MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Ticari istihbarat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor 06.03.2016 tarihinde yayınlandı

Türkiye’de ilk kez Çukurova Bölgesi’nde uygulanacak olan TR 62 (Adana, Mersin) Bölgesi’nde yer alan firmaların rekabet edebilirliği için Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi Kurulumu Projesi tüm hızıyla sürüyor.


Ticari istihbarat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2015 Yılı Üretim ve Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı Kapsamı’nda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) koordinatörlüğünde, Adana Ticaret Odası ile Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında yürütülen projenin Haziran’da uygulamaya başlaması hedefleniyor. Bugüne kadar çalışmaları yürütecek personele verilen eğitimlerin ardından son olarak Mersin, Adana ile Tarsus Oda ve Borsa başkanları, yönetim kurulu üyeleri bir araya gelerek ticari istihbarat eğitimi aldı. Amaç üyelere hizmet verilmesi sırasında ortak bir dil kullanmak ve aynı kalitede hizmet verebilmek.
Proje ile Adana ve Mersinli firmalar rekabet güçlerini artırma fırsatı yakalayabilecek. Ticaret ve Sanayi Odaları kanalıyla; dünya, kıta ve ülke bazında fiili potansiyel müşterilerinin ve tüm rakiplerinin cirolarından, banka hareketlerine, firma sahibinin cep telefonundan üretim ve patent detaylarına kadar her türlü bilgiye ulaşabilecek.
Dış Ticaret Danışmanı Yaman Koç tarafından verilen eğitime Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkan ve yönetim kurulu üyeleri yanı sıra Mersin Deniz Ticaret Odası ile Mersin Ticaret Borsası yetkilileri de katıldı.
Eğitimde artık dünya pazarlarının daralmaya başladığını anlatan Yaman Koç, “Bizler başarılı olabilmek için her pazarı sonuna kadar kullanabiliyor olmalıyız” dedi. Odaların kendi bölgelerindeki firmaları odak pazarlara götürmesi gerektiğini kaydeden Koç, yönlendirilen pazarlarda firmaların mutlaka satış yapabilmesi gerektiğini anlattı. Üyelere hizmet verirken 225 milyon veriyi kapsayan bir veri tabanı kullanacaklarını bildiren Koç, bu veri tabanında dünyadaki tüm firmalara erişim bulunduğunu, bazı ülkelerde çok bazılarında az veri bulunduğunu ancak bazı ufak tefek eksiklerin de başka veri tabanlarından tamamlanabileceğini söyledi.

“Bilgi düşündürür, istihbarat hareketlendirir”
Üyelere aylık olarak sektörel gelişmeler ve hareketler hakkında bilgilendirme yapılması gerektiğini kaydeden Yaman Koç, “Üyeleri heyecanlandırmayacak bilgileri vermeyeceğiz. Çünkü bilgi kirliliğine ihtiyaç yok. Bilgi kişiyi düşündürür, istihbarat ise hareketlenirir. Üyelerimize ‘Bu pazar önemliymiş, orayı kaçırmamalıyım’ dedirtecek bilgi sunacağız” diye konuştu. Haziran ayı sonrasında düzenli olarak sektörel raporlamalara başlanacağını kaydeden Koç, “Amacımız üyelere global rekabette kullanabilecekleri, basit ve kolay kullanabilir bilgi vermek, operasyonel bilgi vermek, bilgiye boğup kafa karıştırmamak” ifadelerini kullandı.
Dünyada teknik bilgi sağlayacak veri tabanlarına ulaşımın mümkün olduğunu da vurgulayan Yaman Koç, tüm patentlerin içeriğinin, çizimleriyle birlikte veri tabanlarında yer aldığını, firmalar isterlerse üretmek istedikleri ürünlerin geçmişte alınan patentlerini inceleyip onları geliştirebileceğini söyledi. Önemli olanın firmanın ne talep etmek istediğini doğru saptaması olduğuna dikkat çeken Koç, “Benim ürettiğim ürün dünyada nerede, daha ne kadar geliştirebilirim? gibi soruların tümüne yanıt verebiliriz” dedi.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER