MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin’de kız çocukları bilimle tanışacak 01.04.2016 tarihinde yayınlandı

Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar Türkiye’deki kız çocuklarının eğitimine katkıda bulunmak için yeni bir proje başlattı. Proje kapsamında aralarında Mersin’in de bulunduğu yedi ilde 6’ncı sınıf kız öğrencileri Fen Bilimleri, Teknoloji, Mühendislik, Matematik gibi temel bilimlerde farklı bakış açıları kazanabilecek. Geleceğin yeni bilim adamlarını yetiştirmek, bu konularda farkındalık oluşturmak adına çıkılan yolda eğitimde sürdürülebilirliğin sağlanması ise bir diğer önemli hedef.


Mersin’de kız çocukları bilimle tanışacak

Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın başlattığı ‘Prof. Dr. Aziz Sancar Kız Çocukları İçin STEM Kampları’ Projesi Zonguldak’tan sonra Mersin’de devam edecek. Prof. Dr. Aziz Sancar Kız Çocukları İçin STEM (Fen Bilimleri, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) Kampları Proje Yöneticisi Gökhan Çoşkun bu bağlamda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’u ziyaret ederek proje hakkında bilgi verdi. Görüşmeye MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı İbrahim Kiper de eşlik etti.

Görüşmede projenin detayları hakkında bilgi veren Gökhan Coşkun, Türkiye’deki kız öğrencilerini STEM (Fen bilimleri, teknoloji, mühendislik, matematik) alanlarına özendirmek için bu projeyi başlattıklarını söyledi. Prof. Dr. Aziz Sancar Kız Çocukları İçin STEM Kampları adı verilen projede ortaokul 6’ıncı sınıf düzeyinde öğrencilerin hedef alındığını açıklayan Coşkun, 7 bölgeden 7 ilin hedeflendiğini dile getirdi. Özellikle eğitim-sanayi işbirliği gelişiminin il tercihinde önemli rol oynadığını vurgulayan Coşkun, Akdeniz’de de Mersin’i tercih ederken de sanayi ile eğitim işbirliğindeki gücünü dikkate aldıklarını açıkladı. Mersin’in yanı sıra projenin İstanbul, Zonguldak, Uşak, Ankara, Ardahan ve Şanlıurfa’da uygulanacağını dile getiren Coşkun, her ilden 100 ve toplamda 700 kız öğrenci seçeceklerini anlattı.

“Öğrenciler kayıt yaptırarak başvurabilir”
STEM kayıtları için seçilen 7 ilden 6’ncı sınıf kız öğrencilerinin GIS adı verilen web sitesi üzerinden www.gisproject.org adresine kayıt yaptırmaları gerektiğini açıklayan Coşkun şu bilgileri verdi:
Kayıt yaptıran ilk 100 öğrenci kendi ilinden programa katılım hakkı kazanacak. Katılımcılardan hiçbir ücret talep edilmeyecek. Katılım hakkı kazanan ilk 100 öğrenci Mersin Üniversitesi’nde 15-16 Nisan 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek kamp programında yer alabilecek. 15 Nisan günü kız çocuklarının eğitimi, STEM’in önemi ve projenin Türkiye’deki kız çocuklarının eğitimini nasıl etkileyeceği ve sürdürülebilir kalkınmaya etkileri konulu bir panel düzenlenecek. 16 Nisan’da ise yine Mersin Üniversitesi’nde STEM kamp programı eğitmenler eşliğinde uygulanacak ve öğrencilerden bir ürünün grup içinde yapılması istenecek. Öğrencilerin yaptıkları ürünü sunmalarının ardından kura ile kimlerin ödüllendirileceği belirlenecek. Kura sonucu 10 öğrenci TÜBİTAK Teknoloji kamplarına katılacak, 10 öğrenciye tablet verilecek ve bir Güney Kore’ye bir ise Silikon Vadisi’ne olmak üzere 2 öğrenci de yurtdışında  yaz kampına götürülecek.”

“Şans büyük faktör”
Bu eğitimlerde öğrencilerin hiçbir şekilde yarışma ya da seçilme psikolojisi yaşamamasını istediklerini vurgulayan Gökhan Coşkun, tek amacın bu bilimler konusunda farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi. Kura sistemini ise şans faktörünün insan hayatındaki önemini vurgulamak adına tercih ettiklerine değinen Coşkun, ayrıca projenin panel programlarına STEM alanında öğrencilere rol model olacak konuşmacılar da davet edip deneyim paylaşımları yapacaklarını anlattı.

Seçilen şehirlerde çalışmaları yerel makamların desteği ile yürüttüklerini kaydeden Gökhan Coşkun, her şehirdeki kampları ise üniversitelerin kampuslarında gerçekleştirdiklerini anlattı. “Çünkü üniversitelerimiz öğrencilerimize rol model olacak akademisyenlerimizin oldukları kurumlar” diyen Coşkun, aileleri bu projeye katılmaya davet etti.

“Yeni Aziz Sancarlar yetiştirebilmeliyiz”
Türkiye’den yeni Aziz Sancarların çıkmasının en büyük temenni olduğunu kaydeden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise 100 öğrenciden bir tanesinin dahi bilim adamı olarak yetişmesinin büyük önem taşıyacağını söyledi. MTSO olarak her zaman eğitimi odak noktası yaptıklarını vurgulayan Aşut, “Biz de geliştirdiğimiz projelerimizle geleneksel eğitim duvarlarını yıkmak, sorgulayan, düşünen, inovatif gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle Sayın Aziz Sancar’ın da adının geçtiği bu projeyi önemsiyoruz. Her türlü desteği vermeye de hazırız” dedi.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER