MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin, 3D teknolojiyle katmadeğerli ürün ihracatına odaklandı 17.03.2016 tarihinde yayınlandı

Mersin’de yüksek teknolojili ürün ihracatına yönelik çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Tedarik Zinciri Akredite Test ve Ar-Ge Laboratuvarı tarafından verilen “3 Boyutlu Tarayıcı” hizmetiyle Mersinli sanayiciler istedikleri bir alanda dünyada var olan know-how’ı tersine mühendislik uygulaması ile transfer edip kendi istedikleri yenilikleri veya tasarımları geliştirerek yeniden dünya piyasalarına sürebiliyor. 


Mersin, 3D teknolojiyle katmadeğerli ürün ihracatına odaklandı

Son olarak MTSO Laboratuarı tarafından Mersin’de bir yelkenli tekne 3 boyutlu tarayıcıdan geçirip bilgisayar ortamında tersine mühendislik uygulamaları ile geliştirildi. Yüksek teknolojili ürün üretimi ve ihracatı noktasında önemli gelişmeler kaydeden kent, önümüzdeki süreçte yüksek teknolojili ürün üretim merkezi olmaya talip. 

Tüm dünyada bilgisayar destekli tasarım her geçen gün daha fazla ilgi çekiyor. Paralelinde bir objenin ölçümü ve ardından üç boyutlu model olarak oluşturulması anlamına gelen tersine mühendisliğin önemi de giderek artıyor. 3 Boyutlu bilgisayar destekli tasarımlar, bilgisayar destekli üretim, bilgisayar destekli mühendislik var olan parçaların üç boyutlu sanal modellerinin yaratılması için kullanılabilir bir metod haline geldi. 

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren sanayiciler de bu metodları kullanımı artırdı. Son olarak bir yelkenli teknenin üç boyutlu taraması yapıldı. Gerçekleştirilen bu know-how transferi ile sıfırdan bir mühendislik hizmeti geliştirilmesi yerine mevcut ar-ge kapasitesi var olan ürünün geliştirilip bir üst model oluşturulmasında kullanılacak. Yapılan tarama sistemiyle bire bir alınan model, ihtiyaçlar ve hedefler doğrultusunda yine bilgisayar ortamında geliştirilip çok daha yüksek teknolojiye sahip yeni bir ürün imalatı yapılacak. 

Sanayici zamandan tasarruf ediyor
Tersine mühendislik ile sanayici zamandan önemli bir tasarruf sağlayarak mevcut enerjisini var olan ürünün geliştirilmesine harcayabilecek. Bir yelkenli teknenin modeli mühendisler tarafından çizilmesi, bunun sahada rüzgar ve dalga testlerinin yapılması ve teknenin üretilebilir pozisyona gelmesi yıllar alabilecekken 3 Boyutlu Tarayıcı ile tüm bu işlemler bir günde tamamlanabiliyor. Firmalar kalan zamanı ürünün geliştirilmesi için kullanabiliyor. Bu da daha hızlı yol alınmasını ve gelişmiş yeni ürünler üretilebilmesini beraberinde getiriyor. 
3 Boyutlu Tarayıcılar ile tersine mühendisliği her türlü imalat sanayinde kullanmak mümkün. Bu alandan özellikle kalıp sektörünün büyük fayda sağlayacağı söylenebilir. 

Mersin’de ileri teknoloji ihracatı artıyor
Mevcut durumda Mersin’den yapılan Ocak – Şubat ayı ihracat verilerine bakıldığında düşük teknolojili ürünlerin yerini orta ve yüksek teknoloji ürünlerinin aldığı görülüyor. Düşük teknolojili ürünlerin ihracatı geçen yıl Ocak – Şubat ayında toplam imalat sanayi ihracatının yüzde 59,5’ini oluştururken bu yıl aynı dönemde yüzde 55,5’ini oluşturuyor. Buna karşılık orta ve düşük teknoloji sanayi ürünlerinin ihracatı geçen yılın ilk iki ayında toplam imalat sanayi ihracatının yüzde 22’sine denk geliyor. Bu yıl ise rakamın az da olsa bir artışla yüzde 24,8’e yükseldi. Aynı şekilde orta ve yüksek teknoloji sanayi ürünleri ihracatı yüzde 16,8’den yüzde 17,1’e yükselirken yüksek teknoloji ürün ihracatı yüzde 1,7’den yüzde 2,6’ya yükseldi. Kullanılan teknolojilerin gelişmesi, geleceğe yönelik umutları da artırıyor. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER