MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Tarım sektörünün özlemi MTSO'nun girişimiyle sona erdi 05.01.2016 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 5 No’lu Tarımsal Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi’nin 3 yıldır sürdürdüğü çalışma sonuç verdi ve tarım sektörünün önemli girdi kalemleri arasında yer alan gübrenin KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e düşürüldü. Bu uygulama ile 64. Hükümet, Türk çiftçisine yaklaşık 500 milyon dolarlık doğrudan destek verdi.


Tarım sektörünün özlemi MTSO'nun girişimiyle sona erdi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası uzun süredir sürdürdüğü kararlı ve takipçi tutumuyla, yürüttüğü lobi çalışmalarıyla Türk tarımına katkı sağlayan tek Oda oldu. Yeni uygulama ile çiftçinin gübreyi daha uygun fiyatlarla temin edebilmesi ve dekar başına gübre kullanımını artırarak ürünlerinin verimini ve kalitesini, paralelinde de ihracatını artırması hedefleniyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, 3 yıldır yürütülen lobi faaliyetlerinin sonuç vermiş olmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yapılan çalışmanın yalnızca Mersin’i değil, Türk tarımını ilgilendirdiğini vurgulayan Aşut şöyle konuştu:  “Her zaman söylediğim gibi Meslek Komitelerimiz Oda’mızın mutfağını oluşturuyor. Komitelerimizin çalışmaları bizlere yön veriyor. Bu bağlamda 5 No’lu Tarımsal Destek Faaliyetleri Meslek Komitemizin çalışması da örnek niteliğindedir. Komitemizin çalışması bizlere rehber oldu. Bizim girişimlerimiz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı nezdinde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Maliye Bakanımız Naci Ağbal’a da buradan sektör adına bir kez daha teşekkür etmek isterim.”

Hekimoğlu: “Emeğimizin karşılığını hep birlikte aldık”
5 No’lu Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Hekimoğlu ise Türk tarım sektörü için önemli bir girdi kalemi olan gübrede yaşanan gelişmenin rekabetçi yapıya olumlu katkı sağlayacağını söyledi. “2008’den bu yana Türkiye’de hiçbir sivil toplum örgütü Türk tarımını etkileyecek bu denli önemli bir konu için bu kadar uğraşmamıştı” diyen Hekimoğlu, “Komitemiz bu konunun takipçisi oldu. Komitemizin çalışmaları, MTSO Yönetim Kurulumuz ve TOBB’un aracılığıyla yürütülen çalışmalar, bakanlıklar nezdinde sürdürülen takip ve lobi çalışmaları sonuç verdi” dedi. 

64. Hükümetin yeni uygulamasıyla Türk tarımına rekabetçi bir yapı sağladığını vurgulayan Hekimoğlu, “Kullandığımız gübrenin yüzde 85’i ithal ediliyor yüzde 15’i üretiliyor. Umut ediyoruz ki üretici ve ithalatçı firmalar yeni uygulama ile Türk çiftçisine doğru fiyatları yansıtmaya devam eder. KDV oranındaki düşüş çiftçi ve bayi satışlarında fiyatlara yansıtılır” dedi. Tarım sektörünün yıllardır beklediği bir uygulamanın MTSO’nun girişimiyle hayata geçirildiğini kaydeden Hekimoğlu, bu uygulamanın yaratacağı avantaj ile Türkiye’nin bitkisel üretimde, ihracatta söz sahibi olabileceğini anlattı.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER