MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

TOBB Müşterek Konseyler Toplantısı gerçekleştirildi 26.07.2017 tarihinde yayınlandı

TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları ve Deniz Ticaret Odaları Konseyleri Müşterek Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Yönetim Kurulu üyeleri ile Konsey Başkanları ve üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.


TOBB Müşterek Konseyler Toplantısı gerçekleştirildi

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konseylerin, Türkiye’deki tüm ticaret, sanayi, denizcilik ve tarım-hayvancılık sektörlerini temsil ettiğini, 81 ilde ekonominin kılcal damarlarını oluşturduklarını, böylece olumlu veya olumsuz her iktisadi gelişmeyi anında gördüklerini söyledi.

Konseylerdeki bilgi birikimi ve tecrübenin, ekonomi yönetimi açısından fırsat olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, istişare kültürü sayesinde pek çok sorunun çözüme kavuştuğunu belirtti. Son dönemde bu etken sayesinde, ekonominin yeniden canlandığını ve büyüme-istihdam-ihracat rakamlarının yukarı gittiği aktaran Hisarcıklıoğlu, istihdam seferberliği ile bir dünya rekoru kırdıklarını anlattı. Devletin verdiği destekler sayesinde son 6 ayda Türkiye genelinde 1,2 milyon kişiye ilave istihdam sağladıklarının altını çizen TOBB Başkanı, bunu dünya çapında bir başarı hikâyesine dönüştürenlerinse, Oda ve Borsa camiası ile konseylerin temsil ettiği ticaret ve sanayi erbabı olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu: “6 ayda toplamda 587 bin firma iş hayatına tutundu”

KOBİ’lere yönelik sağladıkları TOBB Nefes Kredisi’nden 27 bin firmanın faydalandığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, bunun yanında KOSGEB İşletme Kredisi Desteği’nin 260 bin KOBİ’ye ulaştığını, Kredi Garanti Fonu’ndan 300 bin firmanın finansmana erişimi sağlandığını ve bu desteklerle 6 ayda toplamda 587 bin firmanın iş hayatına tutunduğunun bilgisini aktardı. Hisarcıklıoğlu, tüm bu adımların ihracatta, istihdamda ve ekonomide büyüme getirdiğini belirterek, “İlk çeyrekteki yüzde 5’lik ekonomik büyüme, dünyada ancak sayılı ülkelerin ulaşabildiği bir seviyedir. Önümüzdeki çeyreklerde de, bu yüksek büyümeyi koruyacağımıza inanıyorum” dedi.  

Türkiye ekonomisini, zor duruma düşürmek için terör örgütlerini kullanarak saldıran odakların, ne yaparsa yapsın, nasıl saldırırsa saldırsın, başarılı olamayacağına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Biz bir oldukça, el ele, omuz omuza verdikçe bizi yenemeyecekler. Onlar her saldırdığında; Türk iş dünyası olarak, ülkemizin geleceği için daha çok çalışacak ve üreteceğiz. Devletimizin yanında, milletimizin emrinde olacağız” şeklinde konuştu.

Tüfenkci: “İstihdam seferberliğinde 1 milyon 488 binin üzerinde istihdam sağlandı”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan istihdam seferberliği kapsamında bugüne kadar 1 milyon 488 binin üzerinde istihdam sağlandığını ifade etti. Tüfenkci, Türkiye’nin 15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer aldığını vurgulayarak, 2017 yılına yüzde 5 gibi yüksek bir büyüme oranıyla girildiğini, bu rakamı daha üst seviyelere taşımak için daha fazla çalışılması gerektiğini söyledi.

Tüfenkci, oda ve borsa seçimlerinin yaklaştığına dikkati çekerek, seçimlerin adil rekabet şartları altında, demokratik bir ortamda ve şeffaf şekilde gerçekleşmesine büyük önem verdiklerini kaydetti. Bu amaçla gerekli tedbirleri aldıklarını dile getiren Tüfenkci, “Mevcut yönetimlerin ve yeni adayların, ekiplerin ve projelerin adil rekabet ortamında kardeşçe yarışacağı ve sonuçları itibarıyla ülkemiz için hayırlara vesile olacak bir seçim dönemi diliyorum”  değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci: “Yatırım, üretim ve ihracat özel sektör eliyle ilerlemesi gerekir”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Bakanlık bürokratlarının teşvik ve destekler konusunda bilgilendirmek üzere bazı illerde şirketleri ziyaret ettiklerini bildirerek, bürokratların bu hafta Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adıyaman’da 250 firmayı ziyaret edeceklerini bildirdi.

Yatırım, üretim ve ihracatın özel sektör eliyle ilerlemesi gerektiğine dikkati çeken Zeybekci, bu süreçte kamunun görevinin ise çarkların hızlı dönmesini sağlamak olduğunu vurguladı. Türkiye’nin her yıl 1 milyon vatandaşına iş bulmak zorunda olduğunu ve yüzde 6 büyümek zorunda olduğunu kaydeden Zeybekci, Türkiye’nin 5-6 yılda bir yaşadığı krizlerden kurtulmak için artık değerlendirilemeyen imkan ve kaynaklarının değere dönüştürülüp ihraç etmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Zeybekci, TOBB'un, Ekonomi Bakanlığının yurt dışında açtığı Türk Ticaret Merkezlerinin kurucularından biri haline gelmesine yönelik bir anlaşmayı imzaladıklarını da bildirdi.

Özdemir: “AB fonlu lisanslı depo teşvikinde il sınırlaması olmamalı”

AB fonlarıyla desteklenen lisanslı depoculuk kurulması uygulamasında bazı illerle sınırlı tutulmasını eleştiren TB Konsey Başkanı Abdullah Özdemir, bütün illerin bu programlara dâhil edilmesini istedi.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER