MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO, Bankalarla bir araya geldi 30.05.2018 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Bankaların Bölge ve Şube Müdürleri ile istişare toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda bankalara, aynı gemide yer aldığımızı unutmadan tüm sektörlerin yanında olmaları gerektiği mesajı verildi. 


MTSO, Bankalarla bir araya geldi

Gerek finans gerekse reel sektörün son dönemlerde içinde bulunduğu sıkıntılı sürecin en az hasarla atlatılabilmesi adına Bankaların Bölge ve Şube Müdürleri MTSO ev sahipliğinde bir araya geldi. Müdürlere MTSO Üyelerinden gelen talepler ve hassasiyetler aktarıldı. Görüşmede iş dünyasının bu talep ve hassasiyetine duyarlı olacaklarını belirten banka yetkilileri, zorlu sürecin atlatılması aşamasında mümkün olduğunca iş dünyasının yanında olacaklarını belirtti.
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, bankaların ticaretin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek başladığı sözlerini, “Son haftalarda finans piyasalarında önemli gelişmeler yaşıyoruz. Bu normal bir süreç değil. Bu süreçte ne yapabileceğimizi görüşmek adına bir araya geldik” diye sürdürdü. Üyelerle yaptıkları görüşmelerde bir takım hassasiyetleri olduğunu gördüklerini, ileriye hep birlikte daha büyük bir umutla bakabilmek adına birlikte hangi adımların atılabileceğini saptamak istediklerini belirten Kızıltan, bankalardan özellikle borç yapılandırma aşamasında, günü gelmeyen kredilerin geri çağırılmaması noktasında ve asılsız dedikoduların yayılmasının önüne geçilmesinde destek beklediklerini vurguladı. 
Meclis Başkanı Hamit İzol, ise ekonomik açıdan zor bir süreçten geçildiğini belirterek bu sürecin atlatılması noktasında işadamlarının bankalarına danıştığını hatırlatıp, bu görüşmelerin gizli tutulması gerektiğini vurguladı. İşadamının yaşadığı sıkıntıların gizli kalmaması durumunda piyasalarda dedikoduların başladığını, bu durumda sıkıntılı süreçten kurtulabilecekken işadamının iş alamayarak daha çok sıkıntıya girebildiğini belirten İzol, “Ardından bankalar da muslukları kapatıyor ve sıkıntı daha da büyüyor. Bu dönemde gizlilik esasına daha çok dikkat edilmesi gerektiğine inanıyorum” değerlendirmesini yaptı. 

“Bankacılık sistemi açısından şeffaflık önemli”
Banka Müdürleri ise bu dönemde firmalara temkinli hareket etmeleri, ellerindeki tüm mal varlıklarını bilançolarına yansıtmaları, şeffaf olmaları tavsiyesinde bulundu. Basel sisteminin ardından 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren muhasebe standardlarına göre bankaların kredi ve faiz karşılıkları sorumluluklarının ciddi derecede arttığını dile getirdiler. 
Bankacılık sisteminin artık tamamen değiştiğini ve bu değişen yeni uygulamalar ve yükümlülükler konusunda MTSO Üyelerine bilgilendirme toplantıları yapılabileceğinin anlatıldığı toplantıda müdürler, yeni dönemde firmaların bilançolarının artık çok önemli olduğunu, bilanço reytinglerine göre fiyatlamalar yapıldığını anlattı. Teminatların da önem taşımaya başladığına değinen müdürler, teminatlara göre kredi planlamaları yapılacağını ifade etti. Müşterideki samimiyet, şeffaflığın görülmesi halinde her bankanın yaklaşımının olumlu olacağının vurgulandığı toplantıda, banka müdürlerinden bir de tavsiye geldi. Bu süreçte kredi yapılandırma taleplerine kaynak olarak Hazine ürünlerinin tercih edilebileceğine dikkat çeken müdürler, Hazine ürünleri ile borçlanmada dövizden TL’ye dönüş yapılabileceğini, kredi vadelerine göre erteleme cezalarının uygulanmadığı, taşıma maliyeti yüksek olmayan riskin minimize edilmesinde yardımcı ürünlerle çalışma imkanı tanınabileceğini anlattı. 
İşadamlarının artık yatırım için gayrimenkulden vazgeçmesi gerektiğine de değinilen toplantıda kurdaki yükselişin bu bölgede iyi değerlendirilmesi gerektiği özellikle ithalata dayalı olmayan tarım ihracatçılarının bu dönemde avantajlı konuma geçebileceği, sanayi ürünlerinde de benzer avantajları yakalayabilecek firmaların kapasite artırması gerektiği gündeme getirildi.
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER