MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Temmuz Ayı Meclis Toplantısı yapıldı 05.07.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Temmuz Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı A. Hamit İzol başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan başkanlığında gerçekleştirilen Irak temaslarının sonuçları ve Oda Üyelerinin MTSO’dan beklentileri konuşuldu. Ardından çevresel sorunlara ve Mersin Büyükşehir Belediye’sinin çalışmalarına değinildi. 


MTSO Temmuz Ayı Meclis Toplantısı yapıldı

Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı A. Hamit İzol, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Irak temaslarını değerlendirdi. Irak’ta bulundukları sürede Türkmen Cephesi’yle, Kuzey Irak Bölgesi bakanları, yöneticileriyle, İhracatçılar Birliği temsilcileri, Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileriyle görüştüklerini anlatan İzol, verimli temaslar gerçekleştirdiklerini ve ikili anlaşmalar yapıldığını bildirdi. Ardından Meclis Üyesi değişiklikleri hakkında bilgi veren İzol, 31 No’lu Komite’de Melih Aydoğdu yerine Amağan Öner, 40 No’lu Komite’de ise Nedim Gürler’in yerine Azmi Gündüz’ün göreve geldiğini açıkladı. Öner ve Gündüz’ün kendilerini tanıtması sonrasında Haziran ayı faaliyetlerinin anlatıldığı kısa video izlendi. 

Kızıltan: “Bölgede hep birlikte güçlenelim istiyoruz”
Meclisin ilk konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Irak temaslarının ayrıntılarını anlattı. Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) organizasyonuna verdikleri destekle Kuzey Irak’a gittiklerini açıklayan Kızıltan, temasların ilk gününde, 3’üncüsü düzenlenen, Türkiye–Irak Ekonomi ve Yatırım Zirvesi’ne katıldıklarını bildirdi. Zirvede Türkiye’nin tecrübelerini anlattıklarını ifade eden Kızıltan, şöyle konuştu: 
“Türkiye’nin çok köklü bir geleneği olduğunu, kurumsallaşmada, bilim, teknoloji, eğitimde büyük deneyimi olduğunu, müteahhitlikte Çin’den sonra dünyada önde gelen ikinci ülke olduğumuzu anlatarak bu deneyimi paylaşmak istediğimizi söyledim. Irak’a sadece bir şey satmaya değil, birlikte hareket edip birlikte güçlenmeye gittiğimizi anlattım. Ülkenin önemli televizyon kanallarında canlı yayınlara katılarak birlikte neler yapabileceğimizi anlattım. Birçoğu Türkçe biliyor, bizleri de çok seviyorlar. Biz de yüzünüz Türkiye’ye dönük olsun dedik. Ancak mevcut durumda psikolojik bir moral bozuklukları var. Bu sorunların da iş dünyasının temaslarının artmasıyla çözümleneceğine inanıyorum.”
Irak’ta yaşanan mali kriz nedeniyle mevcut durumda iş yapma imkanının biraz düşük düzeyde olduğuna da değinen Kızıltan, ancak yeni hükümetin kurulduğunu ve önümüzdeki süreçte bu sorunların kalmayacağına inandığını söyledi. MTSO olarak bölgeyi takip etmeye devam edeceklerini vurgulayan Kızıltan, “Bildiğiniz gibi çevre illerimizle diyaloğumuzu artıracak çalışmalar başlattık. Şanlıurfa ve Malatya ile Kardeş Oda Protokolleri imzaladık. Sırada Adıyaman var. Bir diğer adımda da çevre ülkelerle ilişkilerimizi artıracağız. Orada da aynı konuyu vurguladım. Siyasetçiler bu işi yapamaz, İş dünyası olarak biz, kurduğumuz ilişkilerle siyasetçileri yönlendiririz. Hepimiz bu coğrafyada yaşıyoruz. Biz Irak ile çalışırken bir şey götürmeyi düşünmeyiz ama Avrupa’dan, Amerika’dan gelen olursa Irak’ı almaya gelir. Biz hep bu coğrafyada olacağız bu nedenle sorunlarımızı da birlikte çözmeliyiz. İş dünyası bu sorunların çözümünde etkin rol oynayacaktır mesajını verdim ve çok da karşılık buldu” dedi. 

İpek: “Firma ziyaretleriniz moral verici, artarak devam etmeli”
Başkan Kızıltan’ın ardından Hasan Hüseyin İpek kürsüye gelerek ekonomik zorluklar yaşandığı günlerden geçerken MTSO başkanlarının firma ziyaretlerini büyük bir memnuniyetle takip ettiğini söyledi. Bu tür ziyaretlerin morallerin bozuk olduğu dönemde büyük önem taşıdığını vurgulayan İpek, “İşyerlerine böyle sıkıntılı zamanlarda gidip destek olunmasını önemli görüyorum. Bunun devam etmesini ve mümkün olduğu kadar çoğaltılmasını istiyorum” dedi. Ardından mobilya sektöründe gerçekleştirdikleri üye ziyaretlerine değinen İpek, bu ziyaretler sırasında üyelerden topladıkları sorunları ve taleplerini sıraladı. 

Dövenci: “Mersin yeşil alanlarını korumalı”
Mersin Büyükşehir Meclis Üyesi olduğunu ve Belediye Başkanı Vahap Seçer ile yakın çalıştıklarına değinen Serhat Servet Dövenci ise Büyükşehir Belediyesinin ve iştiraki olan Denizkızı A.Ş.’nin yürüttüğü bazı çalışmalar ve yaşanan sıkıntılar hakkında bilgi verdi. Özellikle çevre yatırımları hakkında bilgi veren Dövenci, yıkılan Tevfik Sırrı Gür Stadı alanı ile aquapark alanının yeşil alan olarak kalması adına birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. 
Ekonomik konulara da değinen Dövenci, özellikle dolardaki düşüşün ihracatçı firmaları zorlamaya başladığını belirtti. Bu düşüşün devam etmesi halinde ihracatta ciddi sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çeken Dövenci, Türkiye’de uygulanan istikrar tedbirlerinin doğru değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Engin: “Mersin Nefes İstiyor Projemizin arkasındayız”
Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) olarak Mersin Nefes İstiyor ismiyle bir proje hazırladıklarını anlatan Hasan Engin, bu proje kapsamında balıkçı barınağı, Oyak arazisi, Orduevi Plajı, Vakıf Teras, Müftü Deresi ve yıkılan Tevfik Sırrı Gür Stadı alanını kapsayan alanın yeşil alan olmasını istediklerini söyledi. Bu projenin Mersin adına büyük önem taşıdığını vurgulayan Engin, Ankara’da da bu konunun takipçisi olacaklarını belirtip, Kent olarak bu projeye sahip çıkılması çağrısında bulundu. 
 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER