MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO AB Bilgi Merkezi’den firma ziyareti  30.01.2018 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi, basın mensuplarını AB destekli tarımda iyi uygulama örneği olan firmayla buluşturdu. Bu kapsamda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörlüğü’nün desteklerinden faydalanan MTSO üyesi Kainat Tıbbi-Aromatik Bitkiler Limited Şirketi’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Firma aynı zaman Çukurova bölgesinin en büyük su ürünleri işleme, depolama ve paketleme tesisi olma özelliği taşıyor. 


MTSO AB Bilgi Merkezi’den firma ziyareti 

AB tarafından finanse edilen ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından kullandırılan desteklerden faydalanan MTSO üyesi Kainat Tıbbi-Aromatik Bitkiler Limited Şirketi, Çukurova’nın en büyük su ürünleri işleme, depolama ve paketleme tesisi oldu. MTSO AB Bilgi Merkezi, aynı zamanda AB destekli tarımda iyi uygulama örneği olan firmayı basın mensuplarıyla buluşturdu. 

2014 yılında faaliyete geçen tesis hakkında bilgi veren Kainat Tıbbi-Aromatik Bitkiler Limited Şirketi ortaklarından Bekir Bakırcı, 2 bin 100 metresi kapalı alan olmak üzere toplamda 4 bin metrekare alan üzerinde faaliyet gösterdiklerini söyledi. Tesis içerisinde eksi 18 derece soğuk hava depoları, eksi 40 derece depolama alanları ve eksi 60 derecede şoklama makinesine sahip olduklarını anlatan Bakırcı, tesiste 15 kişi istihdam ettiklerini ve ihracat üzerine çalıştıklarını söyledi. 2014 yılında AB Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı kapsamında TKDK’dan destek alarak bu tesisi kurduklarını aktaran Bakırcı, “Projemiz onaylandıktan sonra 4 ay içinde tesisi kurduk. 6’ncı ayımızda ise hibemizi aldık. Bu projenin tedbirinde üst limit olan 1 milyon 250 Euro’nun tamamını kullandık. Yüzde 50 hibeyle 625 bin Euro geri ödeme yapıldı. Bu projeyle yatırımcılar, sadece su ürünleri değil aynı zamanda meyve, sebze işleme ve paketleme, sadece soğuk hava depoları, süt ürünleri işleme ve paketleme, et ürünleri işleme ve paketleme gibi birçok kalemde farklı limitlerde destek alabilir” dedi. 

Tesis Müdürü Murat Şeker ise tesis kurulmadan önce Mersin’den dondurulmuş ürün ticaretinin yapıldığını ancak ihracatın İzmir ve çevre bölgelerden, balıkların işlendikten sonra yapılabildiğini söyledi. İthal ettikleri balıkları işleyip, paketleyip ve ihraç ettiklerini anlatan Şeker, Mersin’de böyle bir tesisin ilk kez kurulduğunu kaydetti. 2017’de 5 milyon Türk Lirası ihracat rakamına ulaştıklarını belirten Şeker, bu yıl ihracat hedeflerini en az 2 katına çıkardıklarını söyledi. 

Konuşmaların ardından basın mensupları tesisi gezerek, tesis hakkında detaylı bilgi aldı. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER