MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Nisan ayı Meclis Toplantısı yapıldı 30.04.2021 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Nisan ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, ekonomi gündemine dair değerlendirmeler yapılarak, sektörel sorunlar dile getirildi.


MTSO Nisan ayı Meclis Toplantısı yapıldı

MTSO Nisan ayı Meclis Toplantısı online platformda Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında gerçekleştirildi. MTSO Meclisi olarak gösterdikleri birlik ve beraberlikle Türkiye’deki en iyi meclislerden biri olduklarını belirten İzol, “Hepimizin değişik fikirleri olabilir ama biz büyük bir aileyiz ve bu aile içinde kararların bugüne kadar oy birliği ile alınmasından büyük mutluluk duyuyorum. Sizleri temsilen divan olarak burada olmaktan gurur duyuyorum. Bize verdiğiniz güç nedeniyle hepinize teşekkür ederiz” dedi. Yeni Meclis Üyesi Atik Kayan ve yeni Yönetim Kurulu Üyesi Murat İlça’nın kendilerini tanıtması ile Meclis Toplantısı’na devam edildi. 

Dinler: “Bankalar açıkken sigortacılar çalışamıyor”
Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Dinler, 17 günlük tam kapanma sürecinde sigortacıların yaşadığı sıkıntılara çözüm üretmek amacıyla başlatılan girişimlerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Birçok acenteden bu süreçte tepki aldıklarını kaydeden Dinler; “Bankalar açık ve poliçe kesebiliyor, noterler açıkken, araç muayene istasyonları açıkken sigortacılar çalışamıyor. Özellikle ihracat yapan birçok müşterimiz arayıp bizden fiziki poliçe istiyor. Tüm bunlar sigorta sektörü için ciddi anlamda sorun, bizlerin de bu süreçte yeteri kadar personel ile çalışmamız gerekiyor” dedi. 

İpek: “Piyasalarda moraller bozuk”
Herkesin moralinin bozuk olduğunu dile getiren Meclis Üyesi Hasan Hüseyin İpek, “İşler Ramazan ayının ilk 10 günü durgun olurdu, buna bir de önce mobilya sektörü için en önemli olan Cumartesi ve Pazar günleri kapanma eklendi. Sonra 17 gün tam kapanma geldi. Bunu kesinlikle yanlış buluyoruz. Çok aceleyle verilmiş bir karar” değerlendirmesini yaptı. Ödemeler, maaşlar, kira ödemeleri hesaba katılmadan 17 günlük kapanmanın işletmeleri zora sokacağını belirten İpek, “Elbette sağlık her şeyden önemli ama bir karar alınacaksa da takvim oluşturulmalı. Örneğin 10 Mayıs’tan itibaren kapanıyoruz denmeli ki iş dünyası da kendisini ona göre hazırlasın” ifadelerini kullandı. İpek sözlerini, kapanma sürecinde kira desteği sağlanması ya da bu süreçte kira alınmamasına yönelik bir düzenleme yapılmasını beklediklerini belirterek tamamladı. 

Boyraz: “Kapanma Cuma akşamı olabilirdi”
Meclis Üyesi Mehmet Rıza Boyraz ise bankaların açık olmasının küçük ölçekli işletmeler için oluşturacağı sıkıntıya dikkat çekti. “Bankalar açık ama mağazalarımız kapalı” diyen Boyraz, “Cuma günü herkesin çeki, senedi, ödemeleri var o nedenle sıkıntı oldu. Kapanmaya Cuma akşamı başlanabilirdi” diye konuştu. 

Özcömert: “KGF destekli kredilere ihtiyaç var”
Akaryakıt sektörünün Mersin’deki durumu hakkında bilgi veren Meclis Üyesi Mesut Selim Özcömert, “Türkiye’deki istasyonların yüzde 3’ü Mersin’de. Akaryakıt satışında da 6 ya da 7. sıradayız” dedi. EPDK ile yaşadıkları sıkıntılara dikkat çeken Özcömert, “18 Mart’ta başlayan fiyat uygulamasıyla kar paylarımız minimize edildi. Ardından gelen kapanmalarla satışlarımız düştü. 17 günlük tam kapanmayla bu satışlar daha da düşecek. Minimum karlar ve düşük satışlarla akaryakıt dağıtım firmalarına, bankalara, kamu kurumlarına borçlarımızı ödeyemez hale geldik” ifadelerini kullandı. Kasım 2020’de Resmi Gazetede yayınlanan yapılandırma sonrasında akaryakıt bayilerinin ilk iki taksitlerini dahi ödeyemediği bilgisi aldıklarını kaydeden Özcömert, KGF destekli yeni kredilere ihtiyaç duyduklarını ve borçlarının da en az 6 ay ertelenmesini beklediklerini bildirdi.

Dövenci: “Türkiye ciddi Pazar kaybediyor”
Yaşanan konteyner sorunu nedeniyle maliyetlerin çok arttığını, ihracatta rekabetçi yapının bozulduğunu anlatan Meclis Üyesi Serhat Dövenci, “Konteyner sorununun yanında, daha önce 20-25 olan line sayısı 7-8’e indi. Ciddi bir tekelleşme yaşanıyor. Dünya ticareti boğulmak üzere. Artan lojistik maliyetlerimiz nedeniyle artık siparişler Türkiye’ye gelmemeye başladı. Sorun giderek büyüyecek gibi görünüyor. Bir taraftan finansal yükümüz ağırlaşırken diğer taraftan müşteri kaybediyoruz. Düşük maliyetlerle anlaşmalar yapılmış şimdi fiyatlar arttı ürün gönderemiyoruz. İşin kötüsü Ticaret Bakanı değişti sahip çıkan yok. Birçok ihracatçı sanayici üretimi durdurdu” dedi. KGF kredilerinin yeniden çıkması gerektiğini vurgulayan Dövenci, “Yoksa 1 ay sonra ortam çok bozulacak. Piyasayı sanayici ayakta tutuyor. Bizler de çalışamazsak tüm tedarikçiler durur” diye konuştu. 

Taş: “Kapanmayı tercih edecek durumdayız”
Sağlık sektörü çalışan bir sektör gibi görünse de sıkıntının büyük olduğunu vurgulayan Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş, “Biz de diğerleri gibi kapanmayı tercih edecek durumdayız. İşletmeleri açıyoruz ama cirolar oynamıyor” dedi. İhracatta artan navlun fiyatlarının Türkiye’yi rekabette geri planda bıraktığına değinen Taş, “Avrupa’daki firmalar birim başına bir dolar maliyetle ürün gönderirken biz bunu 3-5 dolarla gönderebiliyoruz. Müşterimizi kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Sağlığımızı kaybederken varlığımızı da kaybeder durumdayız” ifadelerini kullandı. Uluslararası seyahatlere getirilen kısıtlar nedeniyle sıkıntı yaşandığını da dile getiren Taş, dışarıda planlanan toplantılara nasıl izin almaları gerektiğini bilemediklerini sözlerine ekledi. 

Attila: “Hükümetten yaptırım bekliyoruz”
Meclis Üyesi Sadık Erhan Attila, zincir marketler konusuna değindi. Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan Başkanlığında perakende meslek komitelerinin bir araya gelerek bu konuda toplanı yaptıklarını anlatan Attila, O toplantıda yaşadıkları sorunları etraflıca konuştuklarını ve sorunları tespit ettiklerini söyledi. Bu mağazaların özellikle devlet tarafından verilen istihdam desteği ile ciddi ölçüde büyüdüğüne işaret eden Attila, bu konuda Hükümetten yaptırım beklediklerini söyledi. 

Kızıltan: “Sıkıntıları TOBB ve Valilikle görüşüyoruz”
Toplantı sonunda yaptığı genel değerlendirmede 17 günlük kapanma sürecindeki belirsizlikler nedeniyle birçok sektörden talep aldıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, sektörlerimizin sorunlarını hem TOBB’a hem de Valimize ileterek çözmeye çalışıyoruz dedi. Her ilde 17 günlük kapanma sürecinde bir döviz bürosunun açık olacağını, çiçekçilerin anneler günü ve özel günlerde çalışabileceğini ifade eden Kızıltan, TOBB’un otomotiv satış ve satış sonrası servis hizmetleri ve Sigorta acentelerinin sokağa çıkma yasağından muaf olmasına yönelik görüşmelerinin ise sürdüğünü söyledi. Tüm illerin talebinin aynı olduğunu vurgulayan Kızıltan, sorunların TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından da sıkı bir şekilde takip edildiğini iletti.


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER