MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO KOMİTE BAŞKANLARI İLE DESTEKLER PAYLAŞILDI 21.07.2015 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komiteleri başkanlarıyla Yönetim Kurulu üyelerinin 3 ayda bir düzenledikleri toplantının konukları Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lütfi Altunsu ile KOSGEB İl Müdürü Danyal Peker oldu. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut başkanlığında sabah kahvaltısında bir araya gelen MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meslek Komitesi Başkanları’na kurumların verdiği destekler anlatıldı. Konuşmasında ÇKA Genel Sekreteri Altunsu çalışmalarında rekabetçi yapının korunmasını ön planda tutarak hareket ettiklerine dikkat çekerken Peker, firmaları rakiplerinden ayırıcı çalışmaları desteklemeye özen gösterdiklerini anlattı. Meslek Komitesi Üyeleri ise özellikle makine alımlarında leasing alternatifinin değerlendirilmesi, ihracatta rekabetin artırılması için ahşap palet ve ambalaj sektörünün de destek kapsamına alınması yönünde taleplerde bulundu.


MTSO KOMİTE BAŞKANLARI İLE DESTEKLER PAYLAŞILDI

Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Başkan Yardımcıları Kasım Tanrıöver ve Nuh Yükselgüngör ile Yönetim Kurulu Üyeleri Enis Gürbüz Hekimoğlu, Ufuk Maya, Fatih Kısa ve İbrahim Zeper Komite Başkanlarıyla bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Aşut, Mayıs ayında gerçekleştirilen çalıştay sonrasında taslak eylem planı hazırlandığını ve bu planı başkanlarla paylaştıklarını belirterek sözlerine başladı. Ardından, düzenlenen yeni toplantıya yine komitelerden gelen talepler doğrultusunda konuk davet ettiklerini kaydeden Aşut, meslek komitesi üyelerini komite başkanları aracılığıyla ÇKA ve KOSGEB’in çalışmalarından haberdar etmek istediklerini söyleyerek sözü ÇKA Genel Sekreteri Altunsu’ya bıraktı.

“Bölgesel rekabetçiliği ön planda tutuyoruz”
Çalışmalarında sektörel ve bölgesel rekabetçiliği ön planda tuttuklarını vurgulayan Lütfi Altunsu, “Tüm desteklerimizi ve faaliyetlerimizi bu çerçevede planlıyoruz. Bu nedenle bizim sektörümüze de destek verin demek yerine planlamalarımızda bir hatamız, eksiğimiz varsa itiraz etmenizi bekliyoruz. Sektörümüzü yeterince değerlendirmemişsiniz, çalışmalarınız güncel olmayan veriler içeriyor diyerek bizleri yönlendirip sektörünüzün rekabetçi yapısını anlatmanız gerekiyor” dedi. Ardından kısa kısa destek paketleri hakkında bilgi veren Altunsu, küçük, orta ve mikro ölçekli firmalara destekler verildiğini, eğitim destekleri bulunduğunu, teknik destekler sağlandığını bildirdi. Yeni bir destek üzerinde çalışıldığını, isminin de Güdümlü Destek Projesi olduğunu bildiren Altunsu, Mersin ve Adana’yı kapsayan bir proje oludunu, bu kapsamda teknoloji geliştirme merkezi, bir sektör için ar-ge merkezi, kongre ya da fuar merkezi gibi bir alan açılabileceğini, bunun için ihtiyaç araştırması yaptıklarını söyledi. Bu merkezin ortak kullanım için açılabileceği gibi her iki kente birer tane merkez de açılabileceğini anlatan Altunsu, açılacak birime de kente de Yönetim Kurulunun karar vereceğini söyledi. 
Ajansın yalnızca destek veren bir kurum olmadığına çeşitli araştırmalar yapıp yayınladığı raporlarla sektörleri yönlendirdiğine de dikkat çeken Altunsu, coğrafi işaretler üzerindeki etiket sayısını artırmaya çalıştıklarını, sektörel analiz raporları yayınladıklarını bildirdi.

“Bölgenin yatırım olanaklarının değerlendirilmesi projemiz var”
OECD ve Kalkınma Bakanlığı ile ortaklaşa bölgenin yatırım olanaklarının değerlendirilmesi projesi yürüttüklerini ifade eden Altunsu, şunları söyledi:
“Dünya Bankası ile yaptığımız bir çalışmamız daha var. Enerji sektöründe afetlere, iklim değişikliğine karşı risk değerlendirme analizi yapıyoruz. Bu da Türkiye’de ilk olacak bir çalışma. Yine bir başka projemizi Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) ile sürdürüyoruz. Bu proje kapsamında Bölgesel Veri Merkezi oluşturulması stratejisi hazırlıyoruz. Bir diğer proje ise Sağlam KOBİ Projesi. Bu bağlamda da eğitim programları düzenliyoruz.”
Adana ve Mersin’de Yatırım Destek Ofisleri bulunduğuna da değinen Altunsu, bu ofislerle de yatırımcıları yönlendirdiklerini, bu yıl 130 firmanın bu ofislerden bilgi aldığını anlattı. Fuar desteklerinin önümüzdeki süreçte devam edeceğine de değinen Altunsu, yalnızca turizm amaçlı değil, sektörel fuarlara da önümüzdeki süreçte ağırlık verileceğini söyledi. Akkuyu’da nükleer santral yapıldığını da hatırlatan Altunsu bu konuya yönelik çalışmalarını da şöyle özetledi:
“Bölgemizde bu tür ileri teknoloji gerektiren konuların üretiminde eksik olduğunu gördük. Yüksek teknolojili tesislere üretim yapabilecek bir kapasite oluşması için çalışma başlatıp makine, ekipman üzerine çalışan KOBİ’lere yönelik çalışma başlattık. Bu firmalarımıza yakında davet mektubu ulaşır. Enerji Bakanlığı’ndan, Uluslararası Standart Sertifikası veren dünya çapındaki kuruluşlardan temsilciler getirip KOBİ’lerimizin gücünü nasıl artırabileceğimize yönelik bilgilendirme çalışması yapacağız.”

Peker: “Yaptığınız işte farkınızı ortaya koymalısınız”
Kurumların verdiği desteklerin rakamlarından öte işlevine bakılması gerektiğine dikkat çeken KOSGEB İl Müdürü Danyal Peker ise artık üretmenin değil, hizmet ve satış farkının öne çıkmaya başladığını anlattı. Desteklerin de bu kriter göz önünde bulundurularak verildiğini kaydeden Peker, “Siz ne kadar ucuza mal etseniz de daha ucuza mal eden biri mutlaka çıkıyor. Onun için ne yapıyorsak farklılaşmak, farklı yapmak gerekiyor” dedi.
Artık bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğunu vurgulayan Peker, “Önemli olan işletmenizin planlama yapması ve hedef koyması. Nereye gittiğinizi bilmiyorsanız ne kadar gittiğiniz önemli değil” ifadelerini kulandı. Bu nedenle işletmelerin artık ulusal bir yapıya dönüşmeye, markalaşmaya önem vermesi gerektiğini vurgulayan Peker, “Kurumsallaşmayı gözümüzde büyütüyoruz. Oysa 5 kişilik bir şirket dahi kurumsallaşabilir çünkü kurumsallaşma işletme sahibinin dahi konulan kurallara uyması demektir” ifadelerini kulandı. 
Dünyada artık iyi projesi olan kişilerin sermayeye ulaşmakta zorlanmadığını anlatan Peker şöyle konuştu:
“Makine ekipmana ulaşmada sorun yok. Bilgide sorun yok. Artık önemli olan personel. Beşeri sermaye dediğimiz insan artık yeni dünyanın en önemli unsuru. Ama maalesef birçok işletmemizde en kolay vazgeçebildiğimiz, hemen kapının önüne koyduğumuz, maliyetine çok da para vermediğimiz personelimiz oluyor. Şu anda dünyada vazgeçilmez olan insanlar olmaya başladı. Bir CNC’ye yüz binler veren insanlar bir elemana bin iki bin lira vermeyi çok görebiliyor. Ferrari alıyorsunuz ama kötü bir şoföre emanet ediyorsunuz. Personel anlayışını da değiştirmeliyiz. Personele yatırımı değiştirmek kurumlarda farklılık yaratıyor.”

“Güç birliğine gitmek önemli”
Birlikte rekabet etmenin geliştirilmesi gerektiğini anlatan Danyal Peker, dünyada gelişen kümelenme örneklerinin Türkiye’de artırılması gerektiğini söyleyerek ardından KOSGEB’in verdiği destekleri şöyle özetledi:
“Yurtdışına gitmek istiyorsanız iş gezisine, eleman isterseniz nitelikli elemana destek veriyoruz. Fuar desteği, eğitim danışmanlık desteklerimiz bulunmakta. Belge almak istiyorsanız test analiz için genel destekler veriyoruz. Proje yapacağım diyorsanız bu konuda da 150 bin liraya kadar destek veriyoruz. İnovasyon, ar-ge yapıyoruz diyorsanız bu konuda da desteğimiz var. 500 bin liraya kadar destek sağlıyor. Destek limitlerimiz artacak. Yerli malda yüzde 90’a kadar çıkaracağız. Makine prototip için destek veriyoruz. Endüstriyel uygulama diye bunun ticarileşmesi için de destek veriyoruz. İşletmeler bir araya gelip ortak çözüm bulacağız diyorsa işbirliği güç birliği desteği veriyoruz. KOBİ’lerin altyapısı olan girişimcidir. Girişimcilik eğitimleri veriyoruz. İşyeri açanlara da bir takım destekler sağlıyoruz. Kurumsallaşma, markalaşma eğitimlerimiz var. Ve her Çarşamba saat 14.00’te KOSGEB binamızda bu konularla ilgili detaylı bilgiler veriyoruz.”
Ardından komite başkanları söz aldı. 35 No’lu Geri Dönüşüm, Plastik ve Kimya Meslek Komitesi Başkanı Serdar Altuntaş ÇKA’nın verdiği makine desteklerde kullanıcının ödemesi gereken rakamların leasing ile karşılanabilmesinin önünün açılmasını istediklerini söyledi. 9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekominikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesi Başkanı Tuncay Torun Bölgesel Veri Merkezi Projesi oluşturulması konusunda detaylı bilgi isterken 34 No’lu Ağaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Tarık Ciğer ile 18 No'lu Gümrük Müşavirliği ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Zeki Şan, özellikle ihracatta kullanılıp rekabetçi yapıyı güçlendiren ahşap palet ve ambalaj sektörüne de ÇKA tarafından destek verilmesini beklediklerini anlattı. 
Toplantı 27 No'lu Makina Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Oğuz Akar Tülücü’nün doğum günü pastasının kesilmesi ve toplu aile fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER