üretimde de teknolojinin kullanımının şart olduğunu ifade eden Özlü, “Tarıma teknoloji enjekte edeceğiz bir ekip 10 almak başka, bir ekip bir almak başka” dedi. Yeni çağın en büyük gücünün teknoloji olduğunu, ordusunu, eğitimini teknoloji ile donatanların güçlü kaldığını kaydeden Özlü, “Bizim de savunduğumuz tüm politikaların temelinde teknoloji var. Teknolojiden güç almak vardır. Bilimi, teknoloji ve sanayiyi birbirinden ayırmadan tümünü aynı hedefin araçları olarak görmeliyiz. Bilimden güç alan teknoloji ve teknolojiyle büyüyen bir tarım ve sanayi anlayışını benimsiyoruz” dedi. 

“Hedefimiz ileri sanayi ülkesi Türkiye”
Çıkardıkları kanunlar ve hayata geçirdikleri düzenlemelerin tümünün bu akış açısını yansıttığına dikkat çeken Özlü, hedefin bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayi ülkesi Türkiye olduğunu anlattı. Bu hedef ışığında OSB’lerde teknoloji kolejleri kurmaya başladıklarını, odak sektör programları, KOSGEB’in sunduğu teknoloji odaklı destekleri, yerleştirme projelerini, yüksek teknolojiye geçiş programlarını ve özel sektör zirvelerini ahenk içinde sürdürdüklerini belirten Özlü, dağınık değil, bütünsel bir teknoloji politikası uyguladıklarını anlattı. 

“Öncü ülkelerden olacağız”
Bugün Endüstri 4.0’ın konuşulduğunu kaydeden Özlü şunları söyledi: 
“Dünya Ekonomik Forumu Raporu’na göre gelecek 20 yıl içinde imalat, enerji, tarım ve ulaştırmada çok hızlı ve hatta çok dramatik değişimler olacak. Yine aynı raporda dijital teknoloji bağlantılı bulut bilişim, büyük data, sanayi internet uygulamaları, akıllı fabrikalar, robotlar, sersönler ve 3 boyutlu yazıcılar insanlığın geleceğini belirleyecek.  Sadece ABD’de en yüksek ciroya sahip olan 500 kurumun yarıdan fazlası 2000 yılından sonra yani son 15-20 yılda kayboldu. Bunun nedeni değişime ayak uyduramadılar. Dünya dijitale evrildi. Bu durdurulamaz sürecin asla gerisinde kalmayacağız ve öncü ülkelerinden olacağız. 
Bu bağlamda özellikle Akdeniz’de yatırımların devam ettiğini belirten Dr. Faruk Özlü, model fabrikalardan inovasyon merkezine bilim müzesine kadar birçok yatırımın sürdüğünü söyledi. Özlü, “Akdeniz’in stratejik önemini biliyoruz ve Akdeniz’e verdiğimiz önem tüm politikalarımızda kendisini göstermeye devam edecek. Türkiye işletmeleriyle, mühendisleriyle, girişimcileriyle, bilim insanlarıyla üniversiteleriyle bu süreci takip etmekle kalmayacak aksine öncü ülkelerden olacak” dedi. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER