MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Sigorta sektörü KOBİ kapsamına alındı 27.10.2017 tarihinde yayınlandı

Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye genelinde faaliyet gösteren 16 bin sigorta acentesi, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) kapsamına alındı. Böylece sigorta acenteleri de artık Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) desteklerinden ve düşük faizli kredi imkânından yararlanabilecek.


Sigorta sektörü KOBİ kapsamına alındı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi, sigorta acentelerinin KOBİ kapsamına alınmasının ardından sektörde faaliyet gösteren üyelere yönelik olarak hangi desteklerden faydalanabileceklerini anlatan bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. KOSGEB Mersin Müdürlüğü’nün KOBİ Uzmanı İsmail Çiçekli’nin konuk olduğu toplantıya MTSO yetkilileri ve sigorta acente temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Komite Üyesi Hüseyin Dinler, bir yıl önce, yine bu salonda benzer bir toplantı düzenlediklerini ve komite olarak sektörün KOBİ kapsamına alınmasına yönelik hazırladıkları raporu Mersin Milletvekili ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’a verdiklerini hatırlattı. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’un girişimleri ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın da destekleriyle, sigorta sektörünün KOBİ kapsamına dahil edildiğe işaret eden Dinler, “Bizler bugün, bu desteklerden faydalanabiliyorsak MTSO’nun ve komitemizin katkıları vardır. Bunu da burada belirtmek isterim” dedi.

KOSGEB Mersin Müdürlüğü’nün KOBİ Uzmanı İsmail Çiçekli ise, KOSGEB’in genel yapısı ve işleyişi hakkında bilgiler aktardı. KOSGEB’in ortaya çıkışında imalat mantığı olduğunu vurgulayan Çiçekli, “Ancak biz bunu değiştirmeye ve genişletmeye çalışıyoruz. Sizin gibi sigortacılık sektörünün kapsama alınması bu değişime örnektir” dedi.

KOSGEB’in birçok kalemde desteğinin olduğunu aktaran Çiçekli, sigorta sektörünün kapsama alınmasının ardından yapılan istatistiklerde, sektörün en çok girişimcilik, nitelikli eleman, tanıtım ve afiş malzemeleri desteklerine başvurduğunun görüldüğünü belirtti.

Sektörün girişimcilerine destek, KOSGEB’ten

Sektörün en fazla yararlanabileceği desteklerin başında Uygulamalı Girişimcilik Desteğinin geldiğini belirten Çiçekli, bu destekten Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlayan herkesin faydalanabileceğini aktardı. Çiçekli, amaçlarının girişimcilere iş kurma ve yürütme konularında bilgi, beceri ve kendi iş fikirlerine yönelik iş planı hazırlayabilecek deneyim kazandırmak olduğunu söyledi. Öte yandan, girişimcilerin başvuru tarihi itibariyle son 1 yıl içerisinde aynı faaliyet konusunda şahıs işletmesinin bulunmaması veya tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir işletmede yüzde 50’den fazla ortaklığının olmaması gerektiğini vurgulayan Çiçekli, şunları söyledi:

“İşletme kuruluş giderleri için geri ödemesiz 2 bin TL destek sağlıyoruz. Kuruluş döneminde, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içinde satın alınan veya alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak üst limiti 18 bin TL destek veriyoruz. İşletme giderleri desteği kapsamında ise, işletme kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içinde gerçekleşen işyeri kirası ve personel net ücretlerine yönelik olarak, aylık azami 5 bin TL ve toplamda geri ödemesiz olarak 30 bin TL destek sağlıyoruz.”

KOBİ’lerin kaliteli ve verimli mal-hizmet üretebilmelerini sağlanmak amacıyla Genel Destek Programları’nın olduğunu belirten Çiçekli, bu program kapsamında KOBİ’lerin yurtiçi ve yurtdışı fuar gezilerini, tanıtım, nitelikli eleman, danışmanlık, mesleki belgelendirme, lojistik ve enerji verimliliği gibi konularda destek sağladıklarını söyledi.

Nitelikli eleman desteğine vurgu yapan Çiçekli, bu desteğin yükseköğretim kurumunda 4 veya 2 yıllık öğrenim gören ve işletmede tam zamanlı olarak çalışacak yeni elemanlar için verildiğini kaydetti. Destekten faydalanabilmek için işletmenin istihdam edeceği elemanın, son 12 aylık SGK sigortalı hizmet listesinde bulunmaması gerektiğine de dikkat çeken Çiçekli, başvurusu onaylanan işletmenin yeni istihdam edeceği elemanı onay tarihinden itibaren 45 gün içinde işe başlatması gerektiğini, aksi takdirde başvurusunun iptal edileceğini söyledi.

İşletmelerin aynı anda en fazla 2 eleman için bu destekten yararlanabileceklerini belirten Çiçekli, “Her bir elemana verilecek desteğin aylık üst limiti; 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları için bin 500 TL, 4 yıllık fakülte mezunları için 2 bin TL, yüksek lisans ve üzeri dereceden mezunlar için 2 bin 500 TL’dir. Program süresince desteğin üst limiti 50 bin TL’dir” dedi.

Sektörün KOBİ kapsamına alınarak KOSGEB desteklerinden faydalanabilmesini değerlendiren 30 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Kerim Kara, mevzuatın sektörde sevinçle karşılandığını söyledi. Özellikle nitelikli eleman, girişimcilik, tanıtım ve makine teçhizat desteklerinin sektöre nefes aldıracağını kaydeden Kara, acentelerin 20 yıllık KOBİ olma hayallerinin gerçekleştiğini söyledi. MTSO’nun sektörün KOBİ olmasında büyük katkıları olduğunu da vurgulayan Kara, “Mersin’de 300’ün üzerinde sigorta acentesi var. Tüm sektör adına başta MTSO olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER