MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Mersin’i konuştu  01.07.2020 tarihinde yayınlandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Başkanlık Divanıyla, video konferans üzerinden bir araya geldi. Pandemi sürecinde yürütülen çalışmaların aktarıldığı toplantıda, Mersin ekonomisi konuşuldu. 


MTSO, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Mersin’i konuştu 

Toplantıda, Çukurova ve Mersin özelinde yürütülen projeler ve yatırımlar gündeme gelirken, bunların tamamlanması adına yapılması gerekenler konuşuldu. Sektörlere yönelik değerlendirmenin de yapıldığı toplantıda, Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlık Divanı Üyeleri, tek tek söz alarak pandemi sürecinde yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini aktardı. 

Kızıltan: “İş dünyasında yaşanan sorunları TOBB’a ilettik”
Toplantının moderatörlüğünü yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, kent yatırımları, pandemi sürecinde yapılanlar ve Odanın önemli çalışmaları hakkında bilgi aktardı. Bu süreçte Mersin dinamikleriyle sıkı diyalog içerisinde olduklarını ve tabandan gelen talepleri toplayarak rapor hazırladıklarını kaydeden Kızıltan, bu raporların TOBB aracılığıyla hükümete ulaştırılması sürecinde önemli görev üstlendiklerini aktardı. Daha sonrasında taleplerin, etkileşimli bir şekilde takibini yaptıklarını da belirten Kızıltan, sağlanan desteklerin, bu talepler doğrultusunda alınmasının ve desteklerin tabana yayılması için ellerinden geleni yaptıklarını anlattı. 

“KOBİ’lerin büyük yüklerinden biri, biriken SGK prim borçları”
Öte yandan Mücbir Sebep kapsamının sınırlı tutulmasının birçok firmayı olumsuz etkilediğini bildiren Kızıltan, tüm sektörlerin Mücbir Sebep kapsamına alınması yönündeki talebini iletti. Tarım sektöründe çalışan nüfusun gençleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Kızıltan, üretimin daha kaliteli ve tarımın sürdürülebilir olması için mutlaka desteklenmesi gerektiğini hatırlattı. Pandemi sonrasına uyum için KOBİ’lerin de desteğe ihtiyaçları olduğuna işaret eden Kızıltan, “Üretimin sürdürülebilmesi için istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması ve teşvik edilmesi gerekmektedir. Önümüzdeki süreçte en büyük yüklerden biri de, biriken SGK prim borçları ve vergi borçları. KOBİ’lerin finansmana erişiminde kolaylık sağlanması gerekiyor. Bunun için de yeni bir sicil affına ihtiyaç var” diye konuştu. 
Anadolu illerinde AVM’lerin, küçük esnafın iş kaybetmesine sebep olduğunu aktaran Kızıltan, hem çarşı esnafının hem de AVM kiracılarının bir düzenleme beklediklerini söyledi. 
Özel eğitim kurumlarının da bu süreçte olumsuz etkilendiğini aktaran Başkan Kızıltan, bu zor sürecin yanı sıra, sosyal belediyecilik anlayışıyla belediyelerin dershanecilik alanında hizmet vererek özel eğitim kurumlarının iş kaybına yol açtığını bildirdi. 
Şehirde devam eden yatırımlar hakkında da bilgi sunan Kızıltan, Çukurova Bölgesel Havalimanı, Konteyner Limanı ve Çeşmeli-Taşucu Otoyolu gibi projelerin tamamlanması adına destek talebinde bulundu. Kentin gelişimi için belediyelerle ortak projeler yürüttüklerine de değinen Kızıltan, “Bizde siyaset yok, her belediyeyle diyalog ve iş birliği içerisindeyiz. Bu da Mersin’i örnek bir kent haline getiriyor” dedi. 

İzol: “Mersin potansiyeli yüksek bir kent” 
Kentte, turizm sektöründe yaşanan gelişmeleri ve çalışmaları anlatan MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ise, Antalya-Mersin otoyolu ve havalimanının henüz faaliyete geçmemiş olması gibi nedenlerle kent turizminin çok fazla darbe aldığını dile getirdi. Mersin’in hem turizmde hem tarımda ön plana çıkan bir il olduğunu bildiren İzol, potansiyelinin çok fazla olduğunu ancak bu potansiyelin yeterince harekete geçirilemediğini ve sahip çıkılmadığını söyledi. 
MTSO olarak, Turizm A.Ş. adı altında Mersin’e turizm alanında yeni soluk getirecek, örnek bir yatırım projesi üzerinde çalıştıklarını anlatan İzol, hedeflerinin bu projeyi, tüm Mersin dinamikleriyle birlikte tamamlamak olduğunu söyledi. Projenin uzun soluklu olduğundan da bahseden İzol, Kılıçdaroğlu’ndan destek talebinde bulundu. 
Kazanlı Turizm Bölgesi hakkında da bilgi aktaran İzol, şehrin en önemli sorunlarından birinin de bir türlü tamamlanamayan imar planları olduğunu ifade etti. 

Toplantıya katılan, MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ali Fuad Budur ve Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge, Yönetim Kurulu Üyeleri İsa Çani, Nedim İkanç, Halil Kürek, Yalçın Darıcı ve Ahmet Belice ile Meclis Başkan Yardımcıları Yakup Gitmiş ve Hüseyin Dinler ile Meclis Katip Üyesi Orhan Kemal Yüksel, sektörlerinde yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini anlatarak, Kılıçdaroğlu’na sorularını yönettiler. 

Kılıçdaroğlu: “Bu süreci, ekonomi olarak iyi yönetemedik” 
Pandemi sürecinde Türkiye’nin büyümesi için verdikleri çabaya teşekkür ederek sözlerine başlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir teşekkürü de sağlık sektörüne ve özellikle de sağlık çalışanlarına iletti. Salgın gibi yönetilmesi gereken süreçlerde ülkelerin strateji belirlemesi gerektiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin sağlıklı bir strateji belirlemediğini belirterek, hükümetin ‘kervan yolda düzülür’ mantığıyla hareket ettiğini söyledi. 
“Bu süreci, ekonomi olarak iyi yönetemedik” yorumunda bulunan Kılıçdaroğlu, yapılması gerekenlerin başında, Ekonomik ve Sosyal Konseyi toplamanın geldiğini belirtti. Hükümetin, sorunu yaşayan kesimi dinleyerek strateji geliştirmesi gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu; “Bu süreç sağlıklı yönetilmedi. Her şeye rağmen iyi niyetli olarak, neyin nasıl yapılması gerektiğini anlattık. Ekonomi konusunda yapılacak tek şey, üretimi desteklemektir” dedi. 

“Kooperatifleşme üzerinde duruyoruz”
SGK primlerinin ertelenmesi ve daha uzun vadeye yayılması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, gerçekçi düşünüldüğünde, devletin kaynak sıkıntısı çektiğini bildirdi. Tarım sektörünün uzun süre göz ardı edilmesinin ardından stratejik öneminin yeniden anlaşıldığını aktaran Kıçıldaroğlu, tarımı yeniden canlandırmanın yolunun, gençleri köylere çekmekten, burada tutmaktan ve köylerde sosyal yaşam alanları oluşturmaktan geçtiğini kaydetti. Bu süreçte çiftçinin mağdur edildiğini ve devletten alacağı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu; “Biz, büyükşehir belediye başkanlarımıza kırsalda kooperatif kurmaları ve bu kooperatiflerden ürün almaları için talimat verdik. Bunla ilgili ciddi çalışmamız var. Kooperatifleşme üzerinde duruyoruz ve daha da geliştireceğiz” diye konuştu. 
Turizm sektörünün de desteklenmesi gerektiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, ancak pandemi süreci nedeniyle ülkeye turist gelmediğini bildirdi. Süreçten turizmi destekleyen sektörlerin de etkilendiğinden bahseden Kılıçdaroğlu, tarafların bir araya gelerek, iyi bir planlama yapılmasının şart olduğunu söyledi. 
Katılımcıların tek tek sorularını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, son olarak halkın ya da iş insanlarının, umutsuzluğa kapılmamaları gerektiğini, çok güzel bir ülkede yaşadığımızı ve ülke olarak çok şanslı olduğumuzu dile getirdi. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER