MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Organik Narenciye İhracatı Masaya Yatırıldı 02.12.2014 tarihinde yayınlandı

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği tarafından, Alman Türk İşbirliği ile Organik Tarım Projesi kapsamında organik tarım ürünlerinin üretiminin ve pazarlanması konulu toplantı Akdeniz İhracatçılar Birliği'nde gerçekleştirildi.


Toplantıya Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Enis Gürbüz Hekimoğlu, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nden Dr. Güçer Kafa, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Ertem, Proje Koordinatörü Elisabeth Rüegg ile organik narenciye üreticileri, akademisyenler, ihracatçılar ve sektör temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Atilla Ertem, Avrupa pazarında İspanya ve İtalya ile rekabet etmek yerine fark yaratmamız gerektiğinden bahsetti.

Daha sonra Türkiye'nin narenciye üretimi ve ihracatındaki durumunu anlatan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nden Dr. Güçer Kafa, "Hızla artan narenciye üretimi ve son 50 yılda yapılan hamleler ile Türkiye narenciye pazarında iyi noktalara gelmiştir. Organik üretiminde öncelik portakal, mandalina ve limonda, üretim merkezi ise Adana ve Mersin ve İzmir bölgesidir. Narenciye için en uygun iklim Akdeniz iklimidir. Biz de ülke olarak bunu iyi değerlendirmeliyiz. Dünya'nın en iyi limonu bu topraklarda yetişiyor ancak üretimden ve tanıtımdan kaynaklı sıkıntılardan dolayı hak ettiği değeri görmüyor" dedi.

Yeni türlere yönelmeliyiz

Toplantıda narenciye ihracatında gelinen noktayla ilgili bir sunum gerçekleştiren MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Gürbüz Hekimoğlu şunları söyledi; "Turunçgil üretiminde Türkiye çok elverişli iklim koşullarına sahip. FA araştırmasına göre en iyi 10 mikro klima bölgesinden biri Mezitli-Lemas Vadisi arasındaki bölgedir. Bunu iyi değerlendirip narenciye üretimini ve ihracatını arttırmamız lazım. Türkiye'de narenciye ihracatının yüzde 40'ı Mersin'den yapılıyor. Bu bize bölgenin önemi hakkında fikir vermeli. Dış pazarlarda rekabet etmek ve pay almak için yeni türlerin üretimine başlamalıyız. Ürettiğimiz narenciyenin üçte birini ihraç ediyoruz. Bu durum göz önüne alındığında dünyada rağbet gören türlere yönelmemiz rekabet anlamına, ülke olarak elimizi güçlendirecektir."


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER