Mersin bütünsel planlanmalıdır 21.01.2022 tarihinde yayınlandı

Kentin bütünsel olarak planlanmasının önemini vurgulayan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Mersin artık Büyükşehir Belediyemiz çatısı altında, tüm yerel yönetimlerin, alt belediyelerin, STK’ların ve tüm kent dinamiklerinin masada olduğu, herkesin; gerekirse sokaktaki vatandaşın, ev hanımının bile görüşlerinin alındığı geniş bir konsensüs ile planlanmalıdır” dedi.

Mersin bütünsel planlanmalıdır

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, her konuda olduğu gibi kentlerin planlanmasının da büyük önem taşıdığına değinerek şunları söyledi: “Mersin gerek şehir planları temelinde, gerekse sanayi ve ticaret gelişim planlamalarında bir birinden bağımsız ve habersiz bir planlamayla bugünlere geldi. Hatta buna “plansız bir kent planlaması” denebilir. Hangi alanda olursa olsun, ne ile ilgili olursa olsun Toroslar ilçemize yapılacak bir projenin Yenişehir bölgesini, Yenişehir bölgemizdeki bir kent veya imar planının Mezitli ilçemizi veya Akdeniz ilçemizi etkileyeceği unutulmamalı. Kentin bölgeleri birbirinden bağımsız değildir. Birbirinden habersiz ve plansız şekilde gelişemez. Bundan dolayı Mersin artık Mersin Büyükşehir Belediyemiz çatısı altında, tüm yerel yönetimlerin, alt Belediyelerin, STK’ların ve tüm kent dinamiklerinin masada olduğu, herkesin, gerekirse sokaktaki vatandaşın, ev hanımının bile görüşlerinin alındığı geniş bir konsensüs ile planlanmalıdır. İmar planları şeffaf ve açık olup tüm kenti kapsamalıdır. Toplumun her kesiminin görüşleri alınmalı ki bir daha değişmeye gerek duyulmayan bir imar planı ortaya çıksın. Kentsel dönüşüm de bu bütünsel plana göre tasarlanmalı, ev veya apartman bazında noktasal değil, ada veya parsel bazında, hatta mahalle bazında geniş çaplı kentsel dönüşümler planlanmalıdır. Noktasal dönüşümler ne yazık ki uzun vadede bir kentsel kaliteye yol açmamaktadır. Sanayi ve ticaret alanları, sektörel sanayi siteleri, ulaşım, yeşil alanlar ve parklar, spor tesisleri, kültür mekanları, toplumun ortak kullandığı alanlar, ormanlar bütüncül planlanmalıdır. Kentin yeşil dönüşümü, akıllı (smart city) kent vizyonu bu bütünsel planlara eklenmelidir. Kent, tüm topluma, toplumun her kesimine rant yaratacak şekilde planlanmalıdır. Sanayi sektöründe yapılan planlama sanayiye hizmet etmedikten sonra, ticaret alanlarında yapılan planlar ticarete hizmet etmedikten sonra, vatandaş adına yapılan düzenlemeler halka hitap etmedikten sonra bu planlamaların ne anlamı var? Bu anlamsızlık kentin bütünsel planlarının, yine kentin tüm dinamiklerinin aynı masaya oturması ve ortak aklı yakalamasıyla aşılır. Mersin bunu yapacak kültüre sahiptir.”