MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi elektronik ortamda düzenlenebilecek 04.04.2020 tarihinde yayınlandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) girişimleri sonuç verdi. 8 Nisan 2020’den itibaren Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) Belgelerinin sadece Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) üzerinden düzenlenmesi ve onaylanması uygulamasına geçilecek. Aynı zamanda bu tarihten itibaren MEDOS sistemi üzerinden onaylanan söz konusu belgelerin Oda personeli tarafından ıslak olarak imzalanması söz konusu olmayacak ve Ticaret Bakanlığı tarafından ilgili ülkelere gerekli bildirimler yapılacak.


Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi elektronik ortamda düzenlenebilecek

Ticaret Bakanlığı'nın Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A)'nin her iki usulde de onaylanması ve ıslak imzalanması yönündeki talimatı sonrasında girişimde bulunan TOBB, söz konusu belgelerin tamamen MEDOS üzerinden elektronik olarak düzenlenmesine yönelik Bakanlıklar nezdinde muhtelif tarihlerde birçok kez girişimde bulundu.  Aynı zamanda TOBB’un temsil edildiği kamu kurum ve kuruluşlarının koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren başta Ticaretin Kolaylaştırılması Koordinasyon Komitesi olmak üzere ilgili tüm platformlarda konu gündeme getirildi. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının ortaya çıkmasını takiben, anılan belgelerin üzerine karekod ve doğrulama linki koymak kaydı ile sadece MEDOS üzerinden elektronik olarak düzenlenmesi hususunda söz konusu Bakanlığa ivedilikle yeniden başvuruldu. Yapılan başvurular ve takip sonunda girişimler sonuç verdi ve Ticaret Bakanlığı talepleri onayladı. 
Buna göre MEDOS sistemi üzerinde gerekli çalışma TOBB tarafından yapılmakta olup, diğer menşe ispat ve dolaşım belgelerindeki uygulamalarda olduğu gibi 8 Nisan 2020 tarihinden itibaren MEDOS üzerinden düzenlenen ve onaylanan Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A)'nin üzerine karekod ve doğrulama koduna yer verilecek.
8 Nisan 2020 tarihinden itibaren Menşe Şahadetnamesini onaylamakla yetkili Türkiye genelindeki 252 Oda ve bu Odalar arasında yer almakla birlikte Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) belgesini onaylamakla ayrıca yetkilendirilen Odaların elektronik ortamda onay işlemi tamamlanan ilgili belgelere ıslak imza atma zorunluluğu ortadan kalktı. 

 

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER