MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin’in tarihine farklı bakış açıları  15.11.2019 tarihinde yayınlandı

Fotoğraf sanatçıları Mustafa Eser ve Sevim Eser, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Sanat Galerisi’nde ‘Kilikya Mersin, Ören Yerleri’ isimli fotoğraf sergisi açtı. Sergide, Mersin tarihine kalıcı bir eser bırakmak amacıyla hazırladıkları fotoğraf albümünden kesitler sunan sanatçılar, Mersin’de Kızkalesi dışındaki ören yerlerine de dikkat çekmek istedi. 


Mersin’in tarihine farklı bakış açıları 

MTSO Sanat Galerisi, Fotoğraf Sanatçıları Mustafa Eser ile Sevim Eser'in fotoğraflarından oluşan 'Kilikya Mersin, Ören Yerleri' isimli Fotoğraf Sergisi'ne evsahipliği yapıyor. Mersin'in ören yerlerini kendi vizörlerinden yansıtan sanatçıların 40 eseri sanatseverlerle buluştu. Serginin yanı sıra sanatçılar, kent tarihine kalıcı bir eser bırakmak adına çektikleri fotoğraflarla hazırladıkları albümün imza törenini de gerçekleştirdi. Albümdeki fotoğraflardan oluşan kısa film gösteriminin de renk kattığı sergi ve imza töreni açılışına MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge, Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Darıcı, Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Sadık Çağatay Güneş, Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi’nin yanı sıra sanatseverler katıldı.  

Eser: “Mersin sadece Kızkalesi'nden ibaret değil”
Sergi açılışında konuşan Fotoğraf Sanatçısı Mustafa Eser, Mersin aşığı olarak kente kalıcı bir eser bırakmak adına çektiği fotoğrafları albümleştirdiğini söyledi. Daha önce de Mersin’in kelebek, çiçek ve doğasına yer verdiği 3 albüm kitabının olduğunu anlatan Eser, “Bu kitaplarımdan kesitler sunduğum fotoğraf sergilerimi başka ilerde de açarak, Mersin’in sadece Kızkalesi'nden ibaret olmadığını tüm ülkeye anlatmaya çalışıyorum” dedi. 
Sergiyle aynı ismi taşıyan ‘Kilikya Mersin, Ören Yerleri’ isimli albüm hakkında bilgi veren Eser, geçmişi fotoğraflarla kayıt altına almayı ve geleceğe taşımayı amaçladıklarını söyledi. Albümün 13 yıllık bir çalışma ürünü olduğunu belirten Eser, içerisinde 72 ören yerinden çekilen 192 fotoğraf bulunduğunu kaydetti. Kente ait belge ve arşivlemenin az olduğunu görerek, ‘biz ne yapabiliriz?’ sorusuyla yola çıktıklarını anlatan Eser, “Yaşadığımız topraklara sorumluluğumuz var. Bu sorumlulukla kentimizi en iyi bildiğimiz yöntemle, fotoğraf sanatı ile anlatmak istedik” dedi. 
Kendisinin Mali Müşavir, eşinin ise emekli eğitimci olduğunu bildiren Eser, eşiyle beraber fotoğraf çekmek, eski Mersin fotoğraflarını toplamak ve arşivlemek gibi ortak noktalarından bahsetti. Kentin tarihiyle ilgili hikayeleri dinleyerek büyüdüklerine, daha sonrasında buraları gezerek fotoğrafladıklarına değinen Eser, şunları söyledi:
“Akdeniz’in sahillerinde gezerken, güneyden kuzeye, doğudan batıya doğru tarih fışkırır.  Bu tarihi fotoğraflarken bazen gün doğumunda Anamur Kalesi’nden güne merhaba dedik. Bazen de gün batımında Tarsus Roma Yolu Kilikya Kapısı’ndan hoşça kal dedik. Burada yaşayan, bu topraklar adına savaşan kralları, kraliçeleri düşündük. Biz de onların geçtiği yollardan yürüdük, iz bıraktıkları yerleri büyük bir heyecanla fotoğrafladık.” 

Sergi, destek ve emeği geçenlere teşekkür plaketi verilmesi ve toplu fotoğrafın çekilmesiyle son buldu. 27 Kasım’a kadar açık kalacak sergi, hafta içi 08.30-18.00, hafta sonu ise cumartesi günü 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER