MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Ticaret Bakanlığı kadın ihracatçı sayısını artırmaya odaklandı 29.11.2019 tarihinde yayınlandı

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan "Kadın ve Genç Girişimciler İhracat Daire Başkanlığı" girişimleriyle Türkiye Kadın Girişimci Fiziki Networkü Toplantısı'nın 7'ncisi Mersin'de düzenlendi. Hedef, kadın ihracatçı sayısını artırabilmek.


Ticaret Bakanlığı kadın ihracatçı sayısını artırmaya odaklandı

Ticaret Bakanlığı himayesinde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu ev sahipliğinde Türkiye Kadın Girişimci Fiziki Networkü Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, kadın girişimcilerin ihracata katkısını artırmak adına yola çıktıklarını anlatan Ticaret Bakanlığı Kadın ve Genç Girişimciler İhracat Daire Başkanı Özge Akkız, il il gezerek kadın girişimcilerle tanıştıklarını, iletişim bilgilerini aldıklarını söyledi.
Türkiye'deki KOBİ'lerin yaklaşık 1/3'ünü kadınların oluşturmasına rağmen bunların yalnızca yüzde 15'inin ihracata yöneldiğini tespit ettiklerini anlatan Akkız, "Bu istatistik bizi kadınlarımızın neden ihracatçı olmadığını araştırmaya yönlendirdi" dedi. Hiçbir aksiyon almadan beklenmesi halinde kadın ve erkek ihracatçı sayısının eşitlenmesi için 170 yıl daha beklenmesi gerektiğini kaydeden Akkız, "Oysa kadına destek olunursa, kadınımız ihracatçı olurlarsa, gelirleri artarsa topyekun kalkınırız. Çünkü kadın gelirini tamamen ailesine, eğitime, sağlığa harcıyor. Kısacası kadına yatırım yapmak demek, topyekun ülkeye yatırım anlamına geliyor" değerlendirmesini yaptı. Bu bakış açısıyla Ticaret Bakanlığı bünyesinde Kadın ve Genç Girişimciler İhracat Daire'sinin kurulduğunu bildiren Akkız, Daire Başkanı olarak il il gezip kadın girişimcilerle tanışıp ihracata yönlendirmeye çalıştığını söyledi. Bu konuda 4 ayrı proje oluşturduklarını ifade eden Akkız, bu projeleri şöyle açıkladı:

"Mikro işletmelerin ihracata katkısı önemli"
"Kadınlarımız genellikle 1-9 kişinin çalıştığı mikro işletmeler kuruyor. Bu işletmelerin toplam ihracata katkısı yüzde 20 civarında. Bu önemli bir oran. Demek ki mikro işletmeler bu konuya yatkın. Bu oranı artırmak için kadın ve genç girişimcilerin kısıtlarını araştırdık. Bunların finansa erişim, ticarete katılım için bilgi eksiği, networke ulaşım, finansal okur yazarlık ile dijital okur yazarlık eksiği olduğunu gördük. İhracata yönelik destekleri bilmediklerini fark ettik. Ardından bu kısıtları ortadan kaldırmak adına 4 ayrı proje geliştirdik.
1 - İlki şu anda tanıtımını yaptığımız Fiziki Network Projesi. Kadın ve genç girişimci fiziki ağı kurmak için çalışıyoruz. İletişim bilgilerini topluyoruz. Bunun için yüz yüze tanışmak istiyoruz. Ankara'da sizlere destek olacak bir kapınız olduğunu anlatmak istiyoruz.
2 - Bir diğeri Export Akademi. Kadın ve genç ihracatçıları yetiştirmek için düzenleyeceğimiz bir eğitim programı. Her ilde 60 kişi ile sınırlı tutulacak bir eğitim programı. 10'ar kişilik sınıflarda ihracatın her aşaması hakkında eğitim verilecek. Yine il il bu eğitimlere devam edilecek.
3 - Bir yazılım projemiz var. Ulusal Kadın Girişimci Platformu kurmak istiyoruz. B2B görüşmeler yapılabilecek network platformu. Buradan hem online eğitimler alınabilecek hem müşteriye ulaşılabilecek.
4 - Son projemizde yine bir yazılım gerektiriyor. Melek yatırımcı ile strat-up'ları bir araya getirebilecek, buluşturacak bir proje olacak."
Ardından projelerin detaylarını anlatan Akkız, ihracat yaparken ihracatçıların yararlanabileceği internet siteleri, online kanalları anlattı. Akkız'ın sunumu ihracat desteklerinin detayları hakkında bilgi vermesi, bu konuda bir yol haritası çizmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

 

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER