MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Heyeti MÜSİAD EXPO’da 21.11.2018 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Üyeleri, Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı Hamit İzol Başkanlığı’nda, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından bu yıl 17’ncisi düzenlenen Uluslararası MÜSİAD EXPO Fuarı’na katıldı.


MTSO Heyeti MÜSİAD EXPO’da

İstanbul CNR EXPO Fuar Merkezi’nde 21 – 24 Kasım günleri arasında düzenlenen, 140 farklı ülkeden 8 binin üzerinde yabancı katılımcının ağırlandığı organizasyonun açılışına katılan MTSO Heyeti, açılış seremonisi sonrasında fuarda stant açan Mersin firmalarını ziyaret etti. Kayacı Savunma Sistemleri, Armada Duvar Kağıdı, Gündüz Panjur, Berdan Cıvata, Hedef Sigorta, Dönmezler Baharat, Yayla Bakliyat, Başhan Tarımsal Ürünler ve Dicle Grup firmaları ile bir araya gelen heyet, bir süre sohbet edip çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Varank’tan yabancı yatırımcılara çağrı
Fuarın açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı. Açılış konuşmasında yatırımcılara çağrıda bulunan Varank, “Uçtan Uca Yerlileşme Programı'nın siz de bir parçası olun. İş ortaklarınızı bulun, cazip teşvik sistemimizden faydalanın, ülkemizde üretin ve hep birlikte kazanalım” dedi.
MÜSİAD EXPO ile Türkiye’den çok güzel bir mesaj verildiğini anlatan Varank, küresel ticaret savaşlarının gündemi meşgul ettiği bu dönemde, yeni iş birliklerini yeşertmenin ve birlikte kazanmanın peşinde olduklarını vurguladı. Ticaret savaşının galibinin olmayacağını kaydeden Varank, “Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin çoğunda büyüme beklentileri, ticaretteki bu gibi belirsizliklerden ötürü aşağı yönlü revize ediliyor. Buna seyirci kalmamalıyız. Yatırımın, üretimin ve ticaretin canlanması için kolektif bir çabaya ihtiyaç var. Bu tür organizasyonlar bu çabanın somut çıktılara dönüşmesi açısından önemli fırsatlar barındırıyor” diye konuştu.
Türkiye'nin zor bir Ağustos ayını geride bıraktığını belirten Varank, hiçbir ekonomik dayanağı olmayan dış şoklar sebebiyle, döviz kurlarında dalgalanmalar yaşadıklarını anlattı.
Bu süreçte attıkları adımların olumlu sonuçlarını da görmeye başladıklarını dile getiren Varank, Ekim’le birlikte, 12 aylık ihracatın geçen seneye göre yüzde 8 arttığını ve 167 milyar dolara ulaştığını, bu tutarın 145 milyar dolarını sanayi sektörünün sırtladığını söyledi.
Varank, sanayinin daha da güçlenmesine verdikleri öneme değinerek, bu kapsamda sanayi sektöründe rekabeti artırmak, üretimde yapısal dönüşümü gerçekleştirmek, yerlileşme ve markalaşmayı sağlamak, ithalata bağımlılığı azaltmak, stratejik ürünlere teşvik vermek gibi amaçlarla hayata geçirdikleri faaliyetleri anlattı.
Türkiye'nin Ekim’de Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 190 ülke arasında 17 sıralık bir sıçrama göstererek 43'üncülüğe yükseldiğini hatırlatan Varank, yatırımcı dostu bir ortam sağlamanın hükümetin en temel önceliği olduğunu söyledi.

“Katmadeğerli üretime kapımız sonuna kadar açık”
Türkiye'yi yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline getirmek adına hayata geçirilen teşvik sistemi ve Proje Bazlı Destek Programı’na da değinen Bakan Varank, dışa bağımlılığı azaltan, teknolojik dönüşüme katkı sunan ve katma değeri yüksek yatırımları proje bazlı desteklediklerini söyledi.
Organize sanayi bölgelerindeki yatırımları, üretimi ve istihdamı artırmak için önemli düzenlemeler yaptıklarını dile getiren Varank, büyük ölçekli projeler için endüstri bölgeleri kurmaya başladıklarını ifade etti. “Önümüzdeki dönemde yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin üretileceği endüstri bölgeleri kurulmasına yönelik faaliyetlerimiz devam edecek” diyen Varank, Bakanlığın kapılarının katma değer üreten ve istihdam sağlayan herkese sonuna kadar açık olduğunu sözlerine ekledi.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER