MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

LÜTFİ ELVAN MERSİN YATIRIMLARININ TAKİPÇİSİ OLACAK 01.12.2015 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyeleri Ankara’dan umutlu döndü. Yatırımlardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Mersin’e yapılacak yatırımların takipçisi olacaklarını, işsizlik sorununu en aza indirecek formüller aradıklarını söyledi.


LÜTFİ ELVAN MERSİN YATIRIMLARININ TAKİPÇİSİ OLACAK

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Başkan Yardımcıları Kasım Tanrıöver, Nuh Yükselgüngör ve Yönetim Kurulu Üyeleri Ufuk Maya, Enis Hekimoğlu, Fatih Kısa ve Alper Gürsoy ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’ı ziyaret etti. Ziyarette bir taraftan sektör sorunlarını dile getiren Aşut ve Yönetim Kurulu Üyeleri, diğer taraftan Mersin’in beklediği yatırımlara değindi. Görüşmede olumlu açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Elvan, kentte planlanan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) çalışmalarını hızlandırdıklarını açıkladı. Elvan, Çukurova Bölgesel Havaalanı ve ihtisas lojistik bölgesi gibi uzun süredir bekleyen yatırımlar için de olumlu sinyaller verdi. Kentin ana sorunlarının önümüzdeki süreçte çözüleceğini anlatan Elvan, “Ancak önemli olan kentin tüm insanlarını kucaklayabilmek, huzur ortamı oluşturabilmek. Bunu sağlarsak, birlik ve beraberlik içinde hareket edebilirsek diğer tüm sorunları çözebiliriz” değerlendirmesini yaptı. Mersin’in bugüne kadar kamuoyunda olumsuz bir algıya sahip olduğunu hatırlatan Elvan, bu olumsuz imajı elbirliği ile yıkacaklarına dikkat çekti. “Önemli olan konulara samimiyetle yaklaşabilmek. Tüm kesimlerin birlikte hareket etmesini sağlayabilmek” diyen Elvan, Mersin kamuoyuna birlik çağrısı yaptı.

“OSB çalışmalarına hız verdik”
Kentte işsizlik sorununun büyük bir sıkıntı oluşturduğunu vurgulayan Lutfi Elvan, önceliği bu sorunun çözümüne vereceklerini anlattı. Bunun için yeni OSB çalışmalarına hız verdiklerini bildiren Elvan, “Yaptıkları görüşme sonrasında Sanayi Bakanlığımız bu konudaki çalışmaları hızlandırıyor. Konuyu çözeceğiz” diye konuştu. Önemli olanın öncelikle insanları kazanmak olduğuna işaret eden Elvan, bunun yollarının aranması gerektiğini söyledi. 
Türkiye için bir eylem programı hazırlandığını anlatan Başbakan Yardımcısı Elvan, “Sayın Başbakanımız önümüzdeki günlerde 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık reformları kamuoyu ile paylaşacak. Yatırımlara yönelik tüm reformları ben koordine edeceğim.” diyerek Mersin’e yapılacak yatırımlar için de olumlu konuştu.

Kazanlı Denetleme Noktası 3-4 ay içinde taşınacak
Öte yandan Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nün Kazanlı Denetleme Noktası ile ilgili çalışmalara da değinen Lutfi Elvan, bu alanın Mersin otoban girişinde bir noktaya taşınma işleminin 3-4 ay içinde gerçekleşeceğini bildirdi. Elvan bu noktada şu anda yoğunlukla K belgesi kontrolleri yapıldığını dile getirdi.
Görüşmede MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise, özellikle son dönemlerde Rusya konusunda bölge ihracatçısının yaşadığı sıkıntılara değindi. Ardından asgari ücret düzenlemeleri nedeniyle emek yoğun sektörlerde yaşanacak sıkıntıları anlatan Aşut, son olarak ihracatta yaşanan sıkıntıların ardından banka kredilerinde yaşanan sorunlara değindi. Rusya konusunda hiçbir ihracatçının sorun yaşamasına izin vermeyeceklerini dile getiren Başbakan Yardımcısı Lutfi Elvan, “Bu konuda bir kaybınız varsa mutlaka Ekonomi Bakanlığı’na bildirin” dedi. Emek yoğun sektörlerin asgari ücret düzenlemesi nedeniyle yaşadığı sıkıntılar konusunda ise bir rapor hazırlanmasını isteyen Elvan, “Firmalarımızın rekabet gücünü artırıp geri düşmemeleri çok önemli. Gerekli önlemler mutlaka alınacak endişeniz olmasın” değerlendirmesini yaptı.

Hekimoğlu: “Tarımsal ihracatta endişeliyiz”
MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Hekimoğlu ise görüşmede tarım ihracatı konusundaki endişelerini anlattı. Geçen yıl Rusya’ya yapılan ihracatta devalüasyon nedeniyle sıkıntı yaşandığını hatırlatan Hekimoğlu, şunları söyledi: 
“Geçen yıl ödemelerde büyük sorun yaşamıştık ve ardından da bankalarla kredi konusunda yaşanan olumsuzluklar gündeme gelmişti. Bu yıl da benzer bir sıkıntının yaşanması en büyük endişemiz. Geçen yıl da tüm krediler durmuştu. Bu yıl da benzer bir tablo yaşansın istemiyoruz.”
Bu konuda ihracatçının bir sıkıntı yaşamayacağını bildiren Elvan, “Bankalar kredi vermemek gibi bir uygulama gerçekleştiremez. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu var. kredileri istedikleri gibi geri çağıramaz ya da krediyi istedikleri gibi vermeme yolunu seçemezler. Böyle bir durum halinde bize bildirin gerekli çalışmayı yaparız” dedi.

Gürsoy: “Yerli otomotive destek bekliyoruz”
MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alper Gürsoy ise otomotiv sektöründe yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Avrupa’nın 5. büyük otomotiv pazarının Türkiye olduğunu bildiren Gürsoy, ilk 4 ülkede pazarda 2,5 milyon araç satılırken Türkiye’nin tek başına 950 bin araç satış bandına ulaştığını açıkladı. Ancak yerli aracın ithal araç karşısında sıkıntı yaşadığına değinen Gürsoy, şöyle konuştu: 
“Mevcut durumda AB’ye aday ülkeler arasında en yüksek ÖTV’ye sahip ülkeyiz. Ocak ayında yeni bir artış bekleniyor. Bu konuda yapılan her çalışma sektörü 6 ay yavaşlatıyor ama durdurmuyor. Sektör 1 milyon adete koşuyor. İhracatta da artıdayız. Yapılacak düzenlemelerle yerli üretilen otomobile destek verilip dışarıdan girecek otomobil engellenebilir. Otomobilin motor hacmi değil, çevreyi kirletmesine göre bandrol uygulanabilir. Ocak ayında bu konunun gündeminize gelmesi halinde desteğinizi bekliyoruz. Bu konuda kalıcı bir çözüm sektörü rahatlatacaktır. Yerli otomobil geleceğe ışık tutacaktır.”
MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Kısa ise özellikle yatırımlara banka kredisi kullanımı noktasında yaşanan sıkıntıları anlattı. Kredilerin basit gerekçelerle reddedildiğini bildiren Kısa, sektörlerin önünün açılması için bu konuda destek beklediklerini söyledi. 
Yaklaşık 35 dakika süren görüşme toplu fotoğraf çekilmesi ve Başbakan Yardımcısı Lutfi Elvan’ın destek sözü vermesiyle sona erdi.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER