MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Ağustos Ayı Meclis Toplantısı yapıldı 02.09.2020 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Ağustos ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda pandemi döneminde alınması gereken sağlık tedbirlerine değinilip Oda’nın bu alanda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verilerek, sektörlerin beklediği ekonomik tedbirler gündeme getirildi. 


MTSO Ağustos Ayı Meclis Toplantısı yapıldı

MTSO Ağustos ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında, zoom üzerinden online katılım ile düzenlendi. Toplantının açılışını yapan Meclis Başkanı İzol, içinden geçmekte olduğumuz süreçte, Mersin’de de hasta sayısının ciddi miktarda arttığını hatırlatarak her üyenin, hem kendisi, hem ailesi hem de çalışanları için gereken her türlü tedbiri almaları gerektiğine dikkat çekti. Haziran ve Temmuz toplantılarını Oda Hizmet Binasında yapmalarına karşın, meclis toplantılarını bu toplantıdan itibaren bir süre daha elektronik ortamda yapacaklarını bildiren İzol ardından Meclis üyeliklerinde boşalma olması dolayısıyla Meclis Üyeliği görevine gelen Mert Hazar, Ziya Çokgünlü, Erdal Horuz ve Turgay Demirtaş’a kendilerini tanıtmaları için söz verdi. Toplantıda Oda hizmet binasının beşinci katında faaliyet gösteren Tüccar Kulübü’nün taşınması, aynı yerden Oda mensuplarının da faydalanabilmeleri ve beşinci katın Oda hizmetlerinde kullanılması adına tadili konuları görüşüldü. Ardından söz alan Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş, bu dönemde sağlık sektörünün yaşadığı sorunları aktararak, tahsilat sorunun devam etmesi halinde 3 yıldır ödemelerini alamayan firmalar arasında iflasların başlayabileceğine işaret etti. Ardından pandemi sürecine ilişkin değerlendirme yapan Taş, “Artık hepimiz pandemiyi yakınımızda hissetmeye başladık. Birçok firmada 1-2 kişi yakalanmaya başladı. Çalışanlarımızı korumak zorundayız. İşyerlerinde dezenfektan, maske ve mesafeye mutlaka dikkat edilmeli. Güvenilir ürünler kullanmamız şart. Zor bir süreç ve Eylül ayı itibariyle 2. dalga bekleniyor” dedi. 

Taş: “Uygun fiyatlı PSR testi için çalışıyoruz”
Ardından Oda’nın bu konudaki çalışmaları hakkında bilgi veren Yasemin Taş şunları söyledi. 
“Ağustos ayının 3. haftasında bir genelge yayınlandı. Buna göre işletmeler artık kendi çalışanlarına PSR testi yaptırabilecek. Biz de bu noktadan hareketle Oda üyelerimizin daha ekonomik fiyatlarla PSR testini yaptırabilmeleri adına bir Covid-19 Tanı Merkezi Kurulumu için çalışma başlattık. Talip olan bir hastanemizin ya da laboratuvarın tanı merkezi kurulumuna aracılık edip, üyelerimizin yüzde 15 ile yüzde 25 oranında iskontolarla bu testi yaptırmalarına olanak tanıyacağız.”

Özcömert: “Bilişim musluklarını açmaya odaklanmalıyız”
Mesut Selim Özcömert ise sözlerine ikinci çeyrekte Türkiye ekonomisindeki yaklaşık yüzde 10’luk daralmayı hatırlatarak başladı. İnşaat sektöründeki canlanma ile ekonomik darboğazın aşılmasının beklendiğini ancak buradan elde edilen paranın da yatırım yerine güvenli liman olarak görülen altın ve dövize kaydığını düşündüğünü anlatan Özcömert, ekonomide çıkışın bilişimden geçeceğine inandığını söyledi. Fen Liselerinin önünün açılması, özendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özcömert, “MTSO olarak bilişim musluklarını nasıl daha fazla açabileceğimize odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. 

Attila: “Yasal düzenleme bekliyoruz”
Sadık Erhan Attila ise TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile yapılan istişare toplantısında Hisarcıklıoğlu’na ilettikleri sektör taleplerine değindi. “Alacaklı olduğumuz kişiler bir gecede fatura keserek mallarını başkasına devrediyor ve sabah borcumuzu almaya gittiğimizde karşımızda başkalarını buluyor ve tahsilat yapamıyoruz. Bu ciddi bir sorun ve önüne geçilecek düzenleme şart. Bununla ilgili yasal düzenleme yapılmasını beklediğimizi anlattık” diyen Attila, aynı zamanda discount marketler ile yaşanan sorunları da dile getirdiklerini söyledi. 

Akın: “Ankara üzerindeki lobi artırılmalı”
Ahmet Akın toplantıda lobinin önemine dikkat çekti. Sözlerine mevcut ekonomik durumu değerlendirerek başlayan Akın, yaşanan tüm sorunların çözümünün Ankara’da olduğunu vurguladı. Ankara’da ciddi lobiler yürütülmesi gerektiğine değinen Akın, “Uzun süredir Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı, Taşcu-Çeşmeli Otoyolu’nu konuşuyoruz. Türkiye’deki tüm Odalar canla başla çalışıyor ama tam bir yol alınırken tepeden müdahale geliyor ve yeniden patinaj başlıyor. Bu nedenle Ankara’dan alınacak kararlar önemli. Odaların bu konuda daha aktif olması önemli” değerlendirmesini yaptı. İş insanlarının mevcut ekonomik yapı içinde güç kaybetmesinin, kentlerin güç kaybetmesi anlamına geleceğini vurgulayan Akın, “İşadamı 3-5 yıl sonrasını görecek ki yatırım yapacak. Hayat pahalılığı, rant ekonomisi devam ettiği sürece hepimiz iflas eder yok olur gideriz” dedi.

Tekli: “OSB ile kent merkezi arasında rahat ulaşım istiyoruz”
MTOSB’deki yatırımlar ve çalışmaların son durumu hakkında bilgi veren Sabri Tekli ise bölgedeki birçok fabrikanın gıda ve temizlik malzemesi üzerine çalışıyor olması nedeniyle bu dönemde kapasitelerini ikiye katladığını, yeni yatırımlar yaptığını söyledi. 3. Bölgede alt ve üst yapının tamamlanma aşamasında olduğunu, fabrikaların büyük bölümünün hafriyatlarını tamamladığını belirten Tekli, yılbaşında çoğu firmanın devreye alınacağına inandığını söyledi. Boş arazilerinin olmadığını, Tarsus OSB’ye de destek verdiklerini ve orada da yatırımların iyi gittiğini, Mersin’e 100’ün üzerinde arsa müracaatı bulunduğunu bildiren Tekli, “Kent ekonomisine çok ciddi katkı çok ciddi istihdam sağlamamıza rağmen OSB’ye ulaşım çok zor. OSB’ye belediye otobüsü girmiyor. Bu konuda destek alamıyoruz. Kanalizasyona ihtiyacımız var ama bu sorunu çözemiyoruz. Daha çok destek bekliyoruz” dedi. 

Sağlam: “Serbest Bölge içine tanı merkezi kurulabilir mi?”
Serbest Bölge adına söz aldığını kaydeden Ekrem Sağlam, Bölgede ağırlıklı tekstil firmalarının üretim yaptığını ve emek yoğun hizmet verildiğini hatırlatarak, “Bölgemizden maalesef covid testlerinden hep pozitif sonuçlar çıkıyor. Bu konuda çözüm olması için testlerin daha hızlı yapılıp sonuçlara daha hızlı ulaşılarak hızlı tedbir alınabilmesi için Bölge içerisinde bir tanı merkezi kurulabilir mi? Bu sağlanırsa hızlı tedbirlerle sorunun büyümesinin önüne geçilebileceğine inanıyorum” dedi. 
Yapımı planlanan raylı sisteme de değinen Sağlam, ulaşımın kolaylaşması adına bu sistem planlanırken bir kolunun serbest bölgeye kadar uzatılması noktasında girişimlerde bulunulması talebinde bulundu. 

Kızıltan: “Sanayiciler oldukça iyi tedbirler almış, içim rahat”
Kapanış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, firmaları sık sık ziyaret ederek çalışmaları yakından takip ettiğini belirterek, “Bu ziyaretlerde sanayicilerimizin güzel tedbirler alıp uyguladığını görüyorum. Bu anlamda içim rahat” dedi. Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ile de tanı merkezi kurulumu, testler ve tedbirler konusunda sık sık görüştüklerini ve ortak projeler üzerinde çalışıldığını bildiren Kızıltan, küçük büyük demeden bütün işletmelerin aynı tedbirleri oluşturabilmesi gerektiğini söyledi. Sanayicilerin sorunlarının çözümü için çalışmalarını sürdürdüklerini de anlatan Kızıltan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile göreve geldikleri ilk günlerde önce küçük sanayi sitelerini ziyaret ettiklerini ve ardından buranın talepleri doğrultusunda dokunuşlara başlandığını söyledi. Sırada OSB’ler bulunduğunu belirten Kızıltan, “Vahap Seçer ile bir tam gününü organize sanayi bölgesine ayırması adına görüştüm. Önümüzdeki günlerde birlikte ziyarete gidip toplantı düzenleyeceğiz. Ardından sırada serbest bölge olacak ve o bölgenin ihtiyaçları görüşülecek. Pandemi döneminde kabuğumuza çekildik gibi görünüyor ama koşturmayı sürdürüyoruz. Hatta bu süreçte çok fazla sahada bulunmamız nedeniyle zaman zaman tepki de alıyoruz ama birileri fedakarlık yapacak ve bu ülkeyi ileri taşıyacağız” dedi. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER