MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Üyelerine Afrika’nın fırsatları anlatıldı 12.06.2018 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile DEİK işbirliğinde, MTSO evsahipliğinde Afrika ekonomisi, tüketici profili, kültürü, ticareti ve iş fırsatlarının anlatıldığı Afrika Tanıtım Günü düzenlendi. Afrika’nın alternatif değil, ek bir pazar olarak görülmesi gerektiğinin vurgulandığı toplantıda katılımcılara bu pazardan nasıl daha fazla pay alabileceklerinin ipuçları verildi. 


MTSO Üyelerine Afrika’nın fırsatları anlatıldı

MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır’ın evsahipliğinde düzenlenen toplantıya MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Kongo Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Luc Joseph Okio, Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, DEİK Türkiye – Mozambik İş Konseyi Başkanı Erhan Barutoğlu ile DEİK Türkiye – Zimbabve İş Konseyi Başkan Yardımcısı Tevfik Dönmez’in yanı sıra çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı. 
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, Mersin ile Afrika arasındaki iletişimin oldukça güçlü olduğunu, karşılıklı sık sık ziyaretler düzenlendiğini hatırlatarak, “Ancak halen ticaretimizi istediğimiz oranda artıramadık” dedi. İkili görüşmelerin önemli çıktılarından birisi olarak öğrenci değişimini gösteren Çakır, Afrika’dan çok sayıda öğrencinin Mersin’in değişik okullarını tercih etmeye başladığını, öğrenci sayısının arttığını, benzer şekilde Mersin’den de öğrencilerin Afrika’ya gitmeye başladığını söyledi. Oluşan bu güçlü bağların ticari kazancın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, şöyle konuştu:
“Afrika Mersin’deki birçok sektörün tamamlayıcısı özelliklere sahip. Biz de Afrika’nın Kuzey yarım küreye açılması için gerekli köprü, lojistik merkez olacağız. Aynı zamanda Mersin ılıman iklimi, verimli toprakları ve bol suyu ile bir tarım kenti. 3 üniversitemiz 2 teknoparkımızla bilişim, Ar-Ge altyapısı ve enstitüleriyle bilim merkezi. Liman kenti, turizm kenti. Ancak böylesi önemli potansiyeli bir arada bulunduran Mersin’de Afrika ülkelerinden yeterli yatırım yok. İnşallah bu ziyaretiniz yatırımların başlangıcı olur. Güç birliğinin işbirliğine dönüşmesi gerekiyor.”

Okio: “Kongo’nun geleceğini sizinle birlikte inşa etmek istiyoruz”
Kongo Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Luc Joseph Okio ise toplantıdaki konuşmasında ülkesindeki fırsatlar hakkında bilgi verdi. Türkiye ile Afrika kıtası arasındaki ilişkilerin her geçen gün geliştiğini anlatan Okio, “Türkiye ile ilişkilerimiz birçok ortamda geliştirilmiştir. Kongo Cumhuriyeti bu anlaşmaları kapasite geliştirme ve altyapı inşaatları açısından memnuniyetle karşılamaktadır” dedi. 
Kongo’nun Afrika’nın tam ortasında bulunduğunu, istikrarlı ve kurumları sorunsuz çalışan bir ülke olduğunu vurgulayan Okio, 4,5 milyon nüfusa sahip olduklarını ve nüfusun yılda ortalama yüzde 3 büyüdüğünü söyledi. Limanı sayesinde stratejik bir konumda olduğunu kaydeden Okio, BM üyesi olduklarını, Afrika Birliği kurucu üyeleri arasında yer aldıklarını bu nedenle çevresindeki ülkelerle birlikte 42 milyon nüfuslu bir pazarın parçası olduklarını söyledi. 

“Ekonomimiz petrol üretimine dayanıyor”
Kongo Cumhuriyeti’nin ekonomisinin günlük 300 bin varil kapasite ile petrol üretimine dayandığını dile getiren Büyükelçi Luc Joseph Okio, buradan elde edilen gelirin bütçenin yüzde 75’ine katkıda bulunduğunu bildirdi. Petrol dışındaki zenginliklerini, doğalgaz, demir, bakır, kurşun, çinko, işlenebilir ağaç ve işlenebilir toprak olarak açıklayan Okio, “Ülkemizin ekonomik çeşitliliği zayıf ama petrol, hidro karbon, madencilik, tarım, inşaat, turizm, bankacılık gibi birçok alanda yatırım fırsatı bulunuyor” ifadelerini kullandı. Sahra Altı Afrika’daki 4’üncü büyük petrol üreticisi ülke konumunda olduklarını belirten Okio, ormanlarının ise dünyada nadir bulunan odun çeşitlerini barındırdığını anlattı. “Türk yatırımcıları Kongo’daki iş fırsatlarını keşfetmeye çağırıyoruz” diyen Büyükelçi Okio, sözlerini, “Hükümetin bakış açısı özel sektörün aktifleştirilmesi yönünde. Kazan kazan politikası öne çıkıyor. Yasal çerçevemiz özel yatırımları korur ve yabancı yatırımlara kısıtlama getirmez. Kongo, geleceğini sizinle birlikte inşa etmek istiyor. Bu nedenle bizimle Kongo’da buluşun” diye tamamladı. 

Taşkın: “Seyahat gideri gider değil, yatırımdır”
Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın ise Afrika pazarının fırsatlarını ve Türk iş adamlarının nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı. Öncelikle Afrika’nın Avrupa’ya alternatif bir pazar olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Taşkın, “Afrika ek bir pazar olarak değerlendirilmeli. Avrupa vazgeçebileceğimiz bir pazar değil” değerlendirmesini yaptı. Afrika pazarında Türkiye’nin hakimiyeti olmaması adına her zaman bu kıta ilgili yanlış imajlar çizildiğini dile getiren Taşkın, “Bir dönem aç, susuz Afrika olarak gösterilip alım gücü düşük bir bölge olduğu iddia edildi. Bir dönem Ebola gibi hastalıklarla öne çıkartılıp gidilmesi tehlikeli bir pazar olarak gösterildi. Ancak bunların hiçbiri gerçeği yansıtmıyor” dedi. Petrol fiyatlarının yükselmesi ile birlikte Afrika pazarındaki alım gücünün daha da arttığını belirten Taşkın, “Önce Afrika’ya gitmeyi bileceksiniz, o pazara giden satışı da yapıyor. Seyahat gideri gider değil, yatırımdır unutmayın” dedi. 10 seyahate kadar devletin seyahat giderlerini karşıladığını da hatırlatarak mutlaka bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Taşkın, “Aynı zamanda Türkiye’de okuyan Afrikalı öğrenciler de büyük şans. Bu öğrencileri mutlaka stajyer olarak yanınıza alın ve sonrasında yol parasını verip ülkesine gönderebilirsiniz. Ailesini görmesini sağlayıp, orada kalması ile birlikte oldukça düşük maliyetlerle sizin adınıza orada satışlarınızı artırmak için kimin hangi ürünü nereden aldığının tespiti gibi konularda istihbarat toplamasını sağlayabilirsiniz” diye konuştu. 
Afrika’daki 54 ülkenin çoğuna vizesiz girme imkanı bulunduğunu kaydeden Taşkın, ülkeler arası geçiş ücretlerinin çok uygun olduğunu, THY ile bir ülkeye gittikten sonra yerel havayolu şirketleri kullanılarak diğer ülkelere geçiş yapılabileceğini ve gidilen son noktadan yine THY ile Türkiye’ye dönülebileceğini anlattı. Taşkın konuşmasını şöyle özetledi:
“Öncelikle mutlaka seyahat edin. Gidin pazarı görün. İkincisi mutlaka oradan gelecek misafirleri ağırlayın. Bu pazarlar için çalışacağınız takımınızı iyi kurun. Mutlaka buradaki öğrencileri yanınıza alın. Gittiğiniz ülkede iyi bir avukat ve iyi bir mali müşavir bulun. Ardından hangi iş kolunda çalışıyorsanız o iş koluna yönelik Afrika’da mutlaka bir imkan bulunduğunu göreceksiniz.”
Toplantıda DEİK Türkiye – Mozambik İş Konseyi Başkanı Erhan Barutoğlu Mozambik’in yatırım imkanları hakkında bilgi verirken DEİK Türkiye – Zimbabve İş Konseyi Başkan Yardımcısı Tevfik Dönmez Zimbabve’nin olanaklarını anlattı. Toplantı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER