MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MERSİN, ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİMİNE BAŞLIYOR 09.10.2015 tarihinde yayınlandı

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan, projesini Emanenerji’nin üstlendiği Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm Bertaraf Tesisi’nin enerji üretim santralini oluşturan ilk etabının açılışı gerçekleştirildi. Mevcut dururumda 6 megawatt kurulu güce sahip olan tesis, Tarsus ve Silifke yatırımlarının da tamamlanmasıyla birlikte saatte 10 megawatt kurulu güce ulaşacak. Bu enerjiyle Mersin genelinde 43 bin konutun aydınlatması hedefleniyor. Üç etaptan oluşan tesis tamamlandığında ise içerisinde elektrik üretimi dışında topraksız tarım tesisi, kompost gübre üretim tesisi, solucandan organik gübre üretim tesisi gibi alanlara da yer verilip katmadeğerli farklı ürünler de üretilecek.


MERSİN, ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİMİNE BAŞLIYOR

Fatih Kısa ve Cihan Yürekli ortaklığında kurulan Emanenerji’nin Büyükşehir Belediyesiyle birlikte gerçekleştirdiği açılış törenine Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin milletvekili adayları, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Mahmut Arslan, Meclis Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meslek Komitesi Üyeleriyle çok sayıda davetli katıldı. 
Emanenerji Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Yürekli, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın yaptığı konuşmaların ardından kesilen kurdele ve dualarla tesisin açılışı gerçekleştirildi. 
75 bin metrekarelik alana kurulan tesis tamamlandığında yatırım maliyeti 40 milyon TL’ye ulaşacak. Alman teknolojisi kullanılarak yapılan tesis, Mersin merkezin yanı sıra Silifke ve Tarsus ilçelerini de kapsıyor. Proje tamamlandığında Mersin merkez, Silifke ve Tarsus’ta elektrik enerjisi üretim tesisleri, yine üç bölgede atık ayrıştırma ve sızıntı suyu arıtma tesisi, kompost gübre üretim tesisi, anaerobik fermantasyon tesisi, Mersin merkezde piroliz tesisi ve solucandan organik gübre üretim tesisleri de olacak. 
Yapımı tamamlanan tesiste her biri saatte 1,2 megawatt gücünde 5 jeneratörle saatte toplam 6 megawatt enerji elde edilebiliyor. Tüm tesisin devreye girmesiyle birlikte yaklaşık 43 bin konuta enerji verilebilecek. Bu rakam Anamur, Aydıncık, Mut, Gülnar ve Çamlıyayla ilçelerinin toplam nüfusuna denk geliyor. Bunun yanı sıra üretilecek elektrik enerjisinden Büyükşehir Belediyesi kasasına her yıl yaklaşık 15 milyon TL gelir sağlanacak. Mersin’de günde 1500 ton katı atık elde edilmekte. Yapılan yatırımla bu çöpler geri dönüştürülüp enerji olarak kente katkı sağlayacak. 
Entegre Katı Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Sistemi Tesisi’nde artık ayrıştırma ünitesinden çıkan organik atıklar oksijensiz çürütme ünitesinde çürüme işlemine tabi tutularak metan ağırlıklı gazdan elektrik enerjisi üretilecek. Ayrıca sterilize edilmiş tıbbi atıkları, ahşap işleme atıkları, zift atıkları, proses çamurları ve atık yağlardan yaklaşık 100 ton/ gün kapasiteli Piroliz Tesisi’nde işlenerek oluşan Piroliz gazından elektrik enerjisi elde edilecek. Çürütme ünitesinden çıkan atıkların bir kısmı ise günlük 5 ton kompostlaştırma Tesisi’nde işlenecek ve üretilen kompost gübre çiftçilere dağıtılacak.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER