MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin Yenilik Merkezi Tasarım Çalıştayı yapıldı  22.08.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin’de faaliyet gösteren işletmelerin verimliliklerini artırıp rekabet edilebilirliklerine katkı sağlamak adına hazırlanan Yenilik Merkezi Projesi’ne yönelik çalışmalar devam ediyor. KOBİ'lere, girişimcilere ve startuplara teknik yardım ve eğitimle birlikte prototip oluşturma ve yeni ürün geliştirme altyapısı sağlayacak Yenilik Merkezi’nin Mersin’in ihtiyaçlarına göre, kent özelinde yapılandırılması adına İstanbul’da düzenlenen ilk çalıştayın ardından ikincisi Mersin’de gerçekleştirildi. 


Mersin Yenilik Merkezi Tasarım Çalıştayı yapıldı 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteği, UNDP koordinatörlüğü, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) işbirliğinde OSB’de kurulacakolan Mersin Yenilik Merkezi’nin yapısının kurgulanması adına Tasarım Çalıştayı MTSO evsahipliğinde düzenlendi. 
Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve işadamlarının katılarak fikirleriyle destek verdiği çalıştayda, ilk çalıştayda ortaya konulan çerçeve ve öneriler değerlendirildi. Mersin Yenilik Merkezi tasarımına, Merkezde verilecek hizmetlere ve Merkezin iş modeline yönelik ortak bir anlayış geliştirilmeye çalışıldı.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın desteklediği proje kapsamında Mersin, Adana ve İzmir’de, adı geçen illerin kendisine özgü modelleriyle Yenilik Merkezi kurulması planlanıyor. Pilot uygulama sonrasında çalışmanın Türkiye genelinde tüm illere yayılması düşünülüyor. Projeyle bölgedeki KOBİ’lerin ve yeni girişimlerin yenilik kapasitelerini artırarak ekonomik kalkınmaya ve yeni istihdam olanaklarının geliştirilmesine katkı sağlamak hedefleniyor. 

Kızıltan: “Düşüncelerin hayata geçmesine olanak tanımalıyız”
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, inovasyonun mutlaka bir yenilik olarak değerlendirilmesini doğru bulmadığını söyledi. İnovasyonun aynı zamanda iyileştirme olarak da görülmesi gerektiğini dile getiren Kızıltan şöyle konuştu: 
“Bizler çoğunlukla teknoloji üretmiyoruz, satın alıp kullanıyoruz. Ancak satın aldığımız teknolojiyi bazı sektörlerde ihtiyaç doğrultusunda yenilik yaparak geliştirebiliyoruz. Bu sayede kendi ihtiyaçlarımıza göre daha verimli ve efektif hale getirebiliyoruz. Bizim ise yenilikçilikten beklediğimiz yeni düşünceleri olan insanların bu düşüncelerini hayata geçirebilmesine destek olabilmektir. Bu bağlamda yürütülen projeyi çok önemsiyorum.”

Koca: “Burada gelişecek model Türkiye’ye örnek olacaktır”
Proje hakkında bilgi veren Pwc Direktörü Akif Koca ise Mersin’e özgü bir tasarım üzerine çalıştıklarını ve bu çalışmanın yalnızca Mersin için değil, Türkiye’ye örnek olması adına yurt genelinde önem taşıdığını söyledi. Projenin 3 fazda tamamlanacağını bildiren Koca, 3 ay sürecek ilk fazda planlama yapılacağını, 6 ay devam edecek ikinci fazda kurgulamanın gerçekleşeceğini ve bir ay sürecek son fazda ise kurgu ve uygulamalar sonunda elde edilecek tecrübeden yola çıkıp gerekli düzeltmelerin yapılarak çalışmanın sonlandırılacağını anlattı. 
Türkiye’de KOBİ’lerin büyük bir verimlilik açığı bulunduğuna ve bu nedenle imalat sanayinin rekabette zorlandığına değinen Koca, bu açığın giderilmesi hedefiyle hareket ettiklerini söyledi. 
Türkiye’nin üretimde önder ülkeler arasına girebilmesi için üretim yapısının geliştirilmesi gerektiğini, aksi halde sürdürülebilir bir üretim yapılamayacağını belirten Koca, artık tüm dünyada rekabet edilen firmaların ölçeğinin çok büyüdüğünü, devletlerin bütçesinden daha büyük firmalar oluşmaya başladığını söyledi. Bu şirketlerin özellikle son yıllarda ortaya çıktığını ve ağırlıklı yaratıcı şirketler olduğunu kaydeden Koca, bu firmalarla rekabet için işbirliğinin avantaj sağlayabileceğine dikkat çekti. Planlanan Yenilikçilik Merkezi’nin bu işbirliklerinin sağlanmasına katkı sunabileceğini belirten Koca, firmaların aynı zamanda bu merkezlerle teknolojiyi daha verimli kullanabileceklerini de ifade etti. 


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER