MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Ştefan: “İşadamlarının vize taleplerinde yardımcı olacağız” 19.02.2016 tarihinde yayınlandı

Romanya İzmir Başkonsolosu Miora Ştefan, Romanya ile Mersin arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Mersinli işadamlarına vize konusunda kolaylık yapılacağını söyledi. 


Ştefan: “İşadamlarının vize taleplerinde yardımcı olacağız”

Romanya İzmir Başkonsolosu Miora Ştefan, Konsolosluk yetkilisi Roxana Artenie Başakıncı ve İşadamı Rasim Narin ile birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret etti. Başkonsolos Ştefan ve beraberindekileri ağırlayan MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver, görüşmede Mersin ile Romanya arasındaki ticari ilişkiler üzerinde durdu. Türkiye’nin Romanya ile toplam dış ticaretinin 6 milyar dolar civarında olduğuna değinen Tanrıöver, Romanya ile Mersin arasındaki dış ticaret hacminin ise 26 milyon dolar gibi çok az bir rakam olduğuna dikkat çekti. Bu rakamın artırılması için gerekli altyapının bulunduğunu vurgulayan Tanrıöver, karşılıklı iş ziyaretleri organize edilmesi gerektiğini anlattı. Mersin’in İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük limanına sahip olduğunu belirten Tanrıöver, şunları söyledi:
“Çevremizdeki ülkelerde şu anda çeşitli sorunlar yaşanıyor olabilir ancak bu, sonsuza dek devam etmeyecek. O bölgelerlin tümü yeniden inşa edilecek. O bölgelerle iş yapmak isteyen Avrupalı firmalar için gelebilecekleri en iyi bölge Mersin. Altyapısı, insan kaynakları, limanı, bankacılık sistemi ile ticaretin yürütülebileceği en uygun il Mersin. Bu nedenle aramızda yapılabilecek çok fazla işbirliği olabileceğini düşünüyorum.”

Ştefan: “En kısa sürede işadamları buluşmalı”
İş adamlarının bir araya gelmesi önerisini oldukça sıcak karşılayan Romanya İzmir Başkonsolosu Miora Ştefan, tarihlerin ve Mersin’den katılmak isteyen işadamı sayısının bildirilmesi halinde aynı sektörlerde faaliyet gösteren Romanyalı işadamlarıyla bağlantı kurulup eşleşmelerin gerçekleştirilebileceğini söyledi. Bu görüşmelerde Romanya Ticaret Bakanlığı ile temas kurulabileceğine de değinen Ştefan, “Biz bu yöndeki çalışmaları İzmir Ticaret Odası ve Ege Bölgesi Sanayi Odası ile zaman zaman gerçekleştiriyoruz. Sizlerle de yapabiliriz” dedi. 
Romanya vizeleri hakkında da bilgi veren Ştefan, iki ülke arası yapılan anlaşma gereği işadamları tarafından talep edilen ticari vizelerin süresinin, kayıtlı bulundukları Odadan alacakları belge ile 6 aydan bir yıla kadar uzatılabileceğini söyledi. Ştefan, vize verilmesi konusunda her türlü kolaylığı sağlayacaklarını da belirterek, kendilerine gerekli evrakların önceden ulaştırılması halinde işadamlarının veya çalışanlarının beklemeksizin vize başvurularını sonuçlandırabileceklerini ifade etti. 

Narin: “Romanya, AB’ye giriş kapısı”
İşadamı Rasim Narin ise görüşmede Romanya ile ilgili bilgi verdi. Romanya’nın AB’ye giriş kapısı olarak görülebileceğine dikkat çeken Narin, Köstence Limanı’nın avantajlarını anlattı. Romanya’da işçilik maliyetlerinin Avrupa’nın birçok ülkesine göre halen avantajlı olduğunu kaydeden Narin, Romanya’nın da Mersin ile Ortadoğu’ya açılabileceğini söyledi. Narin, Romanya’nın eski Sovyetler Birliği’ne ve doğu bloku ülkelerine komşu olduğunu hatırlattı.
Romanya’nın inanç turizmine çok önem verdiğini de ifade eden Rasim Narin, Mersin’in bu konuda da işbirliği şansının olabileceğini belirtti. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER