MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MANDELA FOTOĞRAF SERGİSİ MERSİN’DE 10.12.2015 tarihinde yayınlandı

‘Nelson Mandela: Irk Ayrımcılığından Demokrasiye’ isimli fotoğraf sergisi İstanbul ve Ankara’nın ardından Mersinli sanatseverlerle buluştu. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde açılışı gerçekleştirilen sergide ülkesindeki ayrımcılığa son vererek efsaneleşen Lider Nelson Mandela’yı konu alan 41 eser sergilendi.


MANDELA FOTOĞRAF SERGİSİ MERSİN’DE

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), kuruluşunun 130. yılı kutlamalarına fotoğraf sergisi ile başladı. MTSO ve Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde düzenlenen sergi açılışına Güney Afrika Büyükelçiliği Müsteşarı Puleng Chaba ile MTSO Başkan Vekili Kasım Tanrıöver’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. 
Sergi’nin açılışında konuşan Tanrıöver, Güney Afrikalı iş insanları ile daha önce birçok kez bir araya geldiklerini anlattı. Bu buluşmalarda kültürel ilişkiler olmadan ülkelerin birbirini tanıyıp yakınlaşamayacağı ve iş yapamayacağı görüşünde birleştiklerini kaydeden Tanrıöver, “Açılışını gerçekleştirdiğimiz sergi ile Sayın Ekselans Türkiye ve Güney Afrika arasındaki köprünün en sağlam ayağını sanatla kurmuş oldu” dedi. 
Serginin özellikle Dünya İnsan Hakları Haftası’na göre düzenlenmesinin ise ayrıca önemli olup büyük bir mesaj içerdiğini vurgulayan Tanrıöver şunları söyledi: 
“Güney Afrika Cumhuriyeti’nde uygulanan Apartheid (Ayrımcılık) sistemine 27 yıl direnen ve sonunda bu mücadeleyi kazanarak, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Başbakanı olan Nelson Mandela’nın vefat haberini 2013’te büyük bir üzüntü ile öğrenmiştik. Tüm Güney Afrika Cumhuriyeti vatandaşları için “Ulusun Babası” denilen büyük insan Nelson Mandela, yaşamı boyunca sadece kendi milleti için değil, insanlık adına büyük bir mücadele verdi. Mandela sadede ırk eşitsizliğini yaratan “Ayrılık Sistemine” karşı mücadele etmedi. Aynı zamanda cehalet, yoksulluk ve her türlü eşitsizliğin ortadan kaldırılması için mücadele etti.”

“Mandela bize büyük değerler bıraktı”
İnsanların öleceğini ancak değerlerin sonsuza dek yaşayacağını vurgulayan Kasım Tanrıöver, “Mandela bizlere büyük değerler bırakmıştır. Bağımsızlık, adalet, eşitlik ve evrensel insanlık değerleri adına mücadele eden her insan sadece kendi milletinin değil, tüm insanlığın ortak değeridir” dedi. Tanrıöver, bu nedenle yalnızca Güney Afrika Cumhuriyeti vatandaşları için değil, tüm insanlık için yaşamını adamış Nelson Mandela’nın değerlerinin sonsuza kadar yaşayacağını söyledi. Serginin iki ülkeyi bir araya getiren en sağlam araç olduğu inancı taşıdığını bir kez daha yineleyen Tanrıöver sözlerini, “Tüm insanlığın barış ve demokrasi içinde yaşadığı bir dünya umuduyla hepinizi şahsım ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası adına saygıyla selamlıyorum” diye tamamladı.

“Sergi Mersin’den sonra İzmir’de”
Sergi hakkında bilgi veren Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Puleng Chaba, serginin Mersin’in ardından Ocak ayı ortalarında İzmir’de gerçekleştirileceğini bildirdi. “Bu güzel ve gittikçe gelişen ülkenin tüm köşelerine bu serginin taşınması gerekir” diyen Chaba, “Türk halkı Güney Afrikalıların azınlık, demokratik olmayan, zalim ve yasadışı ulusal parti rejimi altında nelere katlanmak zorunda kaldıklarını bilmelidir” dedi. 
Serginin özünde iki konuyla ilgili olduğuna dikkat çeken Chaba, şöyle konuştu: 
“Günümüz Güney Afrika’sının oluşumuna katkıda bulunan, başlı başına bir ikon olan Nelson Mandela’yı kutlama, aynı zamanda ırk ayrımcılığının acımasız sistemi ve Güney Afrikalıların uluslar arası toplumun desteğiyle bu sistemi nasıl yendiği ile ilgilidir. Özünde, bir insanın diğerinden üstün olduğu gibi yanlış bir izlenime dayanan şeytani sisteme karşı bir zafer kutlamasıdır.”
Nelson Mandela’nın dünyadaki tüm insanlara ne için yaratıldıkları ve nasıl bireyler olmaları gerektiği konusunda ilham verdiğini kaydeden Chaba, bu bağlamda doğru bir birey olabilmenin şartlarını, “Mütevazı ve alçak gönüllü olmak, düşünceli ve bağışlayıcı olmak, yardımsever ve şefkatli olmak, uzlaşmacı ve özverili olmak ve sonuna kadar halkının hizmetkarı olmak’ sözleriyle açıkladı. 
Güney Afrika’nın anlatılacak iyi bir hikâyesi olduğunu dile getiren Chaba, sözlerini, “Umuyorum ki bugünden sonra sizler de kendi çevrenize bu iyi hikâyeyi anlatmaya devam edeceksiniz ve böylece hala adaletsizlik yüzünden acı çekenlere zaferin mümkün olduğu konusunda umut ve güven vereceksiniz” diye tamamladı. 
MTSO Sanat Galerisi’nde sergilenen ve 24 Aralık Perşembe gününe kadar açık kalacak olan sergi hafta içi 08.30-18.00, Cumartesi günleri ise 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER