MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Haziran ayı Meclis Toplantısı yapıldı 27.06.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Haziran Ayı Meclis Toplantısı A.Hamit İzol Başkanlığında yapıldı. Toplantıda Haziran ayı boyunca yürütülen bazı önemli çalışmaların detayları Meclis Üyeleriyle paylaşılırken diğer taraftan üyeler sektörlerinde yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. 


MTSO Haziran ayı Meclis Toplantısı yapıldı

Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı A.Hamit İzol açılışta, Oda Meclisinin Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ile Siverek Ticaret ve Sanayi Odası temaslarına değindi. Ardından söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, son dönemlerde özellikle üzerinde durdukları Kardeş Oda Protokolleri hakkında bilgi verdi ve Türkiye’de artık bölgelerin, şehirlerin birbiriyle yakınlaşmak, kaynaşmak istediğine dikkat çekti. Ardından Şanlıurfa ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odalarıyla imzalanan ‘Kardeş Oda Protokollerinin detaylarını anlatan Kızıltan, sırada Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası bulunduğunu bildirdi. Türkiye’de iyi niyet ve samimiyetin hüküm süreceği yeni bir dönem başladığını vurgulayan Kızıltan, ülkenin kucaklaşması, kaynaşması gerektiğini, MTSO olarak önümüzdeki süreçte de diğer illerle temaslarını artırarak bu konuya ağırlık vereceklerini söyledi. 
Başkan Kızıltan’ın doğru bir konuya temas ettiğini vurgulayarak, ülkede iç barışın sağlanmasında siyasilerden fazla tüccarlara görev düştüğüne dikkat çeken Meclis Başkanı A. Hamit İzol ise, “Ticaretin dili, dini, ırkı olmaz. Bu nedenle kardeşliği, ülkenin iç barışını önce bizler sağlayacağız” ifadelerini kullandı. 

Ekonomik konularda tarım ve ihracat öne çıktı
Ekonomik konular bölümünde söz alan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır ise Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü Agropark’ta devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi. Projenin hangi aşamada olduğunu anlatan Çakır, proje ile neyin hedeflendiğini ve firmaların bu projeden nasıl yararlanabileceğinin detaylarını bildirdi. Konuyla ilgili Hollanda Foodvalley’de gerçekleştirdikleri temasları aktaran Çakır, konuşmasını Mersin’de sektör özelinde yürütülen kooperatifleşme çalışmalarının detaylarını anlatarak tamamladı. 

MTSO bünyesinde Bankalar ve Ekonomik Konular Çalışma Komisyonu kuruldu
Meclis Üyesi Sabahattin Kılıççıoğlu ise üyelerin özellikle bankalar ile yaşadıkları sorunların çözümü konusundaki talepleri üzerine Mayıs ayı Meclisinde kurulan Bankalar ve Ekonomik Konular Çalışma Komisyonu hakkında bilgi verdi. Tüm üyelerin bankalarla yaşadığı sorunları bu komisyona iletebileceğini ifade eden Kılıççıoğlu, bireysel sorunları çözme mücadelesi vermeyeceklerini ancak genel sorunları tespit ederek bu sorunların çözümüne yoğunlaşacaklarını bildirdi. Yaşadıkları sorunları sadece Meclis Üyelerinin değil tüm Oda Üyelerinin online ortamda Odaya bildirebileceğine değinen Kılıççıoğlu, ardından bankalarla yaptıkları görüşmelerin detaylarını paylaştı. 
Ekrem Sağlam ise son dönemlerde e-ticaret alışverişlerini vergilendirmek amacıyla alınan kararın yurtdışından üreticilere gönderilen numune kargolarında ciddi gecikme yaşanmasına neden olmasından dolayı yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti. Geçmişte numuneleri direk alıp, üretimi gerçekleştirip 15 günlük terminde ürünleri yurtdışı pazarlara teslim edebilmelerine karşın, yeni uygulama ile gelen numuneler için dilekçe istendiğini kaydeden Sağlam, bu dilekçelerle ürünlerin muhteviyatının örtüşüp örtüşmediğinin kontrol edildiğini ve bu uygulamalar sonunda numune teslimatların 10 – 12 günü bulduğunu ifade edip, durumun doğrudan üretim termin sürelerini sıkıntıya soktuğunu anlattı. Konuyu yazılı olarak ilgili tüm kurumlara bildirdiklerini belirten Sağlam, sıkıntı yaşayan tüm firmaların aynı yazışmayı yaparak bu konuda bir lobi oluşturması gerektiğini vurguladı. 
Gerçekleştirdikleri temaslarla başta Hindistan ve Malezya olmak üzere yurtdışında elde ettikleri ticari kazanımlar hakkında bilgi veren Tevfik Dönmez, kurumlar arası işbirliğinin artırılıp özellikle ihracatın geliştirilmesi noktasında el ele verilerek daha büyük aksiyonlar alınması çağrısında bulundu. 
Enis Hekimoğlu ise tarım konusunda ilgili tüm meclis üyelerini birlikte çalışmaya davet etti. Yürütülen projelere mutlaka MTSO Genel Sekreterliğinin de dahil olması gerektiğini vurgulayan Hekimoğlu, bu uygulamanın projelerin sürdürülebilirliği adına büyük önem taşıdığını anlattı. 
Yönetim Kurulu Üyesi İsa Çani ise lojistik sektörünün Mersin için önemine değinerek, bu alanda son dönemlerde yaşanan maliyet artışlarından sektörün mağduriyetini dile getirdi.
Toplantı, Genel Sekreter Yardımcısı Yusuf Yel’in Bankalar ve Ekonomik Konular Çalışma Komisyonu’na üyelerin sorunlarını nasıl bildirebileceğinin detaylarını anlatması ile sona erdi. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER