MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO, üyelerine SGK danışmanlık hizmeti veriyor 04.02.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) üyelerine yönelik ücretsiz olarak işçi–işveren uyuşmazlığı ve sosyal güvenlik danışmanlığı hizmeti vermeye başladı. Bu kapsamda Oda üyelerinin hizmetten haberdar olmaları adına bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda,  bir taraftan bu hizmetten nasıl faydalanılabileceğine değinilirken diğer taraftan Sosyal Güvenlik Prim Teşvikleri ve Sosyal Güvenlik Mevzuatındaki güncel değişiklikler hakkında bilgi verildi. 


MTSO, üyelerine SGK danışmanlık hizmeti veriyor

MTSO, üyesi firmaların İş Kanunu kapsamında işçi ve işveren arasında yaşanan uyuşmazlıkların, firmaların karşı karşıya kaldıkları iş davalarının, sosyal güvenlik uygulamalarında karşılaşılan problemlerin çözümü ve firmaların çalışanlarıyla uyuşmazlık yaşamamaları için yapılması gerekenleri göstermek amacıyla yeni bir hizmete başladı. MTSO üyelerine ücretsiz olarak sunulan danışmanlık hizmeti ile üye firmalar alacakları randevuyla, her hafta Perşembe günleri Oda bünyesinde konunun uzmanlarıyla birebir görüşebilecek. Üyeler randevuyu, www.mtso.org.tr adresinden ‘duyurular’ kısmında yer alan “İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanlık Hizmeti Randevu Talep Formu”nu doldurduktan sonra [email protected] e-mail adresine ya da 231 96 97 numaralı faksa göndererek alabilecek. 
Bu kapsamda, Oda üyelerine yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Sosyal Güvenlik Prim Teşvikleri ve Sosyal Güvenlik Mevzuatındaki güncel değişiklikler hakkında da bilgi aktarıldı. 

Yıldırım: “İşsizlik sigorta primi 3 yıl süreyle %2’den %1’e düşürüldü”
Sosyal Güvenlik prim teşvikleri hakkında bilgi veren Mefa Danışmanlık Hizmetlerinden Uzman Yasin Yıldırım, Oda üyelerinin en çok ‘Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşyerlerinde İşsizlik Sigortası Prim Teşvikinden’ faydalandığını kaydetti. Yıldırım, çok tehlikeli sınıfta yer alan ve ondan fazla işçi çalıştıran işyerlerinde işverenlerin ödediği işsizlik sigortası priminin 3 yıl süreyle %2’den %1’e düşürüldüğünü bildirdi. 
Firmaların bu teşvikten yararlanmaları için, 3 yıllık sürede işverene ait işyerlerinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:
“Öncelikle işyeri çok tehlikeli sınıfta yer almalı. Her ay ondan fazla çalışanı bulunmalı. Ayrıca ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmemeli. İşyerinin İsg-Katip’e kayıtlı onaylanmış ve devam eden iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ya da bu hizmetleri sağlayan kurum ve kuruluşlarla sözleşmesi bulunmalı. Kanunun yürürlük tarihinden sonra tescil edilen işyerleri için işyerinin tescil edildiği tarihi takip eden Ocak ayından itibaren 3 yıllık sürenin dolması gerekiyor.”
Teşvikten ilk defa faydalanacak işyerleri için herhangi bir başvuru şartının olmadığına da değinen Yıldırım, işverenin teşvikten yararlanıp yararlanamadığının tespitinin SGK sistemi tarafından otomatik olarak kontrol edildiğini kaydetti. Herhangi bir nedenle teşvik uygulamasına son verilen işverenlerin ise şartların yeniden sağlanması kaydıyla başvuru yaparak teşvikten yeniden faydalanabileceklerini dile getiren Yıldırım, işverenlerin teşvikten yararlanma şartlarını kontrol etme sorumluluklarının olduğunu hatırlattı.
Teşvikten yasaklanma durumlarından da bahseden Yıldırım, “Teşvikten yararlanıp, ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazalarını bildirmeyen veya geç bildiren tüm işyerlerinin, iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren eksik ödedikleri primi gecikme cezası ve zammı ile birlikte tahsil edilir. Bu işverenler tespitin yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl boyunca yasaklanır” diye konuştu. 

 

İŞSİZLİK SİGORTASI PRİM TEŞVİKİ SUNUMU 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER