MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Komite Başkanları Yaşlı Yaşam Merkezi’nde bir araya geldi 07.03.2017 tarihinde yayınlandı

MTSO Komite Başkanları Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Yaşlı Yaşam Merkezi’nde bir araya gelerek Alzheimer hastalığına dikkat çekti. Meydana getirilen Merkezi yaşaması ve insanların maddiyat kaygısı gözetmeksizin bu gibi merkezlerden faydalanabilmesi için bakım sigortası uygulamasının başlatılması gerektiği dile getirildi.


MTSO Komite Başkanları Yaşlı Yaşam Merkezi’nde bir araya geldi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meslek Komitesi Başkanları, her 3 ayda bir düzenlenen İstişare Toplantısı’nı bu kez farkındalık oluşturmak adına Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Yaşlı Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirdi. Her bir tuğlası iş dünyası temsilcileri ve hayırseverlerin katkılarıyla örülen Merkez, hizmete açılarak Türkiye’de ilklere imza attı. MTSO üyeleri de bu anlamlı ve önemli binada gerçekleştirdikleri toplantı ile birlikte hareket ederek çok daha güzel çalışmalara imza atılabileceği, bir yerin hayata geçmesine destek verdikten sonra arkasını bırakmayıp bu güzel yerlerin yaşatılması için de desteklerin sürmesi gerektiği mesajı verdi. Bu kapsamda toplantıda önümüzdeki süreçte Merkeze katkıların sürmesi adına kampanya başlatılması görüşü öne çıktı.

31 No’lu İşletme Destek Faaliyetleri Komite Başkanı Ahmet Yılmaz, İnsecto İlaçlama olarak her ay düzenli olarak merkezin haşere ilaçlamasını yapma sözü verirken 26 No’lu Sağlık Hizmetleri Medikal ve Kozmetik Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Bülent Aksay, bir çalıştay düzenleyerek Alzheimer Derneği’nin sorunlarını ve taleplerini İl Sağlık Müdürlüğü ve Bakanlıklara ulaştırabileceklerini anlattı.

Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Yaşlı Yaşam Merkezi’nde düzenlenen Meslek Komiteleri İstişare Toplantısı’nda Dernek Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge çalışmaları hakkında bilgi vererek yaşadıkları sorunları ve beklentilerini anlattı.

Toplantının açılış konuşmasını MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut yaptı. Meslek komitesi başkanları ile düzenli olarak bir araya geldiklerini kaydeden Aşut şunları söyledi:

“Bu sabahki buluşmamız bizim için gerçekten çok ayrıcalıklı ve mekan itibariyle çok önemli. Çünkü kentimizin sosyal yaşam kalitesi, toplumsal huzuru gibi konularda sosyal sorumluluk duygusu ile hareket eden Odamız için Yaşlı Yaşam Merkezi gerçekten çok önemli.  Odamızın ‘önce insan’ diyen, insana değer veren felsefesinden dolayı önemli. Bu bakımdan, bu eserin ortaya çıkmasında başından itibaren bizi, Odamızı bu işin bir parçası yapan, iş camiasını bu işe destek vermesi anlamında motive eden, Türkiye’de bir ilk olan böylesi anlamlı ve yararlı bir tesisi ortaya çıkaran Alzheimer Derneği’ne teşekkür ediyoruz.”

Böylesi önemli bir eserin ortaya çıkması adına kapı kapı gezerek tek tek insanlara ulaşıp çalışma yürüten MTSO Eğitim Kalkınma Vakfı Başkanı İbrahim Kiper ve tüm üyelerine de teşekkür eden Aşut, “Bugün toplantımızı burada yapmak istedik, çünkü bir farkındalık yaratmak istedik” dedi.

“İstihdam seferberliği iki ucu da yararlı bir proje”

Konuşmasına Artı Bir İstihdam Seferberliği’ne değinerek devam eden Şerafettin Aşut, şu bilgileri verdi:

“Bu seferberlik yalnızca işsizlere iş yaratmak için değil, işverenlerin de ihtiyacı olan insan kaynağına daha az maliyetle ulaşması anlamında çift uçlu yararı olan bir proje. Kalıcı ve sürekli bir istihdam yaratmak ve işverenin üzerindeki birçok maliyeti de almak anlamında olağanüstü bir seferberlik. İş dünyası, vatanının her zor anında elini taşın altına koymaktan kaçınmamıştır. Bu sefer de, sizlerin desteği ile istihdam hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum. Çünkü bu konu sadece ekonomik bir konu değil, toplumsal huzurumuzdur.

Sayın Valimizin başkanlığında yaptığımız toplantıda durumu, verilen destekleri inceledik ve en az yüzde 5’lik bir istihdam artışı hedefliyoruz. Mersin olarak hedefimiz yüzde 5 artış. Bunun için çaba harcayacağız, firmalarımızı teşvik edeceğiz ve desteklerle ilgili bilgilendireceğiz.”

“Tabandan gelen gücümüzü daha çok kullanmalıyız”

Konuşmasını her yıl düzenli olarak yapılan çalıştay ve ortak meslek komiteleri kampına değinerek sürdüren Şerafettin Aşut, ortak akıl toplantılarının önemine dikkat çekip, tabandan gelen gücün daha fazla kullanılması gerektiğini anlattı. Meslek Komitelerinin MTSO’nun mutfağı olduğunu vurgulayan Aşut, “Komiteler talep edici ve karar alıcı oluşumlardır.  Odamızın omurgasıdır. Sizler komiteleri daha verimli çalıştırırsanız, Odamız daha etkin olur. Biz tepeden inme kararlarla yönetilen bir Oda değiliz. Aksine yönetişime önem veren, demokrasi ve çok seslilik kültürü olarak tabandan gelen ortak aklı kullanan bir Odayız” dedi.

Komitelerin sembolik birer birim olmadığını, sektörün sesi olduğunu kaydeden Aşut, bu nedenle Komite Üyelerinin daha aktif rol üstlenmesini beklediğini, bilgi ve tecrübelerini çalışmalara entegre etmelerini beklediğini, böylece Mersin ekonomisinin canlanabileceğini söyledi.

2017 yılı temel makro hedeflerimiz

MTSO olarak 2017’de de üyelere etkin ve kaliteli hizmet vermeyi sürdüreceklerini de kaydeden Aşut, ardından 2017 yılı makro hedeflerini ise şöyle açıkladı:

“Siz değerli komitelerimizin desteğiyle, kentin vizyonel bir STK’sı olarak temel makro hedeflerimiz şunlar olacaktır:

- Girişimci sayımızı arttırmak,

- Kadınlarımızı ekonomiye entegre etmek,

- Üretim, hizmet ve ticarette orta üstü ve yüksek teknolojiye geçmeye çalışmak, bunu teşvik etmek, mentörlüğünü yapmak

- e-ticaret, e-ihracat gibi merkezinde internetin olduğu dijital bir ekonomiyi teşvik etmek, buna bağlı projeler üretmek,

-İhracatı arttıracak projeler geliştirmek,

- Mesleki eğitimlere devam etmek”

 

Özge: “Türkiye’deki tek Aktif Yaşlanma Evi’yiz”

Başkan Aşut’un ardından söz alan Prof. Dr. Aynur Özge ise yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye’deki Alzheimer Derneği’nin 11 şubesinden biri olduklarını kaydeden Özge, yola çıktıklarında öncelikli hedeflerinin farkındalık oluşturmak olduğunu, ardından da Alzheimer hastalarına destek verebilmek adına bir mekan oluşturmak istediklerini anlattı. Hedeflerine aldıkları desteklere ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Özge, gönüllülük esası ile maliyetleri 4’te 1 azaltarak sonuca ulaştıklarını söyledi. Özge, merkezde verilen hizmetleri ise şöyle anlattı:

“Bir adet kreş katımız var. Yaşlı hastalarımızı evlerinden alıp gündüz bakımlarını yapıyoruz, burada çeşitli aktivitelere katılım sağlıyorlar ve akşam evlerine bırakıyoruz. Gün içindeki tedavileri ve rehabilitasyonlarıyla buradaki personelimiz ilgileniyor. Gündüz bakımı noktasında Mersin’de tek, Türkiye’de ise üç merkezden birisiyiz.

Bir üstte aktif yaşlanma katımız var. O kata gelmek için hasta olmak gerekmiyor. Ev hanımları gelip günlerini yapabiliyor, sohbet ediyor, çay saatleri yapıyor, ebru çalışmalarına, koro çalışmalarına katılıyor. Sosyalleşiyor. Herkese yönelik aktiviteler bunlar. Bu çalışmalar yaşlıların Alzheimer olmalarını geciktirecek önemli adımlar. Aktif Yaşlanma Evleri olarak da Türkiye’de tek örneğiz.

Ayrıca 2 bin metrekarede 30 odamızda 68 kişi misafir edebiliyoruz. 24 saat bakım sağlıyoruz. Ya sürekli ya da geçici olarak yataklı bakım hizmeti verilebiliyoruz. Örneğin 1 hafta seyahate gidecekseniz biz yakınınızın bakımını üstlenebiliyoruz.

 

“Bakım sigortası yasal olarak başlamalı”

Tüm bu hizmetleri kamu yararına yürüttüklerini ve kar amacı gütmediklerini anlatan Prof. Dr. Aynur Özge, ancak böyle bir merkezin yalnızca bağışlarla ayakta kalabilmesinin zorluklarına dikkat çekti.

Özellikle yaşlı bakımının da sigorta kapsamına alınmasını beklediklerini anlatan Özge şöyle konuştu:

“Bakım sigortası ülkemizde henüz yasal olarak hizmete girmedi. Biz bu konuyu bakanlara da taşıdık. Bakım Sigortası hayata geçerse merkezimizde kalmak isteyip de ekonomik nedenlerle kalamama sorunu kalmayacak. Bir diğer sıkıntımız halihazırda özel sektör muamelesi görüyoruz ve ciddi sigorta ile vergi sıkıntımız var. Kamu yararına iş yaptığımız için yetkili mercilerden de bu anlamda destek bekliyoruz. Belediye kreşlerindeki hizmetler vergiden muaf, biz de bu statüde olmak istiyoruz. Sesimizin duyurulması noktasında sizlerden de destek bekliyoruz”

 

Bucuge: “Sigorta ve Sağlık Komiteleri farkındalık yaratabilir”

16 No’lu İnşaat Malzemeleri Üretimi ve Ticareti Meslek Komitesi Üyesi ve TOBB Delegesi Cem Bucuge, Alzheimer Derneği’nin sesinin duyurulmasında özellikle Sigorta ve Sağlık Komitelerine büyük görevler düştüğünü söyledi. Bu tür merkezleri hayata geçirmenin ciddi bir sıkıntı olmasına rağmen bu sıkıntının aşıldığını dile getiren Bucuge, ikinci sıkıntının ise böyle merkezleri yaşatmak olduğuna dikkat çekerek bu soruna çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. Bu yerlerin yaşatılmasında da hukuki sürecin önemine değinen Bucuge şöyle konuştu:

“Bugüne kadar hep okul öncesi eğitimin önemi anlatıldı ve bir süre sonra devlet bu konunun önemini fark ederek okul öncesi eğitime destek verdi. Şimdi sıra yaşlı bakımında. İnsanlarımız dijital aletler gibi değil. Bir üst versiyonu çıkınca eskisini kenara atamayız. Bakımları önemli. Yaşlı bakımı ile Alzheimer hastaları birbirinden ayrılmalı. Bu hastaların bakım merkezlerine de teşvikler verilmeli. Bu taleplerin duyurulmasında ilgili komitelere büyük görev düşüyor.”

 

Engin: “İşçi ve işveren karşı karşıya getirilmemeli”

14 No’lu İnşaat ve Emlak Komitesi Başkanı Hasan Engin ise konuşmasında istihdam seferberliğine değindi. Uygun şartlar oluşması halinde yüzde 5 değil yüzde 10 da istihdam sağlanabileceğini kaydeden Engin şöyle konuştu:

“Ancak istihdam ile ilgili özellikle kıdem tazminatları noktasında sürekli sorun yaşıyoruz. Hepimiz iş dünyasının içindeyiz, vergi veriyoruz, katmadeğer sağlıyoruz, bu konuda hepimiz taşın altına elimizi koymuşuz ama bir personeli işe alıyoruz ve yılı dolduğunda bir şekilde işçi ile işveren karşı karşıya getiriliyoruz. Bunun temelinde de mevcut hukuki yapı bulunmakta. Personel çalışıyor ücretini alıyor, vergisini ödüyoruz, muhtasarını ödüyoruz ama o personel dışarıdan birileri tarafından işverene karşı dolduruluyor ve tazminat hakkı elde ettiği andan itibaren bir avukata gidiyor. Avukat patronun verdiği tazminatın 5 katını garanti edip patrona karşı bir düşman oluşturuyor. Buna karşı önlem alınması gerektiğine inanıyorum.” dedi.

50 personel sonrasında iki engelli personel çalıştırma zorunluluğu bulunduğunu da hatırlatan Engin, ancak bu konuda da doğru personel bulmakta zorlandıklarını belirtti.

 

Aksay: “Bir çalıştay düzenleyerek sesinizi duyurabiliriz”

26 No’lu Sağlık Hizmetleri Medikal ve Kozmetik Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Bülent Aksay ise Alzheimer Derneği’nin sorunlarının konuşulacağı bir çalıştay düzenleyebileceklerini anlattı. Bu sayede taleplerinin İl Sağlık Müdürlüğü ve ardından da Sağlık Bakanlığı’na duyurulabileceğini kaydeden Aksay, komite olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

 

Araç: “Şoförlerimizle mahkemelik olmak istemiyoruz”

İşçi işveren uyuşmazlıklarına değinen bir diğer isim 19 No’lu Yurtiçi Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Muazzez Araç oldu. Şoförlerle işverenler arasındaki mahkemelerin giderek arttığına işaret eden Araç, devletin işverene de destek olmasını, işverenin de yanında olmasını beklediklerini, bu konuda bir farkındalık oluşturulmasını istediklerini anlattı.

 

Şan: “Alzheimer Derneğini destekleyelim”

18 No’lu Gümrük Müşavirliği ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Zeki Şan ise komite üyelerine aylık toplantılarda alınan sembolik huzur ücretlerini bir kampanya başlatarak Alzehimer Derneği’ne bağışlama çağrısında bulundu. Ardından sektörle ilgili sıkıntılarına değinen Şan, Mersin Limanı A kapısındaki ve önünden geçen yoldaki yığılmalardan şikayetçi oldu. Bu yığılmaların kent estetiği, trafiği açısından da ciddi sıkıntılar oluşturduğuna dikkat çeken Şan, bu sorunun çözümü için ilgili birimlerden destek beklediklerini anlattı.

 

Kisin: “Konuşulanları harekete geçirecek bir güç olmalı”

13 No’lu Ulaşım Araçları İmalat Satış ve Onarımı Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Kisin ise konuşulan konuların hayata geçirilmemesinden şikayetçi oldu. Bir takım değerlendirmeler yapıldığını, sorunlara çözümler üretildiğini ancak konuşulan konuların konuşulduğu yerde kaldığını kaydeden Kisin, daha güçlü lobiler oluşturulması gerektiğini anlattı. Kisin, aynı zamanda batıda, Mezitli Bölgesi’nde de bir tane araç muayene merkezi açılması gerektiği konusunu gündeme getirdi.

 

Demir: “Dernek projelerle ayakta tutulabilir”

25 No’lu Seyahat Acenteleri, Konaklama, Eğlence, Sanat, Spor İşletmeleri Meslek Komitesi Üyesi ve TOBB Delegesi Murat Demir ise Alzheimer Derneği’nin projelerle ayakta kalabileceğini anlattı. Bunun için MTSO Projeler biriminden destek alınabileceğine işaret eden Demir, AB ya da ÇKA projelerinden destek alınabileceğini belirtti. Şahısların yardımlarıyla bir yere kadar yol alınabileceğini kaydeden Demir, bu tür yerlere kurumların sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Toplantı Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Yaşlı Yaşam Merkezi’nin gezilip bilgi alınmasıyla sona erdi.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER