MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Öğrenciler ekolojik tarımla tanıştı 25.12.2015 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO), Milli Eğitim İl Müdürlüğü işbirliğiyle hazırladığı ‘Okullarda Ekolojik Tarımın Yaygınlaştırılması’ Projesi Yahya Günsür Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesine kış bitkilerinin dikilmesiyle başladı. Toplumun genç yaşta ekolojik tarımla tanışmasının hedeflendiği projenin önümüzdeki süreçte Türkiye geneline yayılması hedefleniyor.


Öğrenciler ekolojik tarımla tanıştı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO), Milli Eğitim İl Müdürlüğü işbirliğiyle hazırladığı ‘Okullarda Ekolojik Tarımın Yaygınlaştırılması’ Projesi Yahya Günsür Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesine kış bitkilerinin dikilmesiyle başladı. Toplumun genç yaşta ekolojik tarımla tanışmasının hedeflendiği projenin önümüzdeki süreçte Türkiye geneline yayılması hedefleniyor.

Çiftçiliğe Başladık’, ‘Kendin Yetiştir Kendi Ye’ sloganlarıyla yola çıkılan projenin sponsorları Ekol Fide ile Ekotar Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu oldu. Lise öğrencilerin marul, karnabahar ve kara lahana gibi kış sebzelerini okul bahçesine dikmesi etkinliğe, MTSO, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, belediye ve okul yetkilileri katıldı. İlk sebzeler ise projenin oluşumuna öncülük eden Remziye Günay Eryılmaz anısına dikildi.


Törende konuşma yapan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Hekimoğlu, örnek bir proje başlattıklarını ve Türkiye geneline yaymak istediklerini söyledi. Hekimoğlu, projede, doğal ve yerel değerlerle Anadolu’nun doğasında var olan ekolojik tarımın; okullarda tarımsal uygulama, eğitim ve bilgilendirme çalışmalarıyla yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini anlattı. Ayrıca, öğrenciler arasında şehir yaşamı dolayısıyla tercih edilmeyen tarım sektörüne yönelme isteğinin uyandırılması beklediklerine de değinen Hekimoğlu, doğal gıda tüketimi ile ilgili duyarlılığın sağlanması, toprağın önemi ve kalıntı konusunda farkındalık oluşturulmasını istediklerini söyledi. 


Çocukların ilköğretim çağında ekolojik tarımla tanışmasını istediklerini kaydeden Hekimoğlu, bu sayede doğayı, toprağı, çevreyi korumanın önemini fark eden bilinçli bir nesil yetişebileceğine işaret etti. Kentleşmenin arttığı bölgelerde yeşilin yerini binaların aldığına değinen Hekimoğlu, “Gençlerimizin de bu olumsuz tablonun farkına varmasını, kaldırımların, yolların etrafında bitkilerin varlığını korumasını istiyoruz. Akdeniz havzasında her yerin yeşil olmasını, gençlerimizin gelecekte doğanın korunduğu güzel bir kentte yaşamasını istiyoruz” dedi. 
Milli Eğitim İl Müdür Yardımcısı Serbülent Sevdi ise konuşmasında şunları söyledi: 
“Mersin, Çukurova gibi bereketin bol olduğu yerlerde böyle anlamlı bir projede MTSO ve Milli Eğitimin ortak projesinde biraraya geldik. Önümüzdeki süreçte de toprakla doğayla iç içe bir ömür geçirmemizi temenni ediyorum.”

Eryılmaz: “Eşimin anısını yaşatacağız”


Ekotar Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu Sahibi Vahap Eryılmaz ise proje ile eşinin anısını yaşatmak istediğini söyledi. Kısa bir süre önce eşi Remziye Eryılmaz’ı kaybettiğini dile getiren Vahap Eryılmaz, şöyle konuştu: “Eşim ekolojik tarım bilincinin ülkemizde yaygınlaştırılması adına büyük mücadele verdi. Bu bilincin çocuk yaşta oluşabileceği düşüncesiyle ilköğretim okullarından itibaren çocukların ekolojik tarımla tanışmasını arzu ediyordu. Girişimleri bugün sonuç verdi ancak kendisi artık aramızda yok. En büyük isteğim bu projenin başarıya ulaşması, Türkiye genelinde yaygınlaşması ve eşimin anısını yaşatibilmek.”
Kış bitkilerinin dikiminin ardından Ekotar Sertifikeri Mehmet Eryılmaz okulda vereceği bir seminer ile öğrencilere ekolojik tarım uygulamaları hakkında bilgi verecek. Ekolojik tarımda bitki besleme, sulama yöntemlerini anlatarak, ekolojik tarımın önemine değinecek. 


Projenin ikinci ayağında ise benzer bir uygulama Kazanlı İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilecek.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER