MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Kasım ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi 28.11.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Kasım ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında gerçekleştirildi.Meclis Üyelerinin gündeminde sektörel sorunlar ve çözüm önerilerinin yanı sıra kentin devam eden yatırımları, Çukurova Hava Limanı, SEKA Limanı ve Serbest Bölge genişleme alanı gibi konular da yer aldı. 


MTSO Kasım ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

Kasım Ayı Meclis Toplantısının açılışını yapan Başkan İzol, geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Şahin Kabadayı, Mahir Maya ve Fehime Acır’ın vefatı dolayısıyla başsağlığı dileklerini iletti. Gündem maddelerini Meclisin onayına sunan İzol, ardından Meclisin bu ayki konukları, Quick Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Halil Alaeddinoğlu ve Finansal Operasyonlar Müdürü Yasemin Ezenerden ile Aksa Çukurova Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Bölge Müdürü Serhat Kasapoğlu'na söz verdi. 
İlk sözü alan Quick Sigorta Finansal Müdürü Yasemin Ezenerden, kefalet senedi hakkında bilgi aktardı. Hazine Müsteşarlığı’nın sigorta şirketlerine bankaların verdiği teminat mektubu yerine geçen kefalet senediyle ilgili yetkilendirme yaptığını bildiren Ezenerden, devletin bankalardan başka alternatifi olmayan firmalara kolaylık sağlamak adına, kamu ihaleleri de dahil, sigorta şirketlerine bu yetkilendirmeyi yaptığını söyledi ve uygulamalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Aksa Çukurova Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Bölge Müdürü Serhat Kasapoğlu ise, mutfaklarda doğalgaz kullanımını arttırmak adına başlattıkları kampanyanın detaylarını paylaştı. Kampanya kapsamında mutfaklar için gerekli 900 TL’lik doğalgaz tesisatına 9 taksit, bağlantı bedeline ise 3 taksit imkanı sunulduğunu anlatan Kasapoğlu, kampanyanın gelecek yıl da devem edeceğini bildirdi. Kasapoğlu ayrıca doğalgazın verimli kullanılmasına yönelik bilgiler de aktardı.

Engin: “SEKA Limanı tersaneye dönüştürülmeli”
Kentin yatırım alanlarını değerlendiren Hasan Engin, medyaya Çukurova Havalimanı inşaatıyla ilgili yansıyan olumsuz haberler yerine, süreçle ilgili bilgi içeren haberler görmek istediklerini belirtti. Hava limanı üst yapı ihalesinde yap-işlet-devret modelinin düşünüldüğünü anlatan Engin, “Bu model, yapımı geciktireceği gibi bitmesini de engelleyebilir” yorumunda bulunarak, bu konuda çalışma yapılmasını önerdi.
Taşucu’na bir inceleme gezisi düzenlediklerini aktaran Engin, biri SEKA Limanı diğeri Taşucu Limanı olmak üzere iki liman bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
“SEKA Limanı Denizcilik İşletmelerince işletiliyor. Halihazırda Lübnan, Kıbrıs ve Suriye’ye çalışan gemiler olduğu gibi, dökme yük gemilerine de hizmet veriyor. Bu liman sahası içinde bir bölümde de tersane alanı bulunuyor. Ancak civardaki yazlık sahiplerinin itirazları sonucunda henüz yapılamadı. Doğu Akdeniz’de herhangi bir tersane yatırımı olmadığı için, bu yatırımın mutlaka yapılması gerektiğini düşünüyorum. Burada ayrıca Büyükşehir Belediyesine sürekli bir yıllığına kiralanan Taşucu Limanı da var. Belediye burayı iyi işletebilmek için yatırım yapabilme hedefiyle uzun süreli istiyor. Eğer uzun süreli verilmezse, tekrar kiralamamayı bile gündemine aldığı konuşuluyor. Bu yatırımların mutlaka verimli bir şekilde işletilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Kılıççıoğlu: “İranlı yatırımcıları Mersin’e çekmeliyiz”
Meclis Üyesi Sabahattin Kılıççıoğlu ise, İran’da yaşanan karışıklıktan bahsederek, İranlı işadamlarının yaşadıkları tedirginlik ile Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeye sermaye kayması olduğunu ifade etti. Krizi fırsata çevirerek, yatırımcıların Mersin’e çekilmesi için çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Kılıççıoğlu, “Şimdiden 500'ün üzerinde İran sermayeli firma kurulmuş durumda. Bu yatırımcıları Mersin’e çekebilmek üzere bazı çalışmalar yapmalıyız” dedi. 
Serbest Bölge genişleme alanını da kapsayan bölgeye yapılması planlanan petrokimya yatırımına da değinen Kılıççıoğlu, Serbest Bölge’nin Mersin için çok önemli olduğunu, genişleme alanının mutlaka korunması gerektiğini vurguladı. 

Damla: “Biz fabrikalara karşı değiliz”
Meclis Üyesi Mehmet Azmi Damla da SEKA Limanı ve liman sahasındaki tersane alanına değindi. Tersane yatırımının kontrol altına alınmaması halinde gemi söküm alanlarına dönüşebileceği kaydeden Damla, bu durumun çevreye zararının olabileceğini vurguladı. Serbest Bölge genişleme alanının kamuya ait bir alan olduğunu, bununla ilgili araştırmalarını sürdürdüğünü de belirten Damla, “Biz fabrikalara, üretime karşı değiliz. Yatırımların insan odaklı olması gerektiğine inanıyoruz. Ben bu konuda Meclisin görüşünü belirtmesini istiyorum” dedi. 

Yerlikaya: “Yakın geçmişte faizlerdeki durumdan dolayı kamu bankaları tercih edilmelidir”
Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya ise, faizlerin yüksek olduğu dönemlerde kamu bankalarıyla özel bankalar arasında 10–12 puan faiz fazlası olduğunu hatırlatarak, bu yüksek oranlara rağmen bankaların işletmelere kredi kullandırmaktan imtina ettiklerini, çoğunlukla da kamu bankalarının işletmelerin yanında olduğunu söyledi. Bankaların faiz oranlarını düşürmesiyle, kamu özel banka arasında tercih yapılması durumunda, yakın geçmişte yaşananların unutulmamasını ve tercihin kamu bankaları lehine kullanılmasını arzuladığını dile getiren Yerlikaya, Odanın varlıklarının işletilmesinde de bunun gözetilmesini arzuladığını belirtti.

Bucuge: “Mevduatımızı değerlendirirken titiz davranıyoruz”
Meclis Üyesi Yerlikaya’nın kamu bankalarının tercih edilmesine yönelik talebi üzerine söz aldığını vurgulayan Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge ise, Odanın mevduatını değerlendirirken titiz davranmak zorunda olduklarını, çok sayıda bankadan teklif alarak süreci yönettiklerini, ancak ve ancak eşit teklifler arasında pozitif ayrımcılık yapılabileceğini, bu yöntemin dışında teklif almadan mevduatı değerlendirme şansının olmadığını belirtti. 

Boyraz: “Üyelerimize kullandırmak üzere kredi talep ediyoruz”
Meclis Üyesi Mehmet Rıza Boyraz ise, geçmiş yıllarda Odanın bazı bankalarla anlaşmalar yaparak üyelere uygun koşullarla kredi kullandırıldığını, çok sayıda üyenin küçük miktarda kredilere ihtiyacı olduğunu belirterek, "Odamız bankalarla görüşüp üyelere uygun koşullu kredi kullandırmak amacıyla protokol yapabilir. Bu sayede üyelerimizin kısa vadeli acil ihtiyaçları için uygun koşullarla kredi kullanmaları sağlanabilir" dedi.

Kızıltan: “Üyelerimizi daha sık ziyaret edelim”
Son olarak söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, geçtiğimiz hafta düzenlenen Meslek Komite Başkanları istişare toplantısında gündeme gelen konu başlıklarını vurgulayarak, "Komite Başkanlarımızla yaptığımız toplantıda ve üyelerimizle yaptığımız anketlerde üyelerle daha sık temas kurulması gerektiği sonucu çıktı. Meclis Üyeleri olarak bizler üyelerimizi daha çok ziyaret etmeliyiz. Onların sorunlarını dinlemeliyiz. Onların katılımıyla etkinlikler düzenlemeliyiz. Komitelerimizin ve Meclisimizin verimli çalışması demek, Yönetimimizin de verimli çalışması demektir” diye konuştu. 
Komiteler arasında toplantı katılım oranlarını takip ettiklerini de vurgulayan Kızıltan, "Düzenli toplantılarımızı yapmamız ve üyelerimizin tam katılımlarını sağlamamız gerekiyor" diyerek yılsonuna kadar en fazla katılımlı toplantı gerçekleştiren ilk üç komiteyle yemek yiyeceklerini belirtti.
24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yapılan ‘Eğitimde İz Bırakanlar Ödül Töreni ve Sunay Akın Söyleşisi’ni organize eden 28 No’lu Eğitim Komitesi, Eğitim ve Kalkınma Vakfı ile emeği geçenlere teşekkür eden Kızıltan, “Eylül ayında düzenlediğimiz Tarım Politikaları Konferansından sonra yüksek katılımlı ikinci etkinliğimiz oldu. Bu kapsamda Meclis Üyelerimiz Tamer Güner ve Yalçın Balcı’ya, Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanımız Çağatay Güneş nezdinde tüm Yönetimine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. 
MTSO Haber Gazetesi’nde Meclis Üyelerinin görüşlerine yer vermek üzere çalışmalara başlandığına da değinen Kızıltan, sektörlerdeki gelişmeleri kamuoyuna aktarmak amacıyla Meclis Üyelerinin görüş ve önerileriyle yürütülen çalışmaları içeren röportajlara başladıklarını belirtti.
Kızıltan ayrıca, 30 Kasım Cumartesi günü Mersin Kitap Fuarı kapsamında, Meclis Başkanı Hamit İzol’un ‘İsimsiz Bebek’ adlı yeni şiir kitabının imza günü etkinliği olduğunu hatırlatarak, tüm Meclis Üyelerini imza gününe davet etti.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER