MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Sınai Mülkiyet Farkındalık Semineri gerçekleştirildi. 17.03.2015 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk Patent Enstitüsü işbirliğinde, Türk Patent Enstitüsü uzmanlarınca "<strong>Sınai Mülkiyet Farkındalık Semineri</strong>" gerçekleştirildi.


Türk Patent Enstitüsü (TPE) Patent Uzmanı Hakan Bayram, TPE Marka Uzmanı Emre Güllü ve TPE Tasarım Uzmanı Fikret Kurşun'un katılımı ile gerçekleşen seminerde, uzmanlar konu ile ilgili sunumlar gerçekleştirdi.

Seminerde konuşan Türk Patent Enstitüsü Patent Uzmanı Hakan Bayram, “Fikri Mülkiyet Hakkı, insan düşüncesinin ürünü olan yeniliklerin sahiplerine verilen haklardır. Fikri haklar telif hakları ve sınai haklar olarak ikiye ayrılır. Bilim ve edebiyat eserleri, müzik eserler, güzel sanatlar, sinema eserler ve bilgisayar programları telif hakları; buluşlar, markalar, endüstriyel tasarımlar, coğrafi işaretler gibi konular ise sınai haklardır. Buluşların korunması gizli tutmak ve yasal koruma olarak korunabilir. Ürünler, ürünü üretmek için aletler, ürün üretim metodları ve ürünün kullanımı patentlenebilir. Patentler sadece alındığı ülkenin sınırları içerisinde geçerlidir. Bu nedenle Türkiye’de patent koruması elde etmek için mutlaka Türk Patent Enstitüsü’ne, diğer ülkeler için de o ülkenin patent ofislerine ayrı ayrı başvuru yapılması gerekmektedir. Patent tescil prosedürü başvuru, araştırma, yayın, inceleme ve tescildir” dedi.

Marka kavramı ve marka tescil işlemleri hakkında bilgi veren Türk Patent Enstitüsü Marka Uzmanı Emre Güllü, “Marka, bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen her türlü işarettir. Marka; sözcükler ve isimler, şekiller ve logolar, harfler ve sayılar, sloganlar ile renk kombinasyonlarından oluşur. Marka; kaliteyi simgeler, tüketici tercihlerini etkiler, ürünlere olan talebi artırır ve tüketici bağlılığı sağlar. Ticaret Kanunu 40. Maddesine göre ticaret unvanı, her tacirin ticari işletmesine ilişkin iş ve işlemlerinde kullandığı addır, taciri tanıtır. Oysa marka, taciri değil , belirli bir mal veya hizmeti tanıtır. Tescilli markaların koruma süresi 10 yıldır. 10’ar yıllık periyotlarla yenilenmeleri mümkündür” diye konuştu.

Endüstriyel tasarım konusunda sunum gerçekleştiren Türk Patent Enstitüsü Endüstri Mühendisi Fikret Kurşun ise şunları söyledi; “Endüstriyel tasarım; Katma değer yaratır, ürün kalitesini yükseltir, rekabet gücünü artırır, marka bilinirliğini sağlar, duygusal tatmin sağlar, maliyetleri düşürür, işlevsellik sağlar, yenilik sağlar ve farklılık sağlar. Endüstriyel tasarıma başlangıçta 5 yıllık bir koruma sağlanmaktadır. Yenilemelerle en fazla 25 yıla kadar bu korumayı uzatmak mümkün. 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri çerçevesinde tescil edilerek koruma altına alınan tasarımlar Türkiye sınırları içinde korunmaktadır. Tescil ise tasarımın Türk Patent Enstitüsü’nde tescil ettirilmesiyle taklit edilmeye karşı korur.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER